POKLON ZA 80. ROĐENDAN: Penzionerke za 80 dana obišle svijet (FOTO)

Dvije penzionerke su za tačno 80 dana obišle cio svijet i tako obilježile ulazak u osamdesete godine na najoriginalniji način, prenosi Stil.

Eli Hambi i Sandi Hazelip vratile su se svojoj kući u Teksas nakon tačno 80 dana od posjete svih sedam kontinenata svijeta! Ovom nesvakidašnjom pričom se nadaju da će inspirisati buduće generacije da shvate da nikada nije kasno i da nikada niste prestari da iskoristite sve što vam svijet nudi.

Njima to nije bio prvi put da putuju zajedno, ali je okolina bila skeptična povodom njihove ideje. Pritom je i pandemija doprinijela tome da se put odloži i mnogi su sumnjali da će se njihov plan ikada realizovati. Međutim ove TikTok putujuće bake su sve demantovale kada su u januaru krenule na svoju prvu stanicu na Antarktiku.

Sve je počelo kada je Sendi svojoj dugogodišnjoj prijateljici Eli predložila ovo putovanje povodom njihovih predstojećih osamdesetih rođendana: “Ona je rekla: ‘Eli, zašto ne razmislimo o putovanju oko svijeta za 80 dana kada imamo 80?'”, prisjetila se Eli u nedavnom intervjuu.

I ako je pandemija COVID-19 zahtijevala od ove dvije prijateljice da odlože svoje planove nakon što su napunile 80 godina, njih dvije su ipak 11. januara 2023. godine, započele svoje putovanje, iskrcavši se iz svojih domova u Dalasu u Teksasu na prvu stanicu – Antarktik.

Odatle su za samo 80 dana njih dvije krenule u obilazak svijeta, koji je uključivao i posmatranje sjevernog svijetla Laponije na Sjevernom polu, zatim pustinju Afrike i velike drevne građevine Rima.

Prijateljce, koji su se upoznale u Zambiji prije 23 godine dok su bile na medicinskoj misiji, nedavno su tokom intervjua rekle da ih je skroman i dobro osmišljen budžet podstakao da održe korak sa duhom istinske ekskurzije.

Prosječna ceijna njihovih hotela po noći je bila oko 29 dolara po osobi.

“Nismo željele udobnost već avanturu”, objasnila je Eli njihovu odluku da potroše manje novca na udobnost koju bi im omogućili luksuzniji hoteli.

“Ne morate da boravite u hotelima velikih lanaca. U drugim zemljama, najbolji hoteli su lokalna mjesta. Možda čak nisu uvijek ni bili hoteli već nečiji domovi. Ta mala mjesta su i bila najinteresantnija”.

Ove dvije bake su se takođe vozile sankama koje su vukli haskiji u Finskoj, letjele visoko u balonu iznad Egipta i provele vrijeme tražeći valabije u Australiji. Šest dana su istraživale ulice Balija, a dva su se pripremale za kamenitu vožnju brodom preko ozloglašenog neravnog prolaza Drejk. Tokom intervjua su se prisjećale njihovog putovanja kroz prolaz koji se smatra jednim od najopasnijih na svijetu za putovanje brodom.

Tokom svog putovanja stekle su veliku popularnost na platformama kao što su Facebook, Youtube, Instagram i TikTok dok su obilazile svaki od ovih kontinenata. Kako je napredovao njihov obilazak svijeta, tako je rasla i baza njihovih obožavatelja.

Sandi se takođe prisjetila koliku je zabavu porodicama pričinjavala ova njihova popularnost na društvenim mrežama. „Moji unuci su mi neprestano slali najslađe poruke tokom našeg putovanja govoreći: ‘Evo kako se zabavlja moja baka!’“, rekla je ona uz smijeh.

“Bile smo zajedno konstantno svih 80 dana i iza nas je jedna sjajna avantura”, dodala je Eli.

“To nas je zaista učinilo još bližim nego što smo bile. Budući da smo obje udovice nekako nam je značilo ovo prijateljstvo, obje smo imale fenomenalne brakove, najbolje muževe na svijetu, a sada smo jedna u drugoj našle najboljeg prijatelja na svijetu.”

Što se tiče ekspedicija koje dolaze, Eli i Sandi kažu: “Planiramo još jedno putovanje”, otkrile su sa osmijehom.

“Imamo neke ideje o tome kuda idemo i šta ćemo da radimo, tako da samo treba da ostanete u toku za sljedeću avanturu jer će se to dogoditi”, iskrene su njih dvije.

Slične novosti

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života
Novosti, Penzije, Treće doba
shares500 views

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života

Ana Ana - apr 11, 2024

Tradicionalno se u penziju odlazilo sa navršenih 65 godina, ali sada se sve više ljudi suočava sa idejom da je napuštanje radnog mjesta…

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares398 views

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Ana Ana - apr 11, 2024

Predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) još su jedan pokušaj neviđene normativno pravne gimnastike u cilju produžetka mandata pojedinim sudijama…

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
shares350 views

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis

Ana Ana - apr 10, 2024

Sekretarka za sport i mlade Opštine „Pljevlja“ Milica Sekulić sa svojim saradnicima posjetila je Dom starih „Pljevlja“ i donirala sto za stoni tenis…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci