Ako je oldtajmer, i za izvoz starog Juga treba vam posebna dozvola

Vozači u Srbiji uglavnom su zainteresovani za uvoz polovnjaka iz inostranstva, a sajt Polovni automobili istraživao je kakva je procedura ukoliko želite da izvezete automobil stariji od 30 godina.

Ukoliko posedujete oldtajmer vozilo i nađete kupca u inostranstvu, ne možete tek tako da ga prodate. Morate da dobijete odobrenje od nekoliko institucija.

Ovakva procedura postoji kako bi se sprečilo da Srbiju napuste vozila od naročitog istorijskog ili kulturnog značaja.

Za početak, oldtajmerima se smatraju sva vozila starija od 30 godina.

To znači da ukoliko u ovom trenutku želite da izvezete auto proizveden 1987. godine ili stariji, morate da tražite posebnu dozvolu, pa makar to bio i Jugo.

Prva adresa za izvoz oldtajmera

Foto: B92
Foto: B92

Najpre treba da se obratite Muzeju automobila u Beogradu. Tu ćete zatražiti potvrdu da nije reč o kulturnom dobru, odnosno da muzej nije zainteresovan za taj automobil.

Ova potvrda košta 5.000 dinara.

Drugi korak – Zavod za zaštitu spomenika kulture

Foto: B92
Foto: B92

Nakon što uzmete nju, obraćate se Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Zavodu je potrebno dostaviti sve podatke o automobilu, dve fotografije, kupoprodajni ugovor i u suštini što više prateće dokumentacije.

Za uslovno rečeno mlađe oldtajmere, iz 80-ih, 70-ih ili 60-ih godina, dovoljno je samo mišljenje Muzeja automobila.

Inače, rešenje iz Zavoda dobija se za jedan dan – ukoliko danas podnesete zahtev, sutra će biti gotovo. Za one starije, Zavod mora da konsultuje i Muzej nauke i tehnike.

U tom slučaju procedura traje malo duže, dok se ne dobije mišljenje tog muzeja.

Cena rešenja je oko 2.000 dinara.

Treći korak – traženje špeditera

Foto: B92
Foto: B92

Što se tiče izvozne papirologije, morate po zakonu da koristite usluge špeditera, isto kao i kod uvoza. Špediterska agencija se ne bavi fizičkim transportom vozila, već sređuje uvozno-izvoznu papirologiju.

Međutim, nije lako naći špeditera koji se bavi izvoznom procedurom. Jednostavno, vozila se iz Srbije retko izvoze, pa malo ko želi da se bavi time.

A cene – od 40 evra pa naviše. Zato pokušajte da nađete više špediterskih agencija i detaljno ispitajte kolika će biti ukupna cena i šta sve podrazumeva njihova usluga, kako se ne bi kasnije ispostavilo da imate neke dodatne troškove.

Da li kupac/stranac mora da dolazi u Srbiju?

Foto: B92
Foto: B92

Vi kao prodavac možete da kod našeg notara u Srbiji overite svoj potpis na kupoprodajnom ugovoru. Kupac ne mora da bude prisutan.

Međutim, pre toga kupac iz inostranstva treba da proveri kakvi su propisi u njegovoj zemlji po ovom pitanju. Odnosno, da li možete da mu pošaljete taj kupoprodajni ugovor i da on zatim overi svoj potpis kod notara u svojoj zemlji?

Pošto propisi i procedure nisu isti u svim državama, a kupac ne želi ili nema vremena da dolazi u Srbiju, na njemu je da u svojoj zemlji proveri kakva je procedura.

 

penzioneri.me/b92

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci