Britanka nekoliko puta ostajala bez penzije, morala da dokazuje da nije mrtva

Jednoj penzinisanoj učiteljici u Velikog Britaniji penzija je prestala da stiže, jer pružalac usluge odbija da joj povjeruje da nije mrtva. To je četvrti put da joj je obustavljena penzija, jer agencija odbija da prihvati da nije preminula.

 (Foto: Pixabay, ilustracija)

Penzionisanoj učiteljici je četiri puta obustavljana isplata penzije, jer je agencija koja je zadužena za uplatu više puta odbijala da prihvati da nije preminula.

Ejlin Mekgrat (85) ostala je bez prihoda tokom Božića kada su je “Teachers’ Pensions”, koja upravlja penzijama u ime britanske vlade, pomiješale sa drugom ženom koja je preminula.

“U novembru sam dobila dva pisma od Teachers’ Pensions u kojima su me eufemistički pitali da li sam mrtva”, rekla je ona, prenosi Gardijan.

Penzionerka je dodala da je odmah nazvala da razjasni da je veoma živa.

“Ipak, nedjelju dana kasnije stigla su još dva pisma sa istim pitanjem, pa sam i pismeno ponovila da još nisam umrla”, kazala je ona.

Četiri dana prije Božića, Mekgrat je otkrila da joj penzija nije isplaćena.

Uprkos novim pozivima ageniciji, isplata udovičke penzije koju ona takođe prima od njih je takođe zaustavljena. Obje isplate su konačno izvršene 2. januara nakon što se ona žalila.

Mekgrat je rekla da je od nje više puta traženo da dokaže svoje postojanje od 2020. godine i da se svaki put suočavala sa gubitkom prihoda.

Tokom pandemije korone boravila je u kući svog sina i propustila je pisma koja su provjeravala njeno stanje. Otkrila je da postoji problem tek kada joj penzija nije isplaćena.

Bila je žrtva postupka provjere koji redovno kontroliše korisnike penzija u registru umrlih, kako bi se spriječile dodatne isplate.

“Nakon što sam se žalila, moja penzija je vraćena, ali nije bilo izvinjenja. U matičnoj službi navode se puno ime i prezime i godina rođenja umrlih lica. Gotovo je nemoguće da postoje drugi penzionisani učitelji sa mojim imenom i datumom rođenja koji umiru iz godine u godinu”, kazala je ona.

Ona je rekla da u pismima nije jasno da bi penzioneri trebalo da stupe u kontakt ako se njihove okolnosti nisu promijenile.

“Na sreću, imam dovoljno novca na svom štednom računu da prebrodim ove incidente, ali sigurna sam da to nije slučaj za sve. Osim toga, neprijatno je i uznemirujuće kada vam se povremeno govori da neko misli da ste mrtvi”, rekla je ona.

Slične novosti

Danas počinje isplata majskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares662 views

Danas počinje isplata majskih penzija

Ana Ana - jun 19, 2024

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja…

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci