PENZIONERI ČEKAJU KONKURS ZA BESPLATNU BANJU: Raspisivanje najverovatnije do 15. aprila, a onda će se znati i ponuda i cena

BEOGRAD – Konkurs za besplatan boravak u srpskim banjama preko Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje biće raspisan najverovatnije 15. aprila.

Razlog kašnjenja u odnosu na prethodne godine, kada su već u martu penzioneri znali na koliko mesta i na koja lečilišta mogu da računaju, zvanično se ne zna, pišu Novosti.

Najstariji su papire podnosili do sredine aprila, a preliminarne liste imena objavljivane su početkom maja. Na oporavak se išlo u junu, a najčešće od septembra.

Više od 13.000 penzionera ranijih godina se o trošku Fonda PIO oporavljalo u nekoj od 24 srpske banje. Novosti nisu uspele da dobiju zvaničan odgovor ni u Ministarstvu za rad, niti u PIO fondu koji su razlozi kašnjenja i da li će biti promene uslova.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ

 

Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije, kaže da će najverovatnije biti promena, ali ne u vezi sa uslovima za besplatan odlazak u banju, već u vezi sa brojem korisnika.

– Postoje zahtevi da se novac koji se koristi za društveni standard penzionera preusmeri više na socijalna davanja za najugroženije, a da se onda smanji broj mesta za rehabilitaciju – kaže naš sagovornik.

– Narednih dana će se tačno znati kako će novac biti potrošen. Koliko je veliko interesovanje penzionera za besplatnu rehabilitaciju govori podatak da u PIO fond svake godine stigne oko 40.000 molbi. Na rangiranje su do sada uticali visina penzije, dužina staža osiguranja, dužina korišćenja penzije, dok su korisnici prava na tuđu negu i pomoć dobijali dodatnih 10 bodova, a deca s porodičnom penzijom još pet.

 

FOTO: VLADIMIR ŠPORČIĆ

Od pre nekoliko godina zainteresovani mogu i da na listu želja stave banju u koju bi najradije otišli. Na njoj su najčešće bile Vrnjačka, Niška i Banja Koviljača, a visoko su se kotirale i vrdnički „Termal“ i Kanjiža.

Prema prošlogodišnjem konkursu, pravo na besplatnu rehabilitaciju u stacionarnim zdravstvenim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima u trajanju od 10 dana imali su korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija. Uslov je bio i da imaju prebivalište na teritoriji Srbije i da im je penzija niža od prosečne, pod uslovom da nemaju druga primanja i da nisu koristili to pravo u prethodnih pet godina.

 

penzioneri.me/večernjenovosti

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci