Penzioner tužio klub Premijer lige, jer su mu ukrali grb. Sud naredio da on plati njima!

Engleski klub Vulverhempton bio je optužen da je ukrao grb koji je napravljen pre skoro 60 godina

Engleski premjerligaš Vulverhempton našao se na sudu, jer ga je tužio penzioner, koji je tvrdio da je grb kluba njegovo vlasništvo i da ga je nacrtao pre skoro 60 godina za jedno likovno takmičenje. Sud je nakon nekoliko godina doneo konačnu odluku.

Piter Dejvis, 72-godišnji penzioner, tvrdi da je još kao školarac, davne 1960. godine, nacrtao sadašnji grb Vulverhempton Vonderersa i da su ga Vukovi uzeli bez dozvole autora.

Sve se desilo pre skoro 60 godina kada je Dejvis, inače bivši preduzetnik, nacrtao amblen sa glvom vuka koji je prijavio za jedno takmičenje u umetničkoj galeriji u Zapadnom Midlendu. Prilikom dizajna, kako kaže, oslonio se na Paskalovu teoremu (francuski matematičar Blez Paskal). On tvrdi da je kroz niz gemetrijskih poteza kreirao na crtežu životinju koju su Vulfsi kasnije prisvojili kao grb.

Dejvis je podneo tužbu za kršenje autorskih prava, tvrdeći da su sporni crteži postali grb kluba nakon što ga je nastavnik zamolio da demonstrira geometrijski aspekt crteža dok je bio mladić.

Čelnici Vulverhemptona odbacili su navode Dejvisa, dok advokati tvrde da ne postoji ”razumna osnova za tužbu”.

FK Vulverhempton - Arsenal

Foto: AP/Tanjug

Piter Dejvis je još 1979. prepoznao svoj grb i pokuša da ga registruje na sebe, međutim tek 2016. je uspeo da iznese stvar pred Viši sud koji je tek sad doneo konačnu presudu o ovom slučaju.

Sudi je odbacio tužbu pod obrazloženjem da pomenuti autor nije mogao da dokaže da je dizajn ukraden.

Zbog gubitka slučaja Dejvisu je naloženo da Vulfsima plati naknadu u visini od 300.000 evra. Zbog toga je situacija pomenutog penzionera, blago rečeno, teška jer nema toliki novac da bi platio sudske troškove i ostale takse i stavke koje su mu naložene.

– Ja ništa ne posedujem. Imam televizor i ove komade nameštaja u kući, oko 600 funti u banci i to je sve što imam – rekao je Dejvis za BBC kada su došli da ga posete i da se uvere u taj njegov crtž lično.

Inače, Gospodin Dejvis živi u iznajmljenoj kući. Za BBC je rekao da je stvarno očekivao da će pobediti, da je u ceo slučaj ušao čistog srca i da je samo želeo da dobije ono što je njegovo. Na kraju je, kada je doneta presuda, zaplakao na sudu.

Wolverhampton - Liverpool

Foto: Tanjug/AP

Stručnjak za autorska prava,  Džon Lineker, rekao je da je to strašna situacija i da se nada da će doći do kompromisa.

– Pravna pravila o plaćanju troškova su zaista oštra. Pojedinci kao što je gospodin Dejvis retko dolaze pred Vrhovni sud, jer ako izgube čeka ih pravi pakao. Ddoživljavaju slom i tona novca koje moraju da plate, jer gubitnik mora platiti troškove pobednika – ističe Lineker.

Što je još gore ceo dug mora da se plati u narednih nekoliko dana.

I ako crtež iz 60.-tih i sadašnji grb Vukova izgledaju jako slično (po fotografijama koje je objavio BBC), Lineker kaže da je ključnu stvar koja bi posvedočila da se se radi o plagijatu, da to Dejvis nije mogao da potvrdi.

– Nadam se da se može postići kompromis. Ne bi bilo dobro za ugled Vulvsa da zahtevaju ovaj novac i da tako jednog običnog čoveka, ujedno i njihovog navjača, dovedu u bankrot -zaključuje Lineker.

BBC je pokušao da stupi u kontakt i sa nekim iz kluba ali u tome nisu uspeli.

 

penzioneri.me/telegraf.rs

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci