Izbacite iz kuće 10 stvari štetnih po zdravlje

Mirisne svijeće, antibakterijski sapuni i plastične kutije za hranu samo su dio stvari koje mogu biti štetne za vas, a nije ih se tako teško odreći ili im naći zamjenu.

Da li ste znali da nepravilno održavanje ili neispravni proizvodi za domaćinstvo mogu da rezultiraju neplodnošću, rakom, oštećenjem tkiva bubrega i oštećenjima ploda kod trudnica? Na ovo upozorava američka Agencija za toksične materije i registar bolesti.

Vjerovatno nijeste ni svjesni svih nepoznatih opasnosti koje vrebaju u vašem domu, piše ordinacija.hr. Nažalost, nad većinom nemate kontrolu, ali postoje i stvari koje bez dileme odmah treba da izbacite iz kuće:

1. Sredstva za čišćenje rerne

Problem sa sredstvima za čišćenje rerne je natrijum hidroksid koji se nalazi i u sredstvima za čišćenje odvoda. Ova hemikalija je vrlo korozivna i može da uzrokuje crvenilo i opekotine ukoliko dođe u dodir s kožom, a otrovna je ako se proguta. Umjesto toga odaberite sodu bikarbonu. Odvod možete da očistite tako što ćete u njega sipati sodu bikarbonu i šoljicu sirćeta. Nakon 30 minuta pustite vruću vodu da teče u odvod.

2. Osvježivači vazduha

Osvježivači vazduha sadrže ftalate – agresivne hemikalije koje mogu da dovedu do hormonalne neravnoteže i reproduktivnih problema. Nuspojave za muškarce uključuju niži nivo testosterona, smanjen broj spermarozoida i slabiji kvalitet sperme. Izlaganje ftalatima tokom razvoja takođe može da uzrokuje malformacije muškog reproduktivnog trakta i rak testisa. Mnogi proizvođači na osvježivačima vazduha čak i ne navode ftalate kao sastojak.

3. Mirisne svijeće

Možda dobro mirišu, ali ono što udišete moglo bi stvarno da vam naškodi. Benzenske hemikalije mogu da iritiraju kožu i uzrokuju probleme sa disanjem. Reproduktivni problemi i oštećenje mozga i srednjeg nervnog sistema takođe su pomenuti kao moguće nuspojave. Dok gore, svijeće oslobađaju kancerogenu materiju toluen. Radije koristite esencijalna ulja ili sveće na bazi soje.

Ilustracija

4. Neprijanjajuće posuđe

Premda je vrlo primamljivo i jednostavno za korišćenje, ovo posuđe može da bude štetno. Naime, u njegovoj proizvodnji koriste se hemikalije koje mogu da budu štetne za jetru, štitnu žlijezdu i imuni sistem. Problem je perfluoroktanska kiselina (PFOA) koja je pri testiranju na životinjama ukazala na potencijalne razvojne, reproduktivne i sistemske efekte. Bolje se odlučite za posuđe od nerđajućeg čelika, stakla, keramike ili gvožđa.

5. Istrošeni filteri vazduha

Neadekvatno održavan sistem klimatizacije potencijalna je opasnost u domu. HAVC komponente, poput rashladnih spirala i sistema ovlaživanja mogu da budu izvori zagađenja koja imaju štetan efekat na zdravlje. Istraživanja takođe upućuju na to da spoljašnje jedinice za ventilaciju poslovnih zgrada na visinama nižim od 18. sprata mogu biti povezane sa znatnim povećanjem brojnih simptoma poput pogoršavanja problema povezanih za alergije i astmu.

6. Antibakterijski sapuni

“Antibakterijski” zvuči kao dobar proizvod, a u stvarnosti on sadrži triklosan – hemijsko jedinjenje baktericidnog delovanja koje uzrokuje probleme sa zdravljem. Istraživanja na životinjama pokazala su da triklosan u organizmu uzrokuje nepravilnosti u regulaciji hormona. Drugo istraživanje pokazalo je da triklosan vjerovatno doprinosi stvaranju otpornosti bakterija na anitbiotike. Radije operite ruke vodom i običnim sapunom ili upotrijebite prirodni sapun za ruke i za pranje posuđa koji ne sadrže triklosan, hlor i fosfate.

7. Proizvodi od obrađenog drveta

Akutni i hronični efekti formaldehida iz pojedinih proizvoda od drveta na zdravlje variraju u zavisnosti od pojedinca. Uobičajeni simptomi akutne izloženosti formaldehidu manifestuju se kao iritacija grla, nosa, očiju i kože. Ova iritacija gornjih disajnih puteva može da pogorša simptome astme. Hronična izloženost takođe može da dovede do hroničnog bronhitisa i opstruktivne bolesti pluća.

Ilustracija

8. Plastične kutije za hranu

Možda ste čuli za toksični bisfenol-A (BPA) koji se nalazi u plastici. Istraživanja su pokazala da ovo hemijsko jedinjenje narušava normalnu endokrinu funkciju, a može da ima i negativan efekat na mozak. BPA se takođe miješa s hormonima čak i pri niskim dozama, zato nemojte da rizikujete već se prebacite na staklene posude ili nerđajući čelik.

9. Sredstva za poliranje namještaja

Ova sredstva su zapaljiva i sadrže hemikalije kao što su fenol i nitrobenzen. Nitrobenzen može da ima mnoge štetne efekte na zdravlje kao što su methemoglobinemija – hematološki poremećaj kod kojeg je hemoglobin u oksidovanom obliku i ne može da veže kiseonik, glavobolja, razdražljivost, vrtoglavica, slabost i pospanost. Izlaganje kože visokim nivoima dovodi do oštećenja jetre.

10. Višenamjenska sredstva za čišćenje

Višenamjenska sredstva za čišćenje sadrže 2-butoksietanol, sastojak koji ovim sredstvima daje poseban miris. Mnogi proizvođači ne navode te štetne hemikalije na naljepnici jer nijesu zakonski obvezni. Nuspojave uključuju probleme s disanjem, nizak krvni pritisak, snižene nivoe hemoglobina i metaboličku acidozu – visok nivo kisjeline u tijelu.

 

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci