Pjesmu koja je prije 34 godine obišla svijet izvele najveće zvijezde Jugoslavije

Prije tačno 34 godine, na stadionu Marakana u Beogradu, održan je osmosatni koncert Yu Rock Misija na kojem su se okupili brojni izvođači bivše Jugoslavije, a na njemu je izvedena zajednička pjesma Za milion godina.

Spot za ovu pjesmu obišao je televizijske stanice širom svijeta, a Yu Rock Misija predstavljala je podršku irskom muzičaru Bobu Geldofu koji je započeo globalnu kampanju za pomoć afričkim državama. On je dvije godine ranije okupio brojne britanske zvijezde pod imenom Band Aid i snimio jedan od najprodavanijih britanskih singlova svih vremena “Do they know it’s Christmas”.

Brojne su se države pridružile ovoj kampanji (SAD, Kanada, Njemačka, Austrija, Norveška…), a izuzetak nije bila ni bivša Jugoslavija. Neke od najvećih zvijezda tadašnje pop i rock scene okupile su se i formirale jugoslavenski aid bend pod nazivom Yu Rock Misija, a svjetskoj su se publici tom prilikom predstavili pjesmom Za milion godina.

Bendu su se, između ostalih, priključili Oliver Mandić, Željko Bebek, Bajaga, Jura Stublić, Aki Rahimovski, Alen Islamović, Zdravko Čolić, Doris Dragović, Zorica Kondža, Massimo…

Pjesmu je uradio frontmen grupe Generacija 5, Dragan Ilić, a tekst je napisao Mladen Popović (urednik tad popularne emisije Hit mjeseca).

Pjesma je emitovana na velikom humanitarnom koncertu Live Aid na londonskom Wembleyju između nastupa grupa Black Sabbath i Run DMC. Istovremeno je održan i koncert istog imena u američkoj Philadelphiji, a procjenjuje se da ih je ukupno pratilo preko 400 miliona ljudi u čak 60 zemalja svijeta.

Prema pisanju portala muzika.hr, jugoslovenski koncert, održan dva dana kasnije posjetilo je 30 hiljada ljudi, a prikupljena pomoć za Etiopiju iznosila je milijardu tadašnjih dinara.

 

penzioneri.me/index.hr

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci