Manjak šofera vratio penzionere za volan

BANJALUKA – Iz Republike Srpske odlaze šoferi, ali i inženjeri, i to zbog niskih plata, koje se moraju povećati u narednom periodu, upozorili su danas iz Sindikata saobraćaja i veza.

Predsjednik tog sindikata Nebojša Đokić rekao je da su plate u oblasti saobraćaja nedopustivo male.

“Za prošli mjesec prosječna plata u toj oblasti iznosila je 691 KM i za 220 KM je manja od prosječne zarade u RS te učestvuje u potrošačkoj korpi sa svega 36 odsto”, rekao je Đokić.

Vozači su, kaže, postali deficitarna radna snaga, jer iz RS odlaze zbog lošeg materijalnog položaja, pa su poslodavci prinuđeni da angažuju i penzionere.

“Zamislite kakva je bezbjednost saobraćaja ako ih vozi neko ko je završio radni vijek i ima više od 65 godina starosti. Međutim, poslodavci nikako da shvate da samo značajnim povećanjem plata mogu zaustaviti odliv radne snage i da će RS doći u situaciju da neće imati ko da radi”, rekao je Đokić.

I Nikola Stojanović, predsjednik Sindikalne organizacije infrastrukture “Željeznica RS”, dodao je da im plate nisu povećane godinama te očekuju da se izvrši sistematizacija po stvarnim potrebama i utvrdi odgovornost menadžmenta za prethodno loše stanje.

U tom javnom preduzeću u toku je proces restrukturiranja i broj radnika je s 3.600, koliko ih je bilo 2008, smanjen na oko 2.400. Za prvih pola godine prikazana je dobit u “Željeznicama RS” od pet miliona KM, pa sindikalci očekuju i značajnije povećanje plata, jer im nedostaje stručni kadar, koji odlazi, dok je višak radnika u administraciji.

Predsjednica Glavnog odbora Sindikata preduzeća “Pošte Srpske” Slobodanka Kuridža izrazila je zadovoljstvo kolektivnim ugovorom, koji su radnici ovog preduzeća usaglasili s poslodavcem.

“Ono što nas zabrinjava je sve veći odlazak ljudi, te je potrebno da se obnavlja i podmlađuje radna snaga. Novi radnici, osim plate, očekuju i svoja prava i bolje radne uslove”, rekla je Kuridža.

 

penzioneri.me/nezavisne.com

Slične novosti

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura

Ana Ana - apr 22, 2024

Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavilo je da je prosječna penzija u Crnoj Gori od 2015. godine porasla za 241 euro. Od 270…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci