SUPROTNOSTI U PROPISIMA: U dva zakona o PIO različite granice za penzionisanje

Zakon o izmjena i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) koji je stupio na snagu, a kojim je starosna granica za penzionisanje jedinstvane i iznosi 65 godina starosti i za žene i za muškarce i najmanje 15 godina staža u suprotnosti je sa vežećim Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, po kojem radni odnos prestaje, između ostalog, po sili zakona sa navršenih 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

“Državnom službeniku, odnosno namješteniku radni odnos prestaje po sili zakona kad navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom donošenja rešenja, piše u članu 122 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim je regulisana materija prestanka radnog odnosa.
Međutim, novim Zakonom o PIO, koji je nedavno objavom u Službenom listu Crne Gore stupio na snagu, jedinstven je odlazak u starosnu penziju sa 65 godina i namjanje 15 godina staža. Ovaj zakon objavljen je u Službenom listu 31. decembra 2023. godine. Skupština je 29. decembra usvojila izmjene i dopune Zakona o PIO, čije je glavno obilježje januarsko povećanje minimalne penzije na 450 eura.

Prema riječim pravnika radi se o dva različita pitanja jer se “prvo odnosi na prestanak radnog odnosa kada se steknu propisani uslovi, a drugo na sticanje prava na starosnu penziju”.
Tako, jedno ice može steći pravo na starosnu penziju, ali ono nema obavezu da ide u penziju i može nastaviti sa radom i dalje u skladu sa zakonom.

Prema riječima ministarke rada i socijalnog staranja Naide Nišić, propisivanjem jedinstvene starosne granice od 65 godina života za sticanje prava na starosnu penziju, došlo bi do ograničavanja ranih izlazaka sa tržišta rada, a samim tim i do smanjenja deformisanja tržišta rada i povećanja podsticaja za osiguranike da produže svoj radni vijek, čime bi se postigla veća djelotvornost starosne granice za penzionisanje.
Podsjetila je i da je propisivanje starosne granice od 65 godina rezultat dogovora sa socijalnim partnerima, te da je jednoglasno usvojena na sjednici Socijalnog savjeta, koja je održana 2. decembra 2023. godine.

 

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci