Ove semenke treba uvek da imate u kući: neverovatno zdrava namirnica koja čuva organizam od oboljenja

Ovih pet trikova pomoći će vam da ne zaboravite semenke i da uživate u svim dobrobitima koje nude.

Odmah nakon čistih masnoća i ulja, semenke su, uz orašaste plodove, kalorijama najbogatije namirnice. Mogu sadržati i do 50 posto ulja, čak do 25 posto belančevina i izvrstan su izvor raznih vitamina (posebno vitamina E, folne kiseline), fenola kao i minerala i vlakana. Istraživanja su pokazala da je upravo zbog te uravnoteženosti masnoća, obilja antioksidansa i folne kiseline redovina konzumacija semenki povezana sa smanjenim rizikom razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Osim raznolikosti hranljivih sastojaka, razne semenke nude specifične i privlačne ukuse – slatkaste, uljaste i aromatične. Bogatstvo uljima ključna je karakteristika koja definiše njihov ukus – dok žitarice dobijaju bogat okus tek suvim prženjem pa dinstanjem na ulju, semenke bez ikakve intervencije u sebi već imaju tu punoću.
Zbog većeg udela ulja, semenke se lakše kvare od žitarica i mahunarki – brzo užegnu ako su izložene kiseoniku, svetlosti, vlazi i naglim promenama temperature. Zbog toga ih treba čuvati na hladnom i tamnom mestu zatvorene u tegle, po mogućnosti od tamnijeg stakla. Brže će užegnuti ako su oštećene ili samlevene. U toplijem delu godine najbolje ih je držati u frižideru, pogotovo nakon mlevenja.

1. Kod kuće uvek imajte na raspolaganju nekoliko vrsta semenki jer mogu stajati mesecima ako su adekvatno skladištene.

2. Vikendom odvojite pola sata vremena za prženje bundevinih i suncokretovih semenki pa ih nosite sa sobom na posao kao hranjivi međuobrok, a kod kuće ih držite na stolu u malim činijicama kako bi se setili da ih grickate ili pospete po hrani tokom jela.

3. U frižideru uvek imajte malu tegu potopljenih semenki lana i chije pa u sve smoothieje dodajte po kašiku ove mešavine.

4. Unapred sameljite nekoliko kašika suvih semenki lana i chije jer tako dobijeno brašno na brzinu možete dodati u svoju müsli mešavinu, posuti ga po salati, umešati u jogurt ili čorbu pre jela.

5. Kada imate vremena, napravite maslace od bundevinih, suncokretovih i konopljinih semenki i stavite ih u male tegle. Neka vam kao predjelo budu prva pomoć po povratku sa posla dok ne skuvate glavno jelo: naseckajte sirovo povrće na štapiće i umačite ih u maslace. Ovim maslacima možete zgušnjavati i obogaćivati čorbe, variva i soseve.

penzioneri.me/Sensa, Dunja Gulin

Slične novosti

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci