“SENIOR NET” i Fond PIO potpisali memorandum o saradnji: Penzioneri nisu teret, već potencijal društva

V.d. direktora Fonda PIO, Ranko Aligrudić i koordinatorka projekta “Senior Net” Vesna Radojević, potpisali su memorandum o saradnji u realizaciji brojnih aktivnosti u okviru projekta SENIOR NET koji već nekoliko godina u sprovodi nevladino udruženje “Montenegro Education”, a posvećene su, uglavnom, socijalnoj inkluziji penzionerske zajednice koja u Crnoj Gori broji preko 120.000 pripadnika.

U okviru projekta “SENIOR NET” prije četiri godine osnovan je i prvi i jedini medij u Crnoj Gori posvećen seniorskoj populaciji penzioneri.me. Organizovane su edukativne radionice za seniore, kao i Prvi Senior fest 2019. godine, prije epidemije korona virusa.

Iako je prvi Senior fest, na brdu Gorica u Podgorici, organizovan sa ciljem da postane tradicionalan, korona ga je zaustavila, kao i brojne aktivnosti širom planete.

Fond PIO, kao jedina institucija u Crnoj Gori koja je posvećena uglavnom penzionerima,  prepoznao je značaj projekta posvećenog seniorskoj populaciji, i najavio podršku konkretnim projektima koji za cilj imaju aktivno uključivanje seniorske populacije u društvene tokove, edukaciju na polju modernih tehnologija, njihovo međusobno povezivanje, otvaranje tema i problema vezanih za penzionere kroz medijske objave i tematske tribine, jačanje svijesti cijelog društva da seniori sa svojim životnim i radnim iskustvom, nisu teret, već potencijal države, i da je važno otvarati prostor da se taj potencijal realizuje.

Već 1. oktobra na međunarodni Dan starih, održaće se, drugi po redu, SENIOR FEST, koji će u podgoričkom Njegoševom parku okupiti brojne učesnike iz Podgorice ali i cijele Crne Gore, i gdje će seniori tokom cijelog dana imati priliku da se druže, edukuju i konsultuju na teme zdravlja i drugih servisa za seniore, takmiče u igrama svoje mladosti, šahu, plesu, izlože svoje slikarske radove i prezentuju kniževna djela, kao svoje hobije i specifična znanja i vještine. Na kraju dana biće organizovan “evergrin” koncert u kojem će, sigurno uživati i seniori, i juniori.

Kako su naglasili iz Fonda PIO, ciljevi ove institucije se poklapaju sa ciljevima i aktivnostima projekta “SENIOR NET” a to je poboljšanje kvaliteta života penzionera i njihovo aktivno učešće u društvenim dešavanjima.

“Našim seniorima, često je, više nego materijalna dobra, potrebna topla riječ, druženje i konkretne aktivnosti, fizičke i mentalne koje će ih držati u dobroj formi. Takođe, mnogo je penzionera koji imaju bogato životno i radno iskustvo i veliko znanje, a u punoj su snazi i imaju želju da doprinose društvu. To je naš cilj. Da kreiramo ambijent gdje penzioneri neće biti na marginama  društva, već njegov aktivan segment i učesnik procesa”, kazali su iz “Senior Net-a”.

SENIOR NET” i Glavni grad potpisali memorandum o saradnji, u oktobru Drugi “SENIOR FEST” (FOTO)

Oni su naglasili da je ove godine SENIOR FEST podržao i Glavni grad, te da će on biti mnogo bogatiji i saadržajniji od Prvog SENIOR FEST-a, čemu se unaprijed raduju.

“Biće to prilika da pošaljemo snažnu poruku, da naši seniori imaju snagu, volju, želju da budu aktivan segment društva, da imaju dobru energiju i dobro raspoloženje, i da od njih možemo mnogo toga naučiti”, kazali su iz “Senior Neta”.

Pogledajte fotografije sa Prvog Senior festa u Podgorici:

A.D.

Slične novosti

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)
Novosti, Penzije, Posao 55+
9 shares518 views

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)

Redakcija - okt 01, 2023

Prvi crnogorski SENIOR FEST održan je danas u Njegoševom parku u Podgorici uz učešće brojnih partnera i prijatelja manifestacije koja je okupila veliki…

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci