Hirurzi operisali bebu izvađenu iz majčine utobe i vratili je nazad

Engleskinja Betan Simpson (26) iz Eseksa jedna je od prvih žena u Velikoj Britaniji na čijem fetusu su, tokom trudnoće, lekari obavili operaciju zbog deformacije kičme i kičmene moždine, koja se naziva spina bifida.

Reč je o urođenoj mani kičme, koja se javlja u prvim mesecima nastanka fetusa, tako što ne dolazi do kompletnog zatvaranja. Inače, kada su u 20. nedelji Betanine trudnoće lekari dijagnostikovali poremećaj, prvo što su je posavetovali bio je prekid trudnoće.

Budući da njoj i njenom suprugu Kironu to nije bila prihvatljiva opcija, doktori su se odlučili za tzv. “otvorenu operaciju fetusa”, što je značilo operaciju kičmene moždine bebe, koju su prvo morali da izvade iz majčine utrobe, da bi je posle operacije vratili nazad.

Na redovnom ultrazvučnom pregledu lekari su kod Betan prvo primetili da bebina glava nije normalne veličine. Poslali su je na pregled u Eseks, gde je bebi dijagnostikovana spina bifida.

“Rekli su nam da možemo da biramo: da nastavimo trudnoću kao i do tada, da je prekinemo ili da pristanemo na operaciju ‘popravljanja’ ploda. Samo zadnja opcija nam je bila prihvatljiva”, ispričala je Betan.

Pre operacije, ultrazvučnim pregledima provereno je da li je dete “spremno” za takav zahvat.

Andy Taylor@ndywd1958

Baby removed from mum-to-be's womb for treatment then PUT BACK – Mirror Online https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/baby-removed-mum-bes-womb-13982381 … via @GoogleNews

Twitter Ads info and privacy

Baby removed from woman's womb for treatment then put back for rest of pregnancy

Bethan Simpson, 26, had the astonishing procedure carried out after tests revealed her unborn child had spina bifida

mirror.co.uk

“Ovo nije smrtna presuda”, istakla je Betan, koja je od početka verovala da njena devojčica može da preživi opasan postupak.

Ona napominje da je operacija svakako rizična, ali da spina bifida više nije što je nekad bila. Za svoju devojčicu kaže da je “posebna i da je dokazala koliko zaslužuje ovaj život”.

Operacija je dobro prošla, a Betan bi svoju devojčicu trebalo da rodi u aprilu.

Ovaj rizičan operativni zahvat do sada je uglavnom izvođen u Belgiji, gde je do sada uspešno operisano dosta dece iz Velike Britanije. U SAD se oko 1.500 dece godišnje rađa sa oboljenjem spina bifida, dok je u Velikoj Britaniji to jedno na 1.000 novorođene dece.

 

penzioneri.me/b92.net/MIRROR.CO.UK

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci