Hirurzi operisali bebu izvađenu iz majčine utobe i vratili je nazad

Engleskinja Betan Simpson (26) iz Eseksa jedna je od prvih žena u Velikoj Britaniji na čijem fetusu su, tokom trudnoće, lekari obavili operaciju zbog deformacije kičme i kičmene moždine, koja se naziva spina bifida.

Reč je o urođenoj mani kičme, koja se javlja u prvim mesecima nastanka fetusa, tako što ne dolazi do kompletnog zatvaranja. Inače, kada su u 20. nedelji Betanine trudnoće lekari dijagnostikovali poremećaj, prvo što su je posavetovali bio je prekid trudnoće.

Budući da njoj i njenom suprugu Kironu to nije bila prihvatljiva opcija, doktori su se odlučili za tzv. “otvorenu operaciju fetusa”, što je značilo operaciju kičmene moždine bebe, koju su prvo morali da izvade iz majčine utrobe, da bi je posle operacije vratili nazad.

Na redovnom ultrazvučnom pregledu lekari su kod Betan prvo primetili da bebina glava nije normalne veličine. Poslali su je na pregled u Eseks, gde je bebi dijagnostikovana spina bifida.

“Rekli su nam da možemo da biramo: da nastavimo trudnoću kao i do tada, da je prekinemo ili da pristanemo na operaciju ‘popravljanja’ ploda. Samo zadnja opcija nam je bila prihvatljiva”, ispričala je Betan.

Pre operacije, ultrazvučnim pregledima provereno je da li je dete “spremno” za takav zahvat.

Andy Taylor@ndywd1958

Baby removed from mum-to-be's womb for treatment then PUT BACK – Mirror Online https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/baby-removed-mum-bes-womb-13982381 … via @GoogleNews

Twitter Ads info and privacy

Baby removed from woman's womb for treatment then put back for rest of pregnancy

Bethan Simpson, 26, had the astonishing procedure carried out after tests revealed her unborn child had spina bifida

mirror.co.uk

“Ovo nije smrtna presuda”, istakla je Betan, koja je od početka verovala da njena devojčica može da preživi opasan postupak.

Ona napominje da je operacija svakako rizična, ali da spina bifida više nije što je nekad bila. Za svoju devojčicu kaže da je “posebna i da je dokazala koliko zaslužuje ovaj život”.

Operacija je dobro prošla, a Betan bi svoju devojčicu trebalo da rodi u aprilu.

Ovaj rizičan operativni zahvat do sada je uglavnom izvođen u Belgiji, gde je do sada uspešno operisano dosta dece iz Velike Britanije. U SAD se oko 1.500 dece godišnje rađa sa oboljenjem spina bifida, dok je u Velikoj Britaniji to jedno na 1.000 novorođene dece.

 

penzioneri.me/b92.net/MIRROR.CO.UK

Slične novosti

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Penzioneri u susjednoj zemlji imaju razlog za slavlje: Stiže im jednokratna pomoć, a obećane im i pogodnosti
Novosti, Penzije, Treće doba
shares198 views

Penzioneri u susjednoj zemlji imaju razlog za slavlje: Stiže im jednokratna pomoć, a obećane im i pogodnosti

Ana Ana - jun 15, 2024

PIO fond jе jučе objavio važnе informacijе za jеdnu grupu starijih građana, a tiču sе jеdnokratnе pomoći. Srеdstva za isplatu jеdnokratnе pomoći pеnzionеrima…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci