POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti da iz svog osiromašenog budžeta izdvoje sredstva za ogrijev, saopšteno je iz Pokreta penzionera.

Oni su naveli da su se još početkom novembra prošle godine obratio Ministarstvu rada i socijalnog staranja sa zahtjevom da se penzionerima sa najnižim primanjima besplatno obezbijede drva za ogrijev ili novčana pomoć u iznosu od 350 eura za ove namjene.

“Zahtjev je argumentovan visokim povećanjem cijena svih energenata, porastom cijena osnovnih prehrambenih namirnica i visokom stopom inflacije. Svjedoci smo da su sve ove okolnosti dovele do naglog pada životnog standarda i osiromašenja posebno kategorije penzionera sa najnižim penzijama koja je iznosila 165. eura. Zbog toga je tada traženo da subvencije za nabavku ogrijeva za zimu ne bi smjela da bude niža od 350 eura. Sada, iako najniža penzija iznosi 250 eura, smatramo da je naš ranije postavljeni zahtjev za subvencijom od 350 eura za nabavku ogrijeva i dalje realan i aktuelan. Jer, cijene i dalje bilježe osjetan rast, tako da se efeki povećanja najnižih i porast svih penzija putem usklađivanja, sve manje osjećaju”, saopštio je predsjednik ove organizacije Svetozar Čabarkapa.

Oni navode da je izdvajanja od najnižih penzija za nabavku skupog ogrijeva i dalje veliki teret koji mnogi penzioneri ne mogu podnijeti.

“Imajući u vidu da je Crna Gora dobila 30 miliona bespovretne pomoći u okviru paketa energetske podrške Evropske unije smatramo da sredstva u iznosu od 8,5 miliona treba bar udvostručiti kako bi oko 42.000 penzionera dobili subvencije od 350 eura koliko iznosi pomoć za 6.350 korisnika materijalnog obezbjeđenja. Na taj način bila bi postignuta puna svrha i smisao jedne humane i socijalno opravdane mjere u korist penzionera”, navedeno je iz ove organizacije.

V.M.

Slične novosti

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti
Novosti, Penzije, Treće doba
shares522 views

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti

Ana Ana - maj 01, 2024

Udruženja penzionera Crne Gore – Za život dostojan čovjeka, Pokreta penzionera i mjesnih udruženja Masline, Gornja Gorica, Ljubović, Gorica i Jedinstva kazali su…

Prevaranti pokrali 3,4 milijarde dolara od starijih Amerikanaca
Novosti, Treće doba, Život 55+
shares192 views

Prevaranti pokrali 3,4 milijarde dolara od starijih Amerikanaca

Ana Ana - maj 01, 2024

Prevaranti su prošle godine ukrali više od 3,4 milijarde dolara od starijih Amerikanaca, prema izvještaju FBI-ja. Izvještaj pokazuje da je porasla suma koju…

U maju Senior fest Kotor 2024
Novosti, Treće doba, zanimljivosti
shares500 views

U maju Senior fest Kotor 2024

Ana Ana - apr 29, 2024

JU Dom starih “Grabovac” sa zadovoljstvom najavljuje Senior fest Kotor, uz podršku opštine Kotor, TO Kotor i drugih sponzora. Na kotorskim trgovima 11.…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci