Penzionisani pilot Mirčeta Jokanović: Trsa je najljepši kraj na svijetu (VIDEO)

Rođen je u pivskom selu Trsa. U vazduhopolovstvu je bio 40 godina. Daleke 1987. godine kao najmlađi pilot bio je među 12 „veličanstvenih“ koji su poslati u Stanicu Lugovaja, na granici Kazahstana i Kirgizije (bivši Sovjetski savez), kako bi se obučio da upravlja MIG-om 29. To je u najkraćem uvod u naš razgovor sa pukovnikom Mirčetom Jokanovićem, penzionisanim pilotom JNA, prenosi RTNK. 

Zatekli smo ga, a gdje drugo, do u rodnoj Trsi gdje je i dok je bio aktivni pilot provodio svaki svoj slobodan trenutak.

„Završio sam osmogodišnju školu na Trsi koja je tada bila puna đaka. Djetinstvo samo po sebi je lijepo i samo me lijepe uspomene vežu, a nekako kad sam poslije radio uvijek sam ljeti dolazio i čini mi se nigdje na svijetu ne bih rađe proveo godišnji odmor nego na Trsi. Trsa je  najljepši kraj na svijetu i  nema tu mnogo priče“, kaže za RTNK Jokanović.

Nakon završetka osnovne škole Jokanović je četiri godine proveo u Vazduhoplovnoj gimnaziji u Mostaru koja je tada nosila ime doživotnog predsjednika Jugoslavije, Maršala Tita.

Poslije toga dvije godine se školovao u Zadru na vazduhopolovnoj akademiji, po godinu u Puli i Podgorici, a onda obuka u Batajnici za upravljanje MIG-om 21.

„Letjeli smo do 1987. godine. Nas 12 izabranih pilota, koji smo imali najmanje 500 sati naleta na MIG-u 21,  imali smo pripreme, preglede. Bio sam najmlađi među njima kada smo krenuli na obuku u Sovjetski savez gdje smo proveli tri mjeseca. Bilo je naporno ali smo svi uspjeli da se osposobimo za letenje na MIG-u 29“, priča Jokanović.

Uživa u penziji i u čarima svog rodnog sela koje je u podnožju Durmitora, na oko 1.500 metara nadmorske visine, ali i čezne za nebom. Kaže jednom pilot -uvijek pilot.

Međutim, i to će prevazići, našao je način.

„Sad nešto radim. Napravićemo put na brdo Ljeljenak i mislimo tu da razvijamo paraglajding. Jednom prilikom sam uspio ja lično da letim odozgo i predivno je. Nadam se da ćemo uspjeti u tome, pa eto i pod stare dane da se malo bavim letenjem“, istakao je Jokanović.

Dragana Papović/foto/video:RTNK

 

Slične novosti

ŠTA KAŽU PENZIONERI O SENIOR FESTU: Malo je jednom godišnje, trebalo bi češće da se ovako družimo (VIDEO)
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares298 views

ŠTA KAŽU PENZIONERI O SENIOR FESTU: Malo je jednom godišnje, trebalo bi češće da se ovako družimo (VIDEO)

Redakcija - okt 01, 2023

U Podgorici je juče održan prvi crnogorski SENIOR FEST, a veliki broj penzionera iz Glavnog grada ali i drugih crnogorskih gradova uživao je…

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)
Novosti, Penzije, Posao 55+
9 shares518 views

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)

Redakcija - okt 01, 2023

Prvi crnogorski SENIOR FEST održan je danas u Njegoševom parku u Podgorici uz učešće brojnih partnera i prijatelja manifestacije koja je okupila veliki…

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci