STIŽU PANEVROSPKE PENZIJE Novi oblik štednje za starost

Evropska unija krenula je u stvaranje panevropskih penzija, novog oblika štednje za starost koji bi se primenjivao u celoj EU prema istim uslovima, piše Večernji list. Tako bi treći penzioni stub i ostali oblici štednje za starost dobili ozbiljnu konkurenciju.

Komisija tvrdi da samo 27 odsto Evropljana u dobi od 25 do 59 godina dodatno štedi za starost, što predstavlja veliki problem kada dođu u penziju, navodi dnevnik.

Hrvatska je prema visini penzija u odnosu na plate od 39 odsto druga najlošija članica EU nakon Irske. U Irskoj su obvezni penzionidoprinosi niski što se u starosti prelieva i na penzije koje dosežu svega 35 posto plate.

Penzija prosečnog evropskog penzionera (u dobi od 65 do 74 godine) iznosi 58 odstoo plate koju zarađuju radnici između 50 i 59 godina. Ako kao pedesetogodišnjaci zarađuju 2000 evra na mresec, kao 70-godišnjacima penzijaim je 1160 evra, navodi Evropska komisija o studiji koja objašnjava razloge za formiranje panevropskih mirovinskih fondova, prenosi Večernji list.

Austrijske, poljske i slovačke penzije iznose 62 odsto plate, Češke su na polovini radničkih primanja, Slovenija 47odsto, a Njemačkoj 46 odsto, navodi dnevnik.

Panevropske penzije (PEEP) trebalo bi da dopune postojeći penzioni sistem s obveznim izdvajanjima kao dobrovoljna penzuiona štednja, slično onoj koju mi imamo u trećem stubu. Nacrt uredbe kojom se uvodi panevropska penzija još jednom treba dobiti zeleno svetlo Evropskog veća i parlamenta te će se početi primjenjivati godinu dana nakon objave u službenom glasniku.

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci