Majčinstvo je kao da radite dva posla s punim radnim vremenom

Majčinstvo je najljepši, ali i najzahtjevniji posao na svijetu. Briga o djeci je cjelodnevni posao, a prema rezultatima istraživanja majke sedmično rade u prosjeku 98 sati, što je kao da rade dva posla s punim radnim vremenom.

U istraživanju koje je provedeno u SAD-u učestvovalo je 2.000 majki djece u dobi između pet i 12 godina. Rezultati su pokazali da majke u prosjeku ustaju u 6:23 sati i nastavljaju obavljati majčinske obaveze sve do 20:31 sati.

“Rezultati istraživanja pokazuju koliko zahtjevna uloga majke može biti zbog obaveza koje konstantno moraju obavljati”, rekla je Casey Lewis, nutricionistica brenda Welch.

Prema ovom istraživanju, majke se suočavaju s brojnim pritiscima, a dnevno u prosjeku za sebe uspiju izdvojiti sat i sedam minuta. Ono što im pomaže da izdrže naporne dane su igračke, iPad, kafa, vlažne maramice, dječije TV emisije i pomoć baka i djedova ili dadilja.

“Zauzete mame mogu da se identifikuju sa ‘spasiocima’, jer pored brojnih obaveza imaju i obavezu da ih hrane i budu neka vrsta goriva za cijelu porodicu i to iz sedmice u sedmicu”, rekla je Lewis.

Prema tome, prosječna mama u prosjeku radi i 14 sati dnevno, što je u osnovi ekvivalent dva posla s punim radnim vremenom. Istraživači podsjećaju da je pored roditeljstva tu i briga u kući. Zanimljivo je i da mnoge majke rezultati ovog istraživanja uopšte nisu iznenadili.

 

penzioneri.me/

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci