Britanka nekoliko puta ostajala bez penzije, morala da dokazuje da nije mrtva

Jednoj penzinisanoj učiteljici u Velikog Britaniji penzija je prestala da stiže, jer pružalac usluge odbija da joj povjeruje da nije mrtva. To je četvrti put da joj je obustavljena penzija, jer agencija odbija da prihvati da nije preminula.

 (Foto: Pixabay, ilustracija)

Penzionisanoj učiteljici je četiri puta obustavljana isplata penzije, jer je agencija koja je zadužena za uplatu više puta odbijala da prihvati da nije preminula.

Ejlin Mekgrat (85) ostala je bez prihoda tokom Božića kada su je “Teachers’ Pensions”, koja upravlja penzijama u ime britanske vlade, pomiješale sa drugom ženom koja je preminula.

“U novembru sam dobila dva pisma od Teachers’ Pensions u kojima su me eufemistički pitali da li sam mrtva”, rekla je ona, prenosi Gardijan.

Penzionerka je dodala da je odmah nazvala da razjasni da je veoma živa.

“Ipak, nedjelju dana kasnije stigla su još dva pisma sa istim pitanjem, pa sam i pismeno ponovila da još nisam umrla”, kazala je ona.

Četiri dana prije Božića, Mekgrat je otkrila da joj penzija nije isplaćena.

Uprkos novim pozivima ageniciji, isplata udovičke penzije koju ona takođe prima od njih je takođe zaustavljena. Obje isplate su konačno izvršene 2. januara nakon što se ona žalila.

Mekgrat je rekla da je od nje više puta traženo da dokaže svoje postojanje od 2020. godine i da se svaki put suočavala sa gubitkom prihoda.

Tokom pandemije korone boravila je u kući svog sina i propustila je pisma koja su provjeravala njeno stanje. Otkrila je da postoji problem tek kada joj penzija nije isplaćena.

Bila je žrtva postupka provjere koji redovno kontroliše korisnike penzija u registru umrlih, kako bi se spriječile dodatne isplate.

“Nakon što sam se žalila, moja penzija je vraćena, ali nije bilo izvinjenja. U matičnoj službi navode se puno ime i prezime i godina rođenja umrlih lica. Gotovo je nemoguće da postoje drugi penzionisani učitelji sa mojim imenom i datumom rođenja koji umiru iz godine u godinu”, kazala je ona.

Ona je rekla da u pismima nije jasno da bi penzioneri trebalo da stupe u kontakt ako se njihove okolnosti nisu promijenile.

“Na sreću, imam dovoljno novca na svom štednom računu da prebrodim ove incidente, ali sigurna sam da to nije slučaj za sve. Osim toga, neprijatno je i uznemirujuće kada vam se povremeno govori da neko misli da ste mrtvi”, rekla je ona.

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci