BRUKA! BEZ MILOSTI PREMA NAJSTARIJIMA: Zbog izvršitelja penzije ne prima čak 23.000 penzionera

Fond PIO zatrpan je nalozima izvršitelja za prinudnu naplatu, tako da su u ovom trenutku blokirana primanja čak 22.868 penzionera po osnovu rešenja za izvršenje.

Iako važe za najredovnije platiše, najstariji sugrađani najčešće duguju za komunalije, kao i za račune za struju i telefon, pokazuju najnoviji podaci Fonda PIO. Svakog meseca Fond izda izvršiteljima na hiljade potvrda o visini penzije, dok s druge strane Kontakt-centar Fonda prima veliki broj poziva penzionera s pitanjima u vezi sa umanjenjem iznosa penzije koju primaju zbog sprovođenja naloga izvršitelja.

Nebojša Mandić

Suzana Vorkapić, načelnica Odeljenja za isplatu penzija po domaćim propisima, objašnjava da na jednoj penziji istovremeno može biti aktivno više obustava, ali samo do dve trećine, odnosno jedne polovine mesečnog iznosa penzije, ukoliko se radi o minimalnom primanju.

Budući da najniža penzija iznosi oko 14.000 dinara u kategoriji zaposlenih, odnosno 11.000 dinara kod poljoprivrednih penzionera, pa ako među njima ima dužnika, izvršitelji mogu da im za hranu, lekove i režije ostave tek 7.000, odnosno 5.500 dinara mesečno. Od prosečne penzije koju prima većina penzionera a koja iznosi 26.000 dinara, izvršitelji mesečno mogu da uzmu čak 17.000 dinara!

– Iznos obustave, obračun kamate na glavni dug, troškovi izvršenja, kao i troškovi izvršitelja određuju se u rešenju, odnosno zaključku izvršitelja. Ako je penzija opterećena obustavom od penzije po drugom osnovu koja je uključena pre dostave rešenja izvršitelja, onda se obustava sprovodi na razlici od postojećeg zaduženja do dve trećine, odnosno jedne polovine penzije. Ako je penzija korisnika zadužena do dve trećine, odnosno jedne polovine penzije, onda u tom slučaju ne postoji mogućnost sprovođenja obustave po osnovu rešenja izvršitelja. Filijala Fonda ima obavezu da o tome obavesti izvršitelja, a sa sprovođenjem rešenja izvršitelja otpočeće se kad se za to steknu uslovi – navela je Vorkapićeva za glasilo Fonda PIO Glas osiguranika.

NEMA ODLAGANJA
FOND SKIDA PARE, SUD PRIMA ŽALBE

Iz Fonda PIO upozoravaju da za sprovođenje rešenja koja im dostavljaju izvršitelji nije bitno da li su ta rešenja ili zaključke penzioneri prethodno primili ili ne, iako su izvršitelji u obavezi da im ih dostave.
– Ako korisnici imaju primedbe na sprovođenje zaključka, odnosno rešenja izvršitelja u delu koji se odnosi na visinu mesečne obustave ili na ukupan iznos potraživanja, moraju kontaktirati sa izvršiteljem, odnosno sudom. Dakle, za bilo kakvu promenu u sprovođenju dostavljenog rešenja izvršitelja Fond mora da dobije novi zaključak, odnosno rešenje izvršitelja i ne može raditi po nalogu ili zahtevu penzionera dužnika – navela je Vorkapićeva.

KOMORA IZVRŠITELJA
DAJEMO MOGUĆNOST IZMIRENJA DUGA NA RATE

U Komori javnih izvršitelja nemaju tačne podatke o broju pritužbi penzionera na rešenja izvršitelja, ali kažu da se “molbe i predstavke” uglavnom odnose na visinu obustave od penzije, posebno u situacijama kada, pored izvršenja, imaju i obaveze po drugim osnovama, poput otplate kredita za koju ne postoji administrativna zabrana.
– Javni izvršitelji u svim slučajevima u kojima postoje uslovi za izmirenje duga u ratama, vršeći i posredovanje u postupku između poverioca i dužnika, omogućavaju otplatu duga na rate, što je čest slučaj – poručuju iz Komore.

BOLNA PRAKSA
DUG 200 DINARA, A SKINULI 20.000

Jednom penzioneru iz Beograda svojevremeno je blokiran račun zbog duga od 200 dinara, a od penzije mu je skinuto čak 20.000 dinara, iako on nije ni znao da dug postoji. Slično se dogodilo i jednoj penzionerki iz Novog Sada, koja je ostala dužna svega 26 dinara, a izvršitelji su svoju uslugu naplatili 19.000 dinara i za taj iznos joj umanjili penziju.

ČINJENICE
26.324 dinara iznosi prosečna penzija
1 milion penzionera prima penziju nižu od prosečne
1,7 miliona penzionera ima u Srbiji
14.338 dinara najniža penzija u kategoriji zaposlenih
11.272 dinara najniža penzija poljoprivrednika
132.065 dinara iznosi najviša penzija

 

penzioneri.me/Kurir, Sanja Đorđević

Slične novosti

Danas počinje isplata majskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares662 views

Danas počinje isplata majskih penzija

Ana Ana - jun 19, 2024

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja…

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci