Majčinstvo je kao da radite dva posla s punim radnim vremenom

Majčinstvo je najljepši, ali i najzahtjevniji posao na svijetu. Briga o djeci je cjelodnevni posao, a prema rezultatima istraživanja majke sedmično rade u prosjeku 98 sati, što je kao da rade dva posla s punim radnim vremenom.

U istraživanju koje je provedeno u SAD-u učestvovalo je 2.000 majki djece u dobi između pet i 12 godina. Rezultati su pokazali da majke u prosjeku ustaju u 6:23 sati i nastavljaju obavljati majčinske obaveze sve do 20:31 sati.

“Rezultati istraživanja pokazuju koliko zahtjevna uloga majke može biti zbog obaveza koje konstantno moraju obavljati”, rekla je Casey Lewis, nutricionistica brenda Welch.

Prema ovom istraživanju, majke se suočavaju s brojnim pritiscima, a dnevno u prosjeku za sebe uspiju izdvojiti sat i sedam minuta. Ono što im pomaže da izdrže naporne dane su igračke, iPad, kafa, vlažne maramice, dječije TV emisije i pomoć baka i djedova ili dadilja.

“Zauzete mame mogu da se identifikuju sa ‘spasiocima’, jer pored brojnih obaveza imaju i obavezu da ih hrane i budu neka vrsta goriva za cijelu porodicu i to iz sedmice u sedmicu”, rekla je Lewis.

Prema tome, prosječna mama u prosjeku radi i 14 sati dnevno, što je u osnovi ekvivalent dva posla s punim radnim vremenom. Istraživači podsjećaju da je pored roditeljstva tu i briga u kući. Zanimljivo je i da mnoge majke rezultati ovog istraživanja uopšte nisu iznenadili.

 

penzioneri.me/

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci