Borci OBNOR-a 1941. – 1945. Glavnog grada svečano obilježili 74 godine od oslobodjenja Podgorice

Organizacija OBNOR-a 1941-1945 Glavni grad Podgorica organizovala je brojne aktivnosti i svečanosti povodom 19. decembra dana oslobodjenja Podgorice.

Njihovo saopstenje prenosimo integralno:
Svečnosti polaganja vijenaca i cvijeća obavljeno je u 11 sati, na spomeniku Partizanu borcu na Gorici, gdje su prisustvovale delegacije SUBNOR-a Beograda, Banja Luke, Prijepolja i Trebinja, te OBNOR-a 1941-1945. Podgorica, Herceg Novog, Kotora, Budve, Pljevalja, Bijelog Polja, Kolašina, Berana, Plužina, Bara, Ulcinja, Nikšića,Tivta, Danilovgrada, Mojkovca , Cetinja, gradske opštine Tuzi I Golubovci.

Ovom veličanstvenom skupu slobode i antifašizma zajedno su prisustvovali predstavnici Ambasade Ruske federacije u Podgorici, delegacija vojnih penzionera Crne Gore, kao i delegacije političkih stranaka Demokrate Crne Gore, SNP Crne Gore, DNP Crne Gore i Jugoslovenskih komunista Crne Gore.


Skup je otvorila p.predsjednica OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorice Radmila Čagorović, pozdravila prisutne i pozvala prisutne da minutom ćutanja odaju počast oslobodiocima Podgorice. Zatim se prisutnima obratio i prisutne pozdravio Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore, koji je izmedu ostalog istakao da je 19. decembar jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj istoriji ovog grada.

Na oltaru slobode naš grad i srez dao je ogroman doprinos. Oko 6000 aktivnih učesnika u NOP, od čega oko polovina u redovima boraca NOV Jugoslavije. Na bojištima i strelištima, zatvorima i logorima dalo je živote oko 1400 boraca, dok je nekoliko hiljada stradalo kao žrtve fašističkog terora. Hrabrost i junaštvo naših oslobodilaca, ostaće zapisano zlatnim slovima na stranicama istorije ovog grada i našeg naroda.

Danas se sa ponosom sjećamo velikih žrtava , pretežno mladih, kojima je sloboda bila draža od mladih života. Pozivam mlade ljude da podju njihovim časnim putem i nastave njihovo veličanstveno djelo.
Radojević je posebno naglasio da danas živimo u ozbiljnom vremenu velikih iskušenja, kada pojedinci i grupe pokušavaju negirati našu slavnu antifašističku prošlost, kada je fašizam uzeo maha, kada se pokušavaju veličati one nazadne ideje onih koji su bili na strani zla i nepravde, poraženi u drugom svetskom ratu, a pokušavaju se blatiti oslobodioci i rodoljubi i ponekada skrnave spomenici i spomen obelježja slobodara iz drugog svetskog rata. Često zaboravljamo na one koji su dali svoje živote za slobodu i ljudsko dostojanstvo, one časne junake koji su stvarali našu lijepu i voljenu zajedničku državu.

Mi organizovani u SOBNOR-a Crne Gore kao nastavljači revolucionarnih tradicija i izvorne ideje naše slavne NOB-e i koji držimo do časti , slobode , patriotizma antifašizma i koji čuvamo i poštujemo uspomene na poginule borce NOR-a, ovim putem na ovaj svijetli praznik, želimo da opomenemo , one neznavene što ne znaju , da se kane svega onoga što vrijedja naše antifašističko raspoloženje. Kao i u ranijem period mi ćemo se energično I oštro suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju naš NOP a veličaju fašizam i poražene snage. Neka je vječna slava i hvala palim borcima za slobodu naše zemlje i ovog grada.

Slične novosti

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci