Pjesmu koja je prije 34 godine obišla svijet izvele najveće zvijezde Jugoslavije

Prije tačno 34 godine, na stadionu Marakana u Beogradu, održan je osmosatni koncert Yu Rock Misija na kojem su se okupili brojni izvođači bivše Jugoslavije, a na njemu je izvedena zajednička pjesma Za milion godina.

Spot za ovu pjesmu obišao je televizijske stanice širom svijeta, a Yu Rock Misija predstavljala je podršku irskom muzičaru Bobu Geldofu koji je započeo globalnu kampanju za pomoć afričkim državama. On je dvije godine ranije okupio brojne britanske zvijezde pod imenom Band Aid i snimio jedan od najprodavanijih britanskih singlova svih vremena “Do they know it’s Christmas”.

Brojne su se države pridružile ovoj kampanji (SAD, Kanada, Njemačka, Austrija, Norveška…), a izuzetak nije bila ni bivša Jugoslavija. Neke od najvećih zvijezda tadašnje pop i rock scene okupile su se i formirale jugoslavenski aid bend pod nazivom Yu Rock Misija, a svjetskoj su se publici tom prilikom predstavili pjesmom Za milion godina.

Bendu su se, između ostalih, priključili Oliver Mandić, Željko Bebek, Bajaga, Jura Stublić, Aki Rahimovski, Alen Islamović, Zdravko Čolić, Doris Dragović, Zorica Kondža, Massimo…

Pjesmu je uradio frontmen grupe Generacija 5, Dragan Ilić, a tekst je napisao Mladen Popović (urednik tad popularne emisije Hit mjeseca).

Pjesma je emitovana na velikom humanitarnom koncertu Live Aid na londonskom Wembleyju između nastupa grupa Black Sabbath i Run DMC. Istovremeno je održan i koncert istog imena u američkoj Philadelphiji, a procjenjuje se da ih je ukupno pratilo preko 400 miliona ljudi u čak 60 zemalja svijeta.

Prema pisanju portala muzika.hr, jugoslovenski koncert, održan dva dana kasnije posjetilo je 30 hiljada ljudi, a prikupljena pomoć za Etiopiju iznosila je milijardu tadašnjih dinara.

 

penzioneri.me/index.hr

Slične novosti

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
2 shares187 views

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Redakcija - jan 23, 2023

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti…

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)
ljudi, Novosti, Penzije
5 shares438 views

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)

Redakcija - jan 21, 2023

Podgorički Dom starih u ponedjeljak će primiti prve korisnike. Ta vijest obradovala je penzionere koji su s nestrpljenjem čekali taj dan. Nakon više…

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu
Novosti
2 shares157 views

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Redakcija - jan 21, 2023

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci