Hirurzi operisali bebu izvađenu iz majčine utobe i vratili je nazad

Engleskinja Betan Simpson (26) iz Eseksa jedna je od prvih žena u Velikoj Britaniji na čijem fetusu su, tokom trudnoće, lekari obavili operaciju zbog deformacije kičme i kičmene moždine, koja se naziva spina bifida.

Reč je o urođenoj mani kičme, koja se javlja u prvim mesecima nastanka fetusa, tako što ne dolazi do kompletnog zatvaranja. Inače, kada su u 20. nedelji Betanine trudnoće lekari dijagnostikovali poremećaj, prvo što su je posavetovali bio je prekid trudnoće.

Budući da njoj i njenom suprugu Kironu to nije bila prihvatljiva opcija, doktori su se odlučili za tzv. “otvorenu operaciju fetusa”, što je značilo operaciju kičmene moždine bebe, koju su prvo morali da izvade iz majčine utrobe, da bi je posle operacije vratili nazad.

Na redovnom ultrazvučnom pregledu lekari su kod Betan prvo primetili da bebina glava nije normalne veličine. Poslali su je na pregled u Eseks, gde je bebi dijagnostikovana spina bifida.

“Rekli su nam da možemo da biramo: da nastavimo trudnoću kao i do tada, da je prekinemo ili da pristanemo na operaciju ‘popravljanja’ ploda. Samo zadnja opcija nam je bila prihvatljiva”, ispričala je Betan.

Pre operacije, ultrazvučnim pregledima provereno je da li je dete “spremno” za takav zahvat.

Andy Taylor@ndywd1958

Baby removed from mum-to-be's womb for treatment then PUT BACK – Mirror Online https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/baby-removed-mum-bes-womb-13982381 … via @GoogleNews

Twitter Ads info and privacy

Baby removed from woman's womb for treatment then put back for rest of pregnancy

Bethan Simpson, 26, had the astonishing procedure carried out after tests revealed her unborn child had spina bifida

mirror.co.uk

“Ovo nije smrtna presuda”, istakla je Betan, koja je od početka verovala da njena devojčica može da preživi opasan postupak.

Ona napominje da je operacija svakako rizična, ali da spina bifida više nije što je nekad bila. Za svoju devojčicu kaže da je “posebna i da je dokazala koliko zaslužuje ovaj život”.

Operacija je dobro prošla, a Betan bi svoju devojčicu trebalo da rodi u aprilu.

Ovaj rizičan operativni zahvat do sada je uglavnom izvođen u Belgiji, gde je do sada uspešno operisano dosta dece iz Velike Britanije. U SAD se oko 1.500 dece godišnje rađa sa oboljenjem spina bifida, dok je u Velikoj Britaniji to jedno na 1.000 novorođene dece.

 

penzioneri.me/b92.net/MIRROR.CO.UK

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci