I zvanično nedjelja neradni dan u trgovinama

Poslanici Skupštine Crne Gore jednoglasno su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se, između ostalog, propisuje neradna nedjelja za trgovine na malo i veliko.

Glasanju nijesu prisustvovali poslanici opozicionog DF-a, iako su tokom rasprave o nacrtu saopštili da će podržati izmjene.

“Glasala su 44 poslanika za, nije bilo protiv i uzdržanih. Objavljujem da je Skupština usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trogovini”, saopštio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

Primjena odredbe o neradnoj nedjelji, kako su ranije najavili predstavnici Ministarstva ekonomije, počeće tri mjeseca od stupanja izmjena na snagu, tačnije na jesen. Razlog za odlaganje primjene, kako su objasnili, jeste ostavljanje prostora poslodavcima da se organizuju i usklade poslovanje u odnosu na izmjene.

“Zakon stupa na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom listu, a primjena odredbe koja se odnosi na neradnu nedjelju tri mjeseca nakon stupanja na snagu. Razlog za to je usklađivanje poslovanja i funkcionisanja poslodavaca u odnosu na propisanu odredbu”, rekli su u Ministarstvu koje je odbilo zahtjeve tržnih centara Delta City i Kamelija da im se omogući rad nedjeljom.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je tokom rasprave u Skupštini da je Vlada amandmanom jasno definisala izuzetke bez mogućnosti da se oni prošire, što znači da tržni centri neće moći da rade nedjeljom.

“Smatramo da neće doći do pada prometa i pazara trgovaca. Stav privrednika je da će doći do prelivanja pazara iz jednog dana u drugi i da zbog toga neće biti smanjen ni promet, ni profit, a samim tim neće doći do otpuštanja radnika i na takvu komunikaciju se moramo osloniti”, poručila je Sekulić.

Međutim, predstavnici Unije poslodavaca (UPCG) najavili su da će podnijeti Ustavnom sudu inicijativu za ispitivanje Zakona.

“Vjerujemo da će Zakon vrlo brzo biti predmet ispitivanja ustavnosti, odnosno da će vrlo brzo biti upućena ustavna inicijativa. U Hrvatskoj je Ustavni sud tri puta ukinuo ovakav zakon, iz sličnih razloga iz kojih će se to vjerovatno desiti u Crnoj Gori. To zaista predviđamo kao jednu realnu mogućnost”, rekli su u UPCG.

Oni su objasnili i da neradna nedjelja neće dovesti do zapošljavanja, dok je menadžment Delta City-ja najavio da će utvrđene izmjene uticati na otpuštanje oko 200 radnika i gubitak od milion eura na mjesečnom nivou. U Uniji slobodnih sindikata ustavnu inicijativu su ocijenili nekorektnim potezom.

Vlada je amandmanom definisala da se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kisocima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama ili prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, kao i na pijacama, štandovima, tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama. Slijede prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja, autobuskih, željezničkih stanica, aerodroma i luka, zatim štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladišta trgovinu na veliko.

Predviđeno je i da poslodavci koji prekrše odredbu i otvore radnje nedjeljom, mogu biti sankcionisani od 1.000 do 10.000 eura, a predviđeno je i zatvaranje objekta. Predstavnici Ministarstva više puta su naglasili i da će inspekcijski nadzor biti pojačan, te da će kontrolu rada nedjeljom preuzeti tržišna inspekcija

 

penzioneri.me/dnevnenovine

 

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci