POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti da iz svog osiromašenog budžeta izdvoje sredstva za ogrijev, saopšteno je iz Pokreta penzionera.

Oni su naveli da su se još početkom novembra prošle godine obratio Ministarstvu rada i socijalnog staranja sa zahtjevom da se penzionerima sa najnižim primanjima besplatno obezbijede drva za ogrijev ili novčana pomoć u iznosu od 350 eura za ove namjene.

“Zahtjev je argumentovan visokim povećanjem cijena svih energenata, porastom cijena osnovnih prehrambenih namirnica i visokom stopom inflacije. Svjedoci smo da su sve ove okolnosti dovele do naglog pada životnog standarda i osiromašenja posebno kategorije penzionera sa najnižim penzijama koja je iznosila 165. eura. Zbog toga je tada traženo da subvencije za nabavku ogrijeva za zimu ne bi smjela da bude niža od 350 eura. Sada, iako najniža penzija iznosi 250 eura, smatramo da je naš ranije postavljeni zahtjev za subvencijom od 350 eura za nabavku ogrijeva i dalje realan i aktuelan. Jer, cijene i dalje bilježe osjetan rast, tako da se efeki povećanja najnižih i porast svih penzija putem usklađivanja, sve manje osjećaju”, saopštio je predsjednik ove organizacije Svetozar Čabarkapa.

Oni navode da je izdvajanja od najnižih penzija za nabavku skupog ogrijeva i dalje veliki teret koji mnogi penzioneri ne mogu podnijeti.

“Imajući u vidu da je Crna Gora dobila 30 miliona bespovretne pomoći u okviru paketa energetske podrške Evropske unije smatramo da sredstva u iznosu od 8,5 miliona treba bar udvostručiti kako bi oko 42.000 penzionera dobili subvencije od 350 eura koliko iznosi pomoć za 6.350 korisnika materijalnog obezbjeđenja. Na taj način bila bi postignuta puna svrha i smisao jedne humane i socijalno opravdane mjere u korist penzionera”, navedeno je iz ove organizacije.

V.M.

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci