POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti da iz svog osiromašenog budžeta izdvoje sredstva za ogrijev, saopšteno je iz Pokreta penzionera.

Oni su naveli da su se još početkom novembra prošle godine obratio Ministarstvu rada i socijalnog staranja sa zahtjevom da se penzionerima sa najnižim primanjima besplatno obezbijede drva za ogrijev ili novčana pomoć u iznosu od 350 eura za ove namjene.

“Zahtjev je argumentovan visokim povećanjem cijena svih energenata, porastom cijena osnovnih prehrambenih namirnica i visokom stopom inflacije. Svjedoci smo da su sve ove okolnosti dovele do naglog pada životnog standarda i osiromašenja posebno kategorije penzionera sa najnižim penzijama koja je iznosila 165. eura. Zbog toga je tada traženo da subvencije za nabavku ogrijeva za zimu ne bi smjela da bude niža od 350 eura. Sada, iako najniža penzija iznosi 250 eura, smatramo da je naš ranije postavljeni zahtjev za subvencijom od 350 eura za nabavku ogrijeva i dalje realan i aktuelan. Jer, cijene i dalje bilježe osjetan rast, tako da se efeki povećanja najnižih i porast svih penzija putem usklađivanja, sve manje osjećaju”, saopštio je predsjednik ove organizacije Svetozar Čabarkapa.

Oni navode da je izdvajanja od najnižih penzija za nabavku skupog ogrijeva i dalje veliki teret koji mnogi penzioneri ne mogu podnijeti.

“Imajući u vidu da je Crna Gora dobila 30 miliona bespovretne pomoći u okviru paketa energetske podrške Evropske unije smatramo da sredstva u iznosu od 8,5 miliona treba bar udvostručiti kako bi oko 42.000 penzionera dobili subvencije od 350 eura koliko iznosi pomoć za 6.350 korisnika materijalnog obezbjeđenja. Na taj način bila bi postignuta puna svrha i smisao jedne humane i socijalno opravdane mjere u korist penzionera”, navedeno je iz ove organizacije.

Slične novosti

VLADA DAJE SAGLASNOST FONDU PIO: Penzije ipak dižu za 8,35 procenata
Novosti, Penzije, Treće doba
9 shares415 views

VLADA DAJE SAGLASNOST FONDU PIO: Penzije ipak dižu za 8,35 procenata

Redakcija - jun 08, 2023

Vlada će na današnjoj sjednici dati saglasnost Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) da vanredno uskladi penzije i poveća ih za ukupno 8,35…

Smještaj u staračkim domovima i do 1.000 eura, ombusman tvrdi da se krše prava korisnika
Novosti, Propisi, Treće doba
3 shares387 views

Smještaj u staračkim domovima i do 1.000 eura, ombusman tvrdi da se krše prava korisnika

Redakcija - jun 07, 2023

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ustanovio je da su u domovima za stare povrijeđeni principi socijalne zaštite i da se time krše zakonom…

FRANCUSKA: Na protestu protiv penzione reforme 30.000 ljudi, uhapšeno 17 osoba
Uncategorized
5 shares254 views

FRANCUSKA: Na protestu protiv penzione reforme 30.000 ljudi, uhapšeno 17 osoba

Redakcija - jun 06, 2023

Na protestu protiv penzione reforme u Parizu okupilo se danas 31.000 ljudi prema podacima policijske prefekture, dok sindikati navode broj od 300.000, prenio…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci