Više od 44 hiljade penzionera živi na ivici egzistencije

Od preko 104 hiljade penzionera, u maju ove godine je više od 44,2 hiljade korisnika primalo penziju do 300 eura, a evidencija se odnosi na broj korisnika bez srazmjernih penzija.

U isto vrijeme je nešto preko 20 hiljada penzionera imalo penziju u rasponu od 300 do 400 eura, pa proizilazi da je praktično dvije trećine penzionerske populacije na ivici egzistencijalnog bitisanja, rečeno je portalu Penzioneri iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Naglašavaju da su ovi podaci još jedna nedvosmislena potvrda da znatan dio najstarije populacije, umjesto da u poznim godinama pristojno živi od onoga što su zaradili tokom svog radnog vijeka, danas su primorani da bukvalno preživljavaju ili ih pomažu potomci. ASK je podatke dobila po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od nadleženih državnih službi.

“Pripadnici najstarije populacije, posebno oni najugroženiji, državi su godinama na samom dnu prioriteta. Za to vrijeme glomazni javni administrativni aparat troši ogroman novac sa nizom privilegija i benefita, dok paralelno cvjeta korupcija i iz državne kase se veliki novac odliva ka privatnim džepovima, a ispaštaju najviše one generacije koje su sve stvorile u ovoj zemlji”, ukazuju u ovoj nevladinoj organizaciji.

U maju je više od 14,3 hiljade penzionera primalo penziju u rasponu između 400 i 500 eura, dok je broj onih koji su dobijali između 500 i 600 eura bio nešto preko 10,1 hiljadu.

Kako raste novčani iznos penzija, tako se i smanjuje broj penzionera, koji primaju veći novac zarađen tokom svog radnog vijeka, a koji im obezbjeđuje iole pristojnije i ekonomski nezavisnije živote, najčešće obilježene i velikim izdacima u borbi sa raznim bolestima.

Tako preko 6,3 hiljada penzionera prima penzije od 600 do 700 eura, u maju ove godine bilo je preko 6,9 hiljada pripadnika najstarije populacije, koji su imali penzije u rasponu od 700 eura do hiljadu eura, dok je broj onih koji primaju preko hiljadu eura bio 1.929 penzionera. U pogledu penzija preko hiljadu eura, u maju ove godine u Podgorici ih je primalo 1.094 penzionera, pa slijede Nikšić sa 166 penzionera, Kotor sa 145, Herceg Novi sa 101 penzionerom, Tivat sa 82 penzionera, pa Bar sa 67 penzionera sa primanjima od preko hiljadu eura. Ostali gradovi su sa manjim brojem, dok četiri grada – Andrijevica, Gusinje, Petnjica i Šavnik – nemaju nijednog penzionera sa primanjima preko hiljadu eura.

Inače, broj penzionera (evidencija bez srazmjernih penzija) koji primaju penziju preko hiljadu eura je od februara prošle godine, kada ih je bilo 530 korisnika, do maja ove godine narastao na 1.929 primalaca novčanog iznosa preko hiljadu eura.

Na sjeveru preko 13.000 teško živi

Najnižu penziju od 282 eura (bez srazmjernih penzija) u maju ove godine je primalo 40.153 penzionera, od čega je u 11 gradova na sjeveru države bilo 13.588 korisnika.

To su gradovi Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav, Pljevlja, Rožaje i Žabljak. Najniža penzija je u februaru 2020. godine iznosila nešto preko 128 eura, a do jula te godine uvećana je na 145 eura.

U julu naredne 2021. godine bila je neznatno veća – 147 eura, do februara prošle godine je uvećana na 204 eura. U julu prošle godine bila je 220 eura, do februara ove godine je narasla na 259 eura, a u maju iznosi 282 eura.

M.K.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci