“SENIOR NET” i Fond PIO potpisali memorandum o saradnji: Penzioneri nisu teret, već potencijal društva

V.d. direktora Fonda PIO, Ranko Aligrudić i koordinatorka projekta “Senior Net” Vesna Radojević, potpisali su memorandum o saradnji u realizaciji brojnih aktivnosti u okviru projekta SENIOR NET koji već nekoliko godina u sprovodi nevladino udruženje “Montenegro Education”, a posvećene su, uglavnom, socijalnoj inkluziji penzionerske zajednice koja u Crnoj Gori broji preko 120.000 pripadnika.

U okviru projekta “SENIOR NET” prije četiri godine osnovan je i prvi i jedini medij u Crnoj Gori posvećen seniorskoj populaciji penzioneri.me. Organizovane su edukativne radionice za seniore, kao i Prvi Senior fest 2019. godine, prije epidemije korona virusa.

Iako je prvi Senior fest, na brdu Gorica u Podgorici, organizovan sa ciljem da postane tradicionalan, korona ga je zaustavila, kao i brojne aktivnosti širom planete.

Fond PIO, kao jedina institucija u Crnoj Gori koja je posvećena uglavnom penzionerima,  prepoznao je značaj projekta posvećenog seniorskoj populaciji, i najavio podršku konkretnim projektima koji za cilj imaju aktivno uključivanje seniorske populacije u društvene tokove, edukaciju na polju modernih tehnologija, njihovo međusobno povezivanje, otvaranje tema i problema vezanih za penzionere kroz medijske objave i tematske tribine, jačanje svijesti cijelog društva da seniori sa svojim životnim i radnim iskustvom, nisu teret, već potencijal države, i da je važno otvarati prostor da se taj potencijal realizuje.

Već 1. oktobra na međunarodni Dan starih, održaće se, drugi po redu, SENIOR FEST, koji će u podgoričkom Njegoševom parku okupiti brojne učesnike iz Podgorice ali i cijele Crne Gore, i gdje će seniori tokom cijelog dana imati priliku da se druže, edukuju i konsultuju na teme zdravlja i drugih servisa za seniore, takmiče u igrama svoje mladosti, šahu, plesu, izlože svoje slikarske radove i prezentuju kniževna djela, kao svoje hobije i specifična znanja i vještine. Na kraju dana biće organizovan “evergrin” koncert u kojem će, sigurno uživati i seniori, i juniori.

Kako su naglasili iz Fonda PIO, ciljevi ove institucije se poklapaju sa ciljevima i aktivnostima projekta “SENIOR NET” a to je poboljšanje kvaliteta života penzionera i njihovo aktivno učešće u društvenim dešavanjima.

“Našim seniorima, često je, više nego materijalna dobra, potrebna topla riječ, druženje i konkretne aktivnosti, fizičke i mentalne koje će ih držati u dobroj formi. Takođe, mnogo je penzionera koji imaju bogato životno i radno iskustvo i veliko znanje, a u punoj su snazi i imaju želju da doprinose društvu. To je naš cilj. Da kreiramo ambijent gdje penzioneri neće biti na marginama  društva, već njegov aktivan segment i učesnik procesa”, kazali su iz “Senior Net-a”.

SENIOR NET” i Glavni grad potpisali memorandum o saradnji, u oktobru Drugi “SENIOR FEST” (FOTO)

Oni su naglasili da je ove godine SENIOR FEST podržao i Glavni grad, te da će on biti mnogo bogatiji i saadržajniji od Prvog SENIOR FEST-a, čemu se unaprijed raduju.

“Biće to prilika da pošaljemo snažnu poruku, da naši seniori imaju snagu, volju, želju da budu aktivan segment društva, da imaju dobru energiju i dobro raspoloženje, i da od njih možemo mnogo toga naučiti”, kazali su iz “Senior Neta”.

Pogledajte fotografije sa Prvog Senior festa u Podgorici:

A.D.

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci