Pili, kockali i ostavili dugove: Kako su funkcionisali pojedini klubovi penzionera u Podgorici

Klubovi penzionera koji su na osnovu ugovora o podzakupu sa Udruženjem penzionera Podgorice koristili prostorije Glavnog grada, socijalizaciju korisnika sveli su na posluživanje pića, u nekim slučajevima i kockanje, a nakon raskida ugovora, nisu ispunili svoje obaveze, pa su za njima ostali neplaćeni računi za struju, vodu, smeće…

Zbog neizmirenih obaveza, sadašnja uprava Glavnog grada, kako su rekli “Vijestima”, podnijeće tužbe.

“Evidentno je da su ostala dugovanja za struju, vodu i odvoz i deponovanje otpada, što je rezultiralo isključenjem struje, pa smo, kako bi obezbijedili nesmetan rad mjesnih zajednica, izvršili plaćanje, te u vezi sa tim pripremamo utuženja, kako bi nadoknadili materijalnu štetu nastalu po budžet Glavnog grada”, rekla je “Vijestima” vršiteljka dužnosti sekretara Sekretarijata za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Slađana Anđušić.

Iz Glavnog grada, međutim, nisu odgovorili i o kojim je iznosima riječ, ni koliki je ukupan dug.

Dio klubova, prema podacima sa portala Uprave prihoda i carina, nije podnosio i godišnje finansijske iskaze, a neki su, pokazuju isti podaci, već u prvoj godini kad im je ustupljen prostor, bili u stečaju.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Glavnog grada usvojena je Odluka o stavljanju van snage Odluke o davanju na korišćenje prostora u vlasništvu Glavnog grada Udruženju penzionera Podgorica bez naknade.

Glavni grad je u julu 2019. godine donio odluku o davanju na korišćenje prostora koji su u vlasništvu Opštine i, bez nadoknade, ustupio više prostora Udruženju penzionera Podgorica “radi ostvarivanje ciljeva Udruženja koji su od posebnog značaja za Glavni grad”.

U tekstu odluke, pored ostalog, navedeno je da će korisnik u prostoru “organizovati obavljanje djelatnosti kojom se omogućava socijalizacija, organizovanje društveno-korisnih aktivnosti i korišćenje preostalih potencijala penzionera Glavnog grada…”.

U septembru iste godine, Glavni grad i Udruženje penzionera potpisali su ugovor o zakupu, prema kojem je za 18 mjesnih udruženja na raspolaganju bilo blizu 900 kvadrata prostora.

Mjesec kasnije, Udruženje je sa 16 klubova penzionera potpisalo ugovore o podzakupu.

U ugovoru između Glavnog grada i Udruženja penzionera, pored ostalog, navodi se da su korisnici prostora u obavezi da plaćaju troškove korišćenja i održavanja prostora. Troškove, kako piše, čine režije, kao što su struja, voda, telekomunikacije… a ako se prostor nalazi u zgradi, trebalo je plaćati i naknadu za održavanje zajedničkih prostora stambene zgrade.

U istom dokumentu navedeno je i da, ukoliko prostor koristi neko drugi, obaveza plaćanja troškova i održavanja pada na podzakupca.

Da klubovi penzionera nisu redovno izmirivali ugovorne obaveze, ali i da njihove aktivnosti u prošlosti nisu kontrolisane, “Vijestima” su potvrdili iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Glavnog grada.

“Kada je u pitanju Ugovor sa Udruženjem penzionera Podgorica i ugovori o podzakupu koje je ovo udruženje sklopilo sa klubovima penzionera (koji su u samoj biti bile kafane, neke opremljene i aparatima za kockanje), jasno je da nije bilo kontrole od strane Sekretarijata u prošlosti, jer da jeste, ne bi nastala dugovanja”, rekla je “Vijestima” vršiteljka dužnosti sekretara Slađana Anđušić.

Klubovi penzionera su, prema ugovoru sa Udruženjem penzionera, bili u obavezi i da se registruju kod suda, u svojstvu pravnog lica. Takođe, kako je navedeno u ugovorima, bili su u obavezi da obezbijede i registar kase, preko kojih bi evidentirali cjelokupan promet.

Prema finansijskim iskazima koji su javno dostupni na portalu Uprave prihoda i carina, Klub penzionera “19. decembar” posljednji izvještaj predao je za 2020. godinu, “Stari aerodrom” je u stečaju, i jedini iskaz koji je predat je iz 2014. godine. U stečaju su i klubovi penzionera “Nova varoš” i “Zagorič”, koji su finansijske iskaze predavali 2014, 2015, 2016, 2017. i 2018. godine.

Redovne finansijske iskaze predaje Klub penzionera “Stara varoš”, koji je za prošlu godinu prijavio minus od oko 750 eura.

Pretragom javne baze vebsajta Uprave prihoda ne može se dobiti podatak o većini klubova penzionera sa kojima je Udruženje potpisalo ugovore o podzakupu prostora.

Iz Glavnog grada u avgustu su objavili da su njihovi službenici obilaskom gradskih prostorija u kojima se nalaze mjesne zajednice (MZ) otkrili da se u prostorijama MZ “Ljubović” nalazi ilegalna kafana i da su prostorije pretvorene u mjesto stanovanja. U tim prostorijama prethodno se nalazio Klub penzionera “Ljubović”.

Obilaskom i drugih prostora koji su dati u podzakup, kaže Anđušić, “jasno je da su funkcionisali kao kafane”.

“Što je prepoznala i nadležna inspekcija i donijela rješenje o zatvaranju ovih objekata. Nedavno sam razgovarala sa više predstavnika mjesnih udruženja penzionera i složili smo se da su prostori za naše najstarije sugrađane potrebni, ali sa nekim drugim sadržajima, što će očigledno imati za potrebu stvaranje novog pravnog okvira”, rekla je ona.

Podzakupci su u februaru obaviješteni o raskidu ugovora i tome da se prostori vraćaju Glavnom gradu kao vlasniku na raspolaganje, ali do primopredaje, kaže Anđušić, nije došlo do septembra.

Zbog dugova koje su klubovi ostavili za sobom, kako je rekla, Sekretarijat priprema utuženja.

(Vijesti)

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci