I umerena fizička aktivnost održava naš mozak mladim

Američko naučno istraživanje pokazalo je da i umerena fizička aktivnost može usporiti znakove starenja mozga.

Ljudski mozak s godinama uobičajeno se smanjuje i njegov volumen smanjuje se oko 0,2 odsto godišnje do 60. godine života, a intenzivnije smanjivanje mozga povezano je s kognitivnim problemima, navodi tim Nikole Spartano s medicinskog fakulteta univerziteta Boston u časopisu JAMA Network Open.

Njihovo novo istraživanje sprovedeno na sredovečnim osobama otkrilo je da je svaki dodatni sat proveden u laganoj fizičkoj aktivnosti povezan s 0,22 odsto većim volumenom mozga. Provesti 10 do 19 minuta dnevno u umerenim fizičkim aktivnostima poput oštrijeg hoda povezano je s 0,29 odsto većim volumenom mozga u poređenju s manje od 10 minuta dnevno laganih aktivnosti.

Ti nivoi aktivnosti manji su od onog što se preporučuje kao minimum potreban za postizanje značajnih zdravstvenih dobrobiti. U preporukama se uobičajeno navodi da bi odrasle osobe trebalo nedeljno najmanje 150 minuta da provedu u umereno intenzivnim fizičkim aktivnostima (oko 21 minut dnevno), ili 75 minuta nedeljno intenzivnog vežbanja te najmanje 10.000 koraka dnevno.

U novom istraživanju osobe koje su prelazile najmanje 7.500 koraka dnevno imale su veći volumen mozga u odnosu na osobe koje su hodale manje od 7.500 koraka dnevno.

Naučnici procenjuju da je svaki dodatni sat lagane fizičke aktivnosti povezan s 1,1 godinom manje starenja mozga iako upozoravaju da zbog mladosti ispitanika možda procene nisu tačne.

Takođe su uočili da veza između nivoa aktivnosti, broja koraka i volumena mozga nisu konzistentne, a male koristi sistemski su uočene tek kod najvećih nivoa napora.

Za potrebe istraživanja naučnici su angažovali 2.354 sredovečnih dobrovoljaca kojima je merena potrošnja energije i broj koraka. Uz pomoć magnetske rezonance procenjen je volumen njihovog mozga u odnosu na volumen lobanje.

“Ne bi trebalo da bude mnogo prostora u lobanji koji nije ispunjen moždanim tkivom. Ako vidimo mnogo praznog prostora to sugeriše da se mozak smanjio i to može biti povezano s demencijom”, kaže Spartano za Rojters.

Otkriće da je najmanji nivo fizičke aktivnosti povezan s manjim volumenom mozga čak i u srednjim godinama sugeriše “da neke odrasle osobe ulaze u starije godine s manjim volumenom mozga što ih dovodi u nepovoljniji položaj u pogledu održavanja ionako smanjenog moždanog tkiva”, navodi se u radu.

Jakov Stern, profesor neuropsiholiogije na univerzitetu Kolumbija u Njujorku, koji nije bio ukljčuen u istraživanje, ukazuje na to da je istraživanjem proučavana samo veza između fizičkih aktivnosti i volumena mozga, a ne i kognitivnih funkcija i rizika za demenciju. Napominje da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to razjasnilo.

penzioneri.me/rs.n1info.com

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci