CIJENE LETE U NEBO: Može li se živjeti od penzije?

Foto FB/Tržnice i pijace

Cijene prehrambenih proizvoda lete u nebo, a oni koji svakodnevno trguju svjedoče da su porasle duplo, pa i troduplo u odnosu na prije godinu dana.

Najteže je onima sa njnižim primanjima, a među njima su i penzioneri. Oni koji žive isključivo od svoje penzije, jedva sastavljaju kraj s krajem.

Reporter Portala Penzioneri pitao je nekoliko seniora na podgoričkoj kako preživljavaju i mogu li sebi da priuđte svakodnevno voće, povrće, meso, mijeko, jaja… O ribi da ne govorimo.

“Kupim hleb i malo povrća, ponekad 200-300 grama mesa i pravim čorbe, to mi je glavno jelo”, kaže nam penzionerka Dragica. Ona konstatuje da koliko ona pamti, a pamti dugo, ne sjeća se da su cijene bile ovako visoke.

“Dugo ja pamtim, pa i ono vrijeme ogromne inflacije. Prodavnice su bile prazne, ali smo se nekako snalazili. Možda zato što sam tada bila mlađa, pa mi je lakše padalo. Sada smo mi penzioneri ugroženi toliko da nemamo da se prehranimo, a kamoli da živimo normalan život”, kaže Dragica. Ona je, veli naslijedila penziju od pokojnog supruga, koja iznosi oko 400 eura.

“Kad platim struju, vodu, telefon, televiziju, ostane mi 300, i to je za sve moje potrebe”, kaže ova stara gospođa.

Sjeća se, kaže, kada se gajba paradajza mogla kupiti za 2 eura, a kilo lubenice za nekoliko centi, deset puta manje nego što koštaju danas.

“I to je bila tuga, jer su se ljudi mučili i proizvodili ni za šta. Možda su zato cijene ovako visoke, jer kod nas nema proizvodnje”, kaže ona.

Penzioner Žarko kaže da njegova djeca žive u inostranstvu i da mu “dodaju” na penziju pa tako može da pregura mjesec.

“Znate li da mi kažu da su neke namirnice u Švajcarskoj jeftinije nego kod nas? A njihove plate i penzijesu pet puta veće. Kažu mi i da je garderoba jeftinija, naročito kad su sezonske rasprodaje. Naši trgovci izgleda zarađuju mnogo više nego oni u Švajcarskoj. Ali kad uđete u ove naše markete, to su gužve, kao da se džabe dijeli. Toga tamo nema. I normalno je da će trgovci da dižu cijene kad narod kupuje. Da nema ko da kupi, i oni bi spuštali cijene”, kaže naš sagovornik.

Na tezgama na zelenoj pijaci u Tržnom centru i u TC “Bazar” u Bloku 5 povrće i voće koštaju kao “suvo zlato”.

Kilogram blitve je četiri eura, a domaći bijeli luk prodaje se pet eura po kilu.

Domaći crmnički luk je dva i po eura.

Za kilogram paprika potrebno je izdvojiti od euro i po, do čak četiri eura.

Paradajz je od dva do tri eura, krompir od 1,20 do euro i po, šargarepa se prodaje od 0,70 do 1,50 eura, a tikvice su dva eura. Najjeftiniji je kilogram kupusa koji staje 80 centi.

Bijelo grožđe je mislena imenica za većinu crngorskih građana. Kilogram košta  nevjerovatnih šest eura. Tu su i smokve sa cijenom od tri eura.  Banane su oko dva eura, pomorandže od 1,50 do dva eura, kajsije po tri, šljive euro i po, dok su jabuke od 80 centi do euro.

Kilogram limuna košta od euro do 1,50 eura, a lubenica oko 50 centi po kilogramu.

domaći sir košta od šest do devet eura, kajmak od 12 do 20 za onaj iz mješine.

Deset jaja najmanje dva eura, a ona iz organskog uzgoja su tri eura za 10 komada.

A.D.

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci