Najniža penzija u Crnoj Gori 125, a najviša 1.141 eura

Učešće novca iz opštih prihoda državnog budžeta kojima su finansirani izdaci po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja tokom prošle godine smanjeno je u poređenju sa 2016. godinom, za 5,72 odsto, kazao je u razgovoru za “Vijesti”, direktor Fonda PIO Dušan Perović.

Za potrebe Fonda PIO i isplate penzija prošle godine su bila potrebna 403 miliona, od čega je 301 milion obezbijeđen od uplata doprinosa za penzijsko osiguranje, a iz drugih prihoda državne kase dodato je još 102,15 miliona eura. U 2016. godini nedostajući iznos novca bio je 108,34 miliona eura ili skoro 6,2 miliona eura više.

Perović je objasnio da je deficit Fonda PIO za godinu smanjen i prema posljednjim podacima iznosi 25,1 odsto.

Koliko je novca u 2017. bilo potrebno da Vlada dotira Fondu PIO radi isplate penzija i naknada korisnicima prava?
Fond PIO je, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, budžetski korisnik, koji je uključen u sistem trezora i posluje na principima trezorskog poslovanja.

Fond se dominantno finansira iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se novac koji nedostaje obezbjeđuju iz opštih prihoda budžeta.

Prema preliminarnim podacima, za 2017. godinu iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 102,15 miliona eura ili 25,10 odsto, koliko iznosi deficit Fonda PIO.

Kako gledate na ideju da se kao u susjednoj BiH propiše odnos najviše i najmanje penzije jedna prema pet. Da li je tako nešto u našim uslovima moguće?
Zakonom o PIO uređeno je obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, pa je, između ostalog, definisan način obračuna visine penzije. Pravo na penziju je stečeno pravo i njena visina se utvrđuje pojedinačno za svakog podnosioca zahtjeva.

Politika u oblasti penzijskog sistema, kao i predlaganje eventualno novih zakonskih rješenja, a na osnovu pažljivo sprovedenih sveobuhvatnih analiza u ovoj oblasti, u nadležnosti je resornog Ministarstva rada i socijalnog staranja, u kojima Fond PIO aktivno učestvuje i daje svoj doprinos.

Nadležnost Fonda PIO je sprovođenje, odnosno dosljedna primjena zakonskih rješenja u ovoj oblasti.

Koliko sada iznosi najveća, a koliko najmanja penzija u Crnoj Gori?
Najviši iznos penzije, shodno Zakonu o PIO, definisan je limitiranom vrijednosti ličnog koeficijenta osiguranika, koji ne može biti veći od četiri.

Ovo znači da bi, na primjer, osiguranik koji ima limititiran koeficijent četiri i 40 godina penzijskog staža, nakon usklađivanja penzija u skladu sa propisanom metodologijom od 1. januara ove godine, primio penziju u iznosu od 1.141,46 eura.

Zakonom nije ograničena dužina penzijskog staža koji utiče na visinu penzije, tako da se prilikom izračuna uzima i penzijski staž duži od 40 godina i po tom osnovu ovaj iznos može da bude i veći.

Iznos najniže penzije definisan je zakonom tako da najniža vrijednost ličnog koeficijenta može iznositi najmanje 0,5. Najniža penzija u Crnoj Gori, nakon usklađivanja penzija od 1. januara ove godine iznosi 125,63 eura.

Za štetu od zemljotresa Fond izdvojio 35 hiljada eura

Povodom zemljotresa koji je nedavno počinio znatnu materijalnu štetu na objektima koja koriste opštinska udruženja i stambenim objektima koje koriste penzioneri u opštinama Plav, Gusinje, Andrijevica i Berane, Upravni odbor Fonda PIO je krajem januara odlučio da se izdvoji 35 hiljada eura.

“Novac će se realizovati preko Saveza udruženja penzionera, koji će koordinirati cjelokupnu aktivnost sa opštinskim udruženjima i relevantnim državnim organima, zaduženim za procjenu štete, a raspored novca po opštinama će se izvršti shodno izvještajima o nastalim štetama”, saopšteno je iz Fonda.

Penzoneri.me/Vijesti

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci