Recept za one koji jedva čekaju da počne jesen: Rižoto sa bundevom

Oduševiće vas mirisom i ukusom!

Ako čeznete za mirisima i ukusima jeseni, u prodavnici možete nabaviti bundevu i napraviti ovaj izdašni rižoto. Bogatu aromu daće mu žalfija i malo belog vina.

Sastojci:

300 grama pirinča

500 grama bundeve

Tri manje glavice luka

Pet čenova belog luka

Jedan decilitar belog vina

So, biber

Kocka supe od povrća

Pola kašičice šećera

Maslinovo ulje

Žalfija

Priprema:

Rernu zagrejte na 190 stepeni. Bundevu oljuštite i isecite na kockice, stavite na pleh i prelijte maslinovim uljem. Dobro posolite i pobiberite, i pecite oko 30 minuta, dok ivice ne potamne a komadi budu mekani kada ih bocnete viljuškom.

Za to vreme, u većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje i dodajte luk iseckan na rebarca. Pržite ga na srednjoj vatri, i pospite sa malo šećera kako biste ubrzali proces karamelizacije.

Kada luk potamni, dodajte sitno seckan beli luk i žalfiju. Zalijte vinom, dinstajte nekoliko minuta kako bi alkohol ispario, a zatim umešajte pirinač. Kocku za supu rastvorite u 500 mililitara kipuće vode, i nalivajte supom pirinač uz lagano mešanje. Tajna dobrog rižota je u mešanju i postepenom dodavanju tečnosti, pa budite strpljivi, trebaće vam dvadesetak minuta u zavisnosti od sorte pirinča i možda ćete morati da dodate još vode.

Kada je pirinač al dente, umešajte komadiće bundeve, promešajte i sklonite s vatre. Ostavite da “odmori” desetak minuta pre serviranja.

 

penzioneri.me/mondo.rs

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci