Više Udruženje penzionera pozvalo nadležne da reaguju: Hoće dostojanstven život, a ne preživljavanje

U Crnoj Gori, stanje ekonomske krize i rapidno rastuće cijene namirnica, postali su kamen spoticanja za građane, posebno penzionere. Svakodnevna nekontrolisana poskupljenja hrane i osnovnih potrepština izazivaju zabrinutost i neizvjesnost među stanovništvom. U ovom alarmantnom kontekstu, penzioneri, kao jedna od najugroženijih grupa, suočavaju se s izazovima koji prijete njihovom dostojanstvu i kvalitetu života.

Četiri mjesna udruženja penzionera iz Podgorice pozvala su krovne organizacije najstarijih sugrađana, ali i druge relevantne organizacije da se organizuju u jedinstven pokret kako bi se izborili za život dostojan čovjeka i za veću materijalnu sigurnost svojih porodica.

“Stanje u kojem se nalazimo u pogledu cijena namirnica i drugih za život neophodnih artikala je krajnje alarmantno i zabrinjavajuće. Penzioneri i ne samo oni, svjedoci su da cijene u trgovinama svakodnevno nekontrolisano i agresivno rastu. U nabavku hrane se ide sa strahom i neizvjesnošću koliko će danas sve biti skuplje nego juče. Život je sve skuplji i sve gore i gore se živi. Nije pitanje kako sastaviti kraj s krajem nego kako preživjeti”, poručuje se u zajedničkom proglasu mjesnih udruženja Maslina, Gorice, Ljubovića i Gornje Gorice.

Ova udruženja navode da među penzionerima vlada velika zabrinutost, te da je povećanjem penzija za 8,35 odsto koje su isplaćene u junu samo dat privid poboljšanja standarda i boljeg života penzionera.

“Prvi razlog je taj što inflacija raste brže od penzija, a drugi što istovremeno sa povećanjem primanja penzionera dolazi do razorne pojave skokovitog i drastičnog poskupljenja, da bi taj trend bio svakodnevno nastavljen, naizgled nešto sporije, da ne bi bole oči. Otuda ovih dana pljušte optužbe i opravdane kritike na račun trgovaca koji u pohlepi za profitom nastoje, i uspijevaju u tome, da se preko leđa sve siromašnijih građana, preko noći enormno bogate. Uvjereni smo da baš nikakvog opravdanja nema za svakodnevna poskupljenja hrane, da ne pominjemo ostale proizvode i usluge, za sto se sve više izdvaja iz sve tanjeg novčanika većine građana, a posebno penzionera”, navodi se u saopštenju.

Iz mjesnih udruženja ističu da ne traže više od pristojnog života.

“Nećemo licitirati sa ciframa i procentima, ali stavljamo na znanje da smo prema podacima Monstata, koji su osnova za usklađivanje penzija prilično rezervisani. Tražimo da se najhitnije pristupi koracima na obećanjima o povećanju prosječne plate od 1.000 eura i minimalne penzije od 450 eura uz proporcionalno povećanje ostalih penzija. To treba da bude orjentir. Bićemo istrajni i odlučni u zalaganju za ove ciljeve. Jer, skoro da je dogorelo do nokata. Sazreli su uslovi za protestna okupljanja penzionera, zaposlenih, mladih ljudi – svih! Nema šta više da se čeka”, zaključuju u saopštenju.

Neshvatljivo da su cijene veće nego u EU

Penzioneri ističu da je neshvatljivo da su cijene u našim trgovinama više od cijena u razvijenim zemljama EU, u kojima je standard trostruko veći.

“Poznavaoci prilika kažu da u svim ekonomski uređenim državama postoji sistem kontrole. Kad dođe do poremećaja u ekonomiji i kretanja kojim se ugrožavaju interesi građana država preduzima odgovarajuće mjere shodno konkretnoj situaciji. Nije nam prihvatljivo da u našim uslovima država i vlada nemaju mehanizme da zaustave ovako pogibeljne trendove, koji su se, po svemu sudeći, otrgli kontroli. Uskoro će uslijediti redovno usklađivanje penzija, prilika je da upoznamo donosioce odluka na preduzimanje svih neophodnih mjera u cilju zaštite i poboljšanja standarda penzionera”, navode u saopštenju.

Slične novosti

Danas počinje isplata majskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares662 views

Danas počinje isplata majskih penzija

Ana Ana - jun 19, 2024

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja…

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci