LOJPUR TVRDI: Neće biti usklađivanja penzija

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući u vidu negativan rast potrošačkih cijena tokom prethodna četiri mjeseca, Lojpur ističe da će usklađivanje, prema članu 58 Zakona, za 1. januar 2024. godine biti svedeno skoro na nulu ili će u potpunosti izostati.

“Monstat još nije objavio kretanje zarada u decembru 2023. godine, s tim da su iste u avgustu porasle samo za 0,1 odsto, oktobru za 0,4 odsto i novembru za 0,5 odsto. Pošto je malo vjerovatno za očekivati iole značajniji porast prosječnih zarada u decembru 2023. godine to će, s obzirom na negativan rast potrošačkih cijena u prethodna četiri mjeseca, u skladu sa članom 58 Zakona, usklađivanje za 1. januar 2024. godine biti svedeno skoro na nulu, ili će u potpunosti izostati”, ističe dr Lojpur.

“Umjesto usklađivanja, na osnovu statističkih podataka, sa kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih na teritoriji Crne Gore u prethodnom kvartalu u odnosu na kvartal koji mu prethodi, predlaže se usklađivanje, na osnovu statističkih podataka, sa kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih na teritoriji Crne Gore u prethodna četiri mjeseca u odnosu na četiri mjeseca, koji im prethode. Na taj način bi se obuhvatili relevantni statistički podaci za svih 12 mjeseci u toku jedne kalendarske godine”, kazao je Lojpur.

Komentarišući zadnje izmjene Zakona o PIO kojima se minimalna penzija izjednačila sa mnogim penzijama sa punim radnim stažom, poručio  je da nam je potrebna hitna reforma penzionog sistema čime bismo iznašli jednostavniju formulu za utvrđivanje visine penzije, radili na proširenju obuhvata za uplatu doprinosa, pooštrili uslove za dobijanje invalidske, porodične penzije i ostalih posebnih prava i slično.

“Da bismo došli do 450 eura minimalne penzije moramo mnogo toga uraditi. Fond PIO treba da bude u pravom smislu fond, koji treba da ,,oplođuje“ novac koji se uplaćuje u vidu doprinosa. Naša penzija nije data od Boga niti od države i moramo razdvojiti socijalu od penzije. Penzija treba da bude naša odgođena štednja. Taj fond mora da kupuje obaveznice, akcije… Ako sam ja uplaćivao doprinose 40 godina, ta penzija treba da bude dvostruko veća od plate koju sam primao – objašnjava Lojpur.

Podsjeća da su prošle godine uputili dopis premijeru Milojku Spajiću u kojem, kao Udruženje, nude stručnu pomoć i čekaju sastanak sa resornom ministarkom Naidom Nišić

“Mi smo počeli dobrovoljno da radimo na reformi. Napravili smo sporazum sa Savezom udruženja penzionera i Pokretom penzionera. Utapamo se u sistem i svugdje nudimo pomoć. Sve partije pričaju oko strateških ciljeva. Ajde da sjednemo da vidimo koji su to ciljevi”, kazao je Lojpur, ističući da je penzionerima dovedeno u pitanje ljudsko dostojanstvo i ozbiljno im je ugrožen životni standard.

 

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci