Vojni penzioneri traže da im se vrate UMANJENE PENZIJE

Udruženje vojnih penzionera Srbije uputiće pismo predsednici vlade Ani Brnabić s molbom da se u što kraćem roku razmotri način vraćanja umanjenih penzija u protekle četiri godine dok je na snazi bio Zakon o privremenom umanjenju. Vraćanje zakinutog dela penzije bi koliko-toliko nadoknadio urušavanje oštećenih penzionera i njihovog standarda, navodi se u pismu.

Polazeći od činjenice da je republička kasa u suficitu, vojni penzioneri smatraju da su ispunjeni uslovi da se, saglasno Ustavu vrati neisplaćeni deo penzije, budući da više nema javnog interesa da im se oduzima pravo svojine.

FOTO: RAS SRBIJA

Oni traže da im se zakinuti deo isplati u što kraćem roku, ali ne dužem od četiri godine, bilo u sukcesivno naplativim obveznicama, bilo uz isplatu penzije u mesečnim ratama jednakim neisplaćenim iznosima za odnosni mesec, navodi se u pismu.

Ljubomir Draganjac, predsednik Udruženja vojnih penzionera Srbije, rekao je na jučerašnjoj sednici skupštine da je 96 odsto njih četiri godine primalo umanjenu penziju u proseku za oko 15,6 odsto.

“Za to vreme penzije su povećane za 7,7 odsto (godišnje 1,9 odsto), a plate u javnom sektoru i do 27 odsto što je dovelo do toga da iznosi vojnih penzija budu manji od 65 odsto od plata oficira i podoficira, zbog čega tražimo da se smanjeni iznosi penzija vrate”, kazao je Draganjac.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Vojni penzioneri uputiće posebno pismo ministrima odbrane i rada kako bi im još jednom skrenuli pažnju da se u što kraćem roku donese poseban zakon koji će urediti pitanje socijalnog osiguranja vojnih osiguranika, koje je počelo da se narušava kada se ovaj fond pripojio PIO fondu.

“Ukinuta su i umanjena prava koja su bila veoma važna za stambeno obezbeđenje i socijalnu i humanitarnu pomoć. Prestalo je izdvajanje sredstava za stambeno obezbeđenje od oko 2,5 odsto, ukinuta je jednokratna novčana pomoć za bolesne i one sa malim penzijama, a i naknada za troškove ishrane i smeštaja za vreme putovanja i boravka u mestu pregleda i lečenja”, naglasio je predsednik.

Od januara 2008. godine, od kada se penzije ne usklađuju sa kretanjem plata profesionalnih vojnih lica, već po dinamici i na način uređen Zakonom o PIO došlo je do narušavanja sistema i velikog poremećaja u iznosima penzija za osobe istog čina i položaja samo u različito vreme penzionisane. Vojnim penzionerima je odmah osporeno pravo na vanredno usklađivanje penzija za 11,06 odsto.

Draganjac je podsetio da je Zakonom o vojsci bilo propisano da prosečna plata oficira po činu i položaju ne može biti manja od tri, niti veća od pet neto zarada zaposlenih u republici. Prosečna plata podoficira po činu i položaju je 70 odsto od prosečne plate oficira.

“Kako stvari sada stoje zbog neusaglašenosti propisa o utvrđivanju visine početnog iznosa penzije i načina usklađivanja postoje drastične razlike u visini primanja osoba istog čina i položaja zavisno od vremena penzionisanja, koje se ne mogu opravdati”, kategoričan je Draganjac.

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci