Ako je oldtajmer, i za izvoz starog Juga treba vam posebna dozvola

Vozači u Srbiji uglavnom su zainteresovani za uvoz polovnjaka iz inostranstva, a sajt Polovni automobili istraživao je kakva je procedura ukoliko želite da izvezete automobil stariji od 30 godina.

Ukoliko posedujete oldtajmer vozilo i nađete kupca u inostranstvu, ne možete tek tako da ga prodate. Morate da dobijete odobrenje od nekoliko institucija.

Ovakva procedura postoji kako bi se sprečilo da Srbiju napuste vozila od naročitog istorijskog ili kulturnog značaja.

Za početak, oldtajmerima se smatraju sva vozila starija od 30 godina.

To znači da ukoliko u ovom trenutku želite da izvezete auto proizveden 1987. godine ili stariji, morate da tražite posebnu dozvolu, pa makar to bio i Jugo.

Prva adresa za izvoz oldtajmera

Foto: B92
Foto: B92

Najpre treba da se obratite Muzeju automobila u Beogradu. Tu ćete zatražiti potvrdu da nije reč o kulturnom dobru, odnosno da muzej nije zainteresovan za taj automobil.

Ova potvrda košta 5.000 dinara.

Drugi korak – Zavod za zaštitu spomenika kulture

Foto: B92
Foto: B92

Nakon što uzmete nju, obraćate se Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Zavodu je potrebno dostaviti sve podatke o automobilu, dve fotografije, kupoprodajni ugovor i u suštini što više prateće dokumentacije.

Za uslovno rečeno mlađe oldtajmere, iz 80-ih, 70-ih ili 60-ih godina, dovoljno je samo mišljenje Muzeja automobila.

Inače, rešenje iz Zavoda dobija se za jedan dan – ukoliko danas podnesete zahtev, sutra će biti gotovo. Za one starije, Zavod mora da konsultuje i Muzej nauke i tehnike.

U tom slučaju procedura traje malo duže, dok se ne dobije mišljenje tog muzeja.

Cena rešenja je oko 2.000 dinara.

Treći korak – traženje špeditera

Foto: B92
Foto: B92

Što se tiče izvozne papirologije, morate po zakonu da koristite usluge špeditera, isto kao i kod uvoza. Špediterska agencija se ne bavi fizičkim transportom vozila, već sređuje uvozno-izvoznu papirologiju.

Međutim, nije lako naći špeditera koji se bavi izvoznom procedurom. Jednostavno, vozila se iz Srbije retko izvoze, pa malo ko želi da se bavi time.

A cene – od 40 evra pa naviše. Zato pokušajte da nađete više špediterskih agencija i detaljno ispitajte kolika će biti ukupna cena i šta sve podrazumeva njihova usluga, kako se ne bi kasnije ispostavilo da imate neke dodatne troškove.

Da li kupac/stranac mora da dolazi u Srbiju?

Foto: B92
Foto: B92

Vi kao prodavac možete da kod našeg notara u Srbiji overite svoj potpis na kupoprodajnom ugovoru. Kupac ne mora da bude prisutan.

Međutim, pre toga kupac iz inostranstva treba da proveri kakvi su propisi u njegovoj zemlji po ovom pitanju. Odnosno, da li možete da mu pošaljete taj kupoprodajni ugovor i da on zatim overi svoj potpis kod notara u svojoj zemlji?

Pošto propisi i procedure nisu isti u svim državama, a kupac ne želi ili nema vremena da dolazi u Srbiju, na njemu je da u svojoj zemlji proveri kakva je procedura.

 

penzioneri.me/b92

Slične novosti

U Francuskoj od 1. marta dozvoljen boravak kućnih ljubimaca u staračkim domovima
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
3 shares251 views

U Francuskoj od 1. marta dozvoljen boravak kućnih ljubimaca u staračkim domovima

Redakcija - mar 03, 2024

Boravak kućnih ljubimaca kao što su psi, mačke, ribice i male ptice, od 1. marta je dozvoljen u staračkim domovima u Francuskoj, ali…

Švajcarci na referendumu odlučuju o 13. penziji, ali i podizanju starosne granice za njeno dobijanje
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares398 views

Švajcarci na referendumu odlučuju o 13. penziji, ali i podizanju starosne granice za njeno dobijanje

Redakcija - mar 03, 2024

Švajcarci će danas glasati o dvije inicijative kojima se želi promijeniti život penzionera na dijametralno suprotne načine. Jednom se inicijativom žele povećati penzije,…

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci