Pjesmu koja je prije 34 godine obišla svijet izvele najveće zvijezde Jugoslavije

Prije tačno 34 godine, na stadionu Marakana u Beogradu, održan je osmosatni koncert Yu Rock Misija na kojem su se okupili brojni izvođači bivše Jugoslavije, a na njemu je izvedena zajednička pjesma Za milion godina.

Spot za ovu pjesmu obišao je televizijske stanice širom svijeta, a Yu Rock Misija predstavljala je podršku irskom muzičaru Bobu Geldofu koji je započeo globalnu kampanju za pomoć afričkim državama. On je dvije godine ranije okupio brojne britanske zvijezde pod imenom Band Aid i snimio jedan od najprodavanijih britanskih singlova svih vremena “Do they know it’s Christmas”.

Brojne su se države pridružile ovoj kampanji (SAD, Kanada, Njemačka, Austrija, Norveška…), a izuzetak nije bila ni bivša Jugoslavija. Neke od najvećih zvijezda tadašnje pop i rock scene okupile su se i formirale jugoslavenski aid bend pod nazivom Yu Rock Misija, a svjetskoj su se publici tom prilikom predstavili pjesmom Za milion godina.

Bendu su se, između ostalih, priključili Oliver Mandić, Željko Bebek, Bajaga, Jura Stublić, Aki Rahimovski, Alen Islamović, Zdravko Čolić, Doris Dragović, Zorica Kondža, Massimo…

Pjesmu je uradio frontmen grupe Generacija 5, Dragan Ilić, a tekst je napisao Mladen Popović (urednik tad popularne emisije Hit mjeseca).

Pjesma je emitovana na velikom humanitarnom koncertu Live Aid na londonskom Wembleyju između nastupa grupa Black Sabbath i Run DMC. Istovremeno je održan i koncert istog imena u američkoj Philadelphiji, a procjenjuje se da ih je ukupno pratilo preko 400 miliona ljudi u čak 60 zemalja svijeta.

Prema pisanju portala muzika.hr, jugoslovenski koncert, održan dva dana kasnije posjetilo je 30 hiljada ljudi, a prikupljena pomoć za Etiopiju iznosila je milijardu tadašnjih dinara.

 

penzioneri.me/index.hr

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci