Krastavac, tikvice i narandže – odlični su za osvežavanje organizma na letnjim vrućinama

Narednih dana smenjivaće se kiša i sunce, a kada ponovo krenu tropski dani, na sve moguće načine pokušaćemo da se rashladimo. Od klima uređaja, preko gradskih kupališta do hladnih napitaka. Da li ste znali da i hrana može da nas osveži?

Kada je hladno željni smo jake, masne i zapržene hrane. Kada „zvezda upeče“, umesto slasnih zalogaja biramo voće, salate, sladoled. Šta na sve to kaže medicina? Postoji li, zaista, hrana koja nas „greje“ i hrana koja nas osvežava? Da li je svejedno šta jedemo na vrućini?

„Namirnice koje su bogate masnoćama,meso i mesne prerađevine, mast, maslac, masna mleka su namirnice koje nas greju. Zato što je potrebna veća količina energije koja se stvara kod nas da bi se te namirnice svarile i apsorbovale. Postoje namirnice koje su bogate voćnim kiselinama i vodom“, izjavila je dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane.

Postoje namirnice kojima možemo da pobedimo vrućinu, one sadrže dosta vode.

„To su pre svega povrće i voće, povrće koje ima malu količinu kalorija i veliku količinu dijetnih vlakana“, kaže dr Stanković.

„Na prvom mestu to su one namirnice koje obiluju vodom. Krastavac, tikvica, paradajz, ono zeleno, lisnato, koje pogoduje dijetnim vlaknima, pa su s toga dobre za hlađenje organizma“, savetuje nutricionistkinja Ana Todorović.

Recept RTS-ove klinike „Nazdravlje“

1. Hrana i voda su naše gorivo.2. Daju nam snagu, poboljšavaju koncentraciju, osvežavaju celokupan organizam.

3. Ne preskačite obroke. Jedite umereno.

Ne birajte hladne namirnice, jer je zabluda da hladne namirnice hlade organizam.

„Uverenje da hladne namirnice hlade organizam je donekle tačno. To je brzo hlađenje organizma, zatim on upotrebljava sopstevni mehanizam, da vrati temperaturu tela. S toga treba biti pažljiv u odabiru namirnica, koje hlade“, rekla je Ana Todorović.

Ako želite da se rashladite, jedno je sigurno, po vrućini je bolje jesti voće i povrće. Ali, umereno.

„Voće je bogato kiselinama, vodom, ali i šećerom. Šećer je taj koji ima osmotsku aktivnost i za sobom povlači vodu i dovodi do dehidratacije, moramo da vodimo računa o količini, 200 do 300 grama u toku dana treba unositi voće“, kaže dr Stanković.

„Miks citrus, narandža, koja će nas rashladiti, a neće nas opteretiti suvišnim kalorijama“, dodaje nutricionistkinja Todorović.

Da li ste znali da više od 60 odsto našeg tela čini tečnost. Zato i ne čudi što kada vodu gubimo, moramo brzo i da je nadoknadimo.

 

penzioneri.me/rts.me

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci