Penzioneri najčešće na meti uličnih kradljivaca

Krađe po ulicama, otimanje torbi i nakita, postale su svakodnevica zbog koje mnogi sugrađani strahuju od izlaska iz kuće kada padne mrak. Ovakve krađe najčešće su u naselju Radijalac i Tokio, ali ima ih i u drugim delovima grada. U Policijskoj upravi Subotica navode da najveći broj prijavljenih slučajeva imaju u letnjim mesecima, a da su oštećeni uglavnom stariji sugrađani.

Subotičane koje je ekipa TV Subotica zatekla na ulici pitali su da li znaju nešto o uličnim krađama i da li se boje. Odgovori su mahom isti, o krađama su čuli, a iako nisu lično doživeli neprijatnu situaciju, boje se da šetaju u večernjim časovima. Kažu kradu se torbe, novčanici, mobilni telefoni, zlato.

– Noću ni ne izlazim nigde. Bojim se. Kako se ne bih bojala? Bilo je pokušaja, ali to se završilo tako što je napadač pobegao i nisu ga uhvatili. Srećom, nije mi ništa ukrao, jer sam se oduprela i lupila ga torbom – priča naša starija sugrađanka.

– Nisam bila napadnuta, ali se bojim u večernjim časovima da izlazim – kaže sugrađanka srednjih godina.

– Bojim se, čvrsto držim torbu. Kad se prima penzija, tamo pred bankom stoje, čekaju i kibicuju. Čim je mrak, ne smem da izađem, a čim vidim da mi dvoje-troje idu iza leđa, skenem ili bežim negde. Ukrali su mi na pijaci novčanik – kaže naša sugrađanka koja je u penziji.

Krivični zakonik kategoriše ovu vrstu krađe kao tešku, jer je to krađa koja je izvršena na naročito opasan ili drzak način. Za ovo delo propisana je kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina.

– Počinioci ovih krivičnih dela uglavnom otimaju torbe, nakit ili neke druge vrednosti koje oštećeni nose na sebi – objašnjava Tatjana Vetro, portparolka Policijske uprave Subotica.

 

U prva dva meseca ove godine broj ovakvih krađa smanjen je u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Policijske uprave. Ove godine prijavljeno je četiri, dok je prošle godine ta cifra bila 20. Za celu prošlu godinu prijavljeno je 93 krađe ovog tipa.

– Ako govorimo o 2018. godini, ukupno je evidentirano 93 krivična dela teške krađe, od kojih je više od polovine rasvetljeno i podnete su krivične prijave protiv 19 lica – dodaje Vetro.

Na području Policijske uprave u Subotici nije evidentirano postojanje organizovanih grupa koje vrše ovo krivično delo, ali je jedan deo učinioca od ranije poznat policiji.

– Policija je stalno prisutna na mestima gde su učestala izvršenja ovih krivičnih dela, a ono što je specifično, jeste da u dane kada oštećeni primaju penzije, krivična dela su više evidentirana – rekla je Vetro.

Povećanom broju ovih krađa u naselju Radijalac u prilog ide i blizina Gerontološkog centra, jer su stariji sugrađani tokom svoje šetnje laka meta lopovima. Iako Subotičani ne treba zbog straha da ostaju kod kuće, oprez nije na odmet, pogotovo u dane penzija.

 

penzioneri.me/subotica.com

Slične novosti

VLADA DAJE SAGLASNOST FONDU PIO: Penzije ipak dižu za 8,35 procenata
Novosti, Penzije, Treće doba
9 shares415 views

VLADA DAJE SAGLASNOST FONDU PIO: Penzije ipak dižu za 8,35 procenata

Redakcija - jun 08, 2023

Vlada će na današnjoj sjednici dati saglasnost Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) da vanredno uskladi penzije i poveća ih za ukupno 8,35…

Smještaj u staračkim domovima i do 1.000 eura, ombusman tvrdi da se krše prava korisnika
Novosti, Propisi, Treće doba
3 shares387 views

Smještaj u staračkim domovima i do 1.000 eura, ombusman tvrdi da se krše prava korisnika

Redakcija - jun 07, 2023

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ustanovio je da su u domovima za stare povrijeđeni principi socijalne zaštite i da se time krše zakonom…

FRANCUSKA: Na protestu protiv penzione reforme 30.000 ljudi, uhapšeno 17 osoba
Uncategorized
5 shares254 views

FRANCUSKA: Na protestu protiv penzione reforme 30.000 ljudi, uhapšeno 17 osoba

Redakcija - jun 06, 2023

Na protestu protiv penzione reforme u Parizu okupilo se danas 31.000 ljudi prema podacima policijske prefekture, dok sindikati navode broj od 300.000, prenio…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci