AKO NEMA RADNIKA, NEMA NI BUDŽETA Za deset godina u BiH neće biti penzija

Broj penzionera u Bosni i Hercegovini, prema podacima entitetskih zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, poslednjih pet godina povećao se za više od 50.000, što je dovelo do toga da je na kraju prošle godine omer radnika i penzionera bio 1,27:1.

Jedan od najnižih omera u istoriji.

Da bi fondovi mogli normalno funkcionisati, potrebno je imati tri radnika na jednog penzionera. Na službenoj stranici Fonda PIO RS navodi se da je u aprilu 2014. bio 246.051 penzioner, dok ih je u aprilu ove godine bilo 263.235, na osnovu čega se vidi da je broj penzionera povećan za 17.184.

U Federaciji je stanje još nepovoljnije. Tako su pre pet godina, u aprilu, penzijski ček dobivale 383.062 osobe, a prošlog meseca 416.672, što govori da se broj penzionera povećao za 33.610!

– Suočavamo se s problemom za koji u ovom trenutku nemamo rešenje, jer imamo stalan rast broja neaktivnog stanovništva, koji se ogleda i kroz rast broja penzionera. Očekujemo da će broj penzionera rasti i narednih godina, a radnika je sve manje. Tome treba dodati i odlev radne snage. To su tri negativna trenda, što će se svakako odraziti na funkcionisanje penzijskog sistema – kažu u Zavodu PIO, prenosi Srpskainfo.

Trenutno je, navode, situacija povoljnija nego pre četiri godine.

Ali, ako se nešto značajno ne promeni, posebno ako se nastavi trend iseljavanja, a bude bilo sve više penzionera, zavodi za nekoliko godina neće moći isplaćivati penzije.

– Postoji bojazan da bi u budućnosti iseljavanje stanovništva moglo dovesti do situacije da nema ko uplaćivati novac da bi se mogle isplaćivati penzije. Ako nema radnika, ni budžet neće imati ko puniti – upozorava struka.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, u izjavi za ukazao je da će, ako se nešto ne reši, uslediti pritisak na penzijski sistem.

Dizanje lestvice

– Rešenje, oslanjajući se na iskustva zapadne Evrope, može biti verojatno dizanje lestvice za dostizanje penzije. Da to ne bude 65 godina, kako je trenutno kod nas, nego 70 godina – ističe Čavalić, dodajući da statistika pokazuje da se sve duže živi.

Kako kaže, ako se ovakav trend nastavi, celi penzijski sistem za pet do deset godina bit će doveden u pitanje.

Ističe i da postojeći sistem ne može dovesti do znatnijeg rasta penzije, navodeći da će, s druge strane, troškovi života rapidno rasti.

Situacija u penzijskom sistemu zapravo je i lošija nego što ovi omeri pokazuju, jer treba imati na umu da se u radnike ubrajaju i hiljade ljudi viška u državnoj administraciji ili javnim kompanijama koji ne stvaraju novu vrednost, nego su „zbrinuti” kroz zapošljavanje na nepotrebnim ili izmišljenim poslovima.

 

penzioneri.me/srpskainfo.com

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci