Mladi stare sa roditeljima

Mladi u Crnoj Gori najduže žive sa roditeljima, a u prosjeku roditeljski dom napuštaju tek u 33 godini života, za razliku od Šveđana i Danaca, koji počinju sa samostalnim životom već u 21. godini, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. Ipak, ova drastična razlika između osamostaljivanja kod mladih kod nas i na sjeveru Evrope lako se može objasniti standardom, jer je prosječna plata u Crnoj Gori 500 eura, a mladi tu zaradu teško da mogu ostvariti jer su uglavnom nezaposleni, dok je prosječna zarada Danaca i Šveđana oko 3.000 eura.

Balkan je izgleda poluostrvo gdje se u roditeljskom gnijezdu živi najduže, pa tako i naši susjedi Hrvati porodičnu kuću napuštaju u 32. godini. Nakon njih slijede Slovaci i Italijani, koji se osamostaljuju sa 31, dok se Grci i Španci, dvije države Evropske unije koje su u ekonomskoj krizi, osamostaljuju sa 30 godina.

Poljaci se osamostaljuju u 28 godini, Irci 27, Englezi i Francuzi 25, Njemci i Holanđani 24, a Finci sa 22.

Istraživanja Ujedinjenih nacija za Crnu Goru pokazuju da zaposlene mlade osobe rjeđe žive sa roditeljima, odnosno češće žive odvojeno od njih, dok obrnuto važi za trenutno nezaposlene i učenike, odnosno studente. Takođe, sa zaposlenjem dolazi i do finansijske nezavisnosti mladih, pa tako manji broj zaposlenih mladih izdržavaju roditelji ili im pružaju finansijsku pomoć. U poređenju sa nezaposlenima i mladima koji su još uvijek u sistemu formalnog obrazovanja porodica u Crnoj Gori sa roditeljima žive mladi stariji od 25 godina.

U istraživanju UN navodi se da sa roditeljima živi i 53 odsto mladih koji su zaposleni, dok 45 procenata živi odvojeno od njih. Preko 67 odsto nezaposlenih mladih izdržavaju roditelji, dok je 32 posto izjavilo da se sami staraju o sebi. Da nekad ni zaposlenje ne garantuje mogućnost samostalnog života, pokazuje podatak da 7,3 odsto zaposlene omladine izdržavaju otac i majka, samostalno ali uz pomoć roditelja živi 39 odsto mladih, a bez bilo čije pomoći 52 odsto zaposlenih.

Prema podacima Monstata, u 33.868 crnogorskih porodica sa roditeljima žive njihova djeca koja su starija od 25 godina. Prema podacima sa popisa, u našoj državi je 140.000 građana od 25 do 40 godina, a procjene su da oko 40.000 njih i dalje živi sa ocem i majkom.

U 18.328 porodica mladi stariji od 25 godina žive sa roditeljima koji su vjenčani ili žive u vanbračnoj zajednici. Mladi stariji od 25 godina žive u 2.453 porodice sa samohranim ocem, dok je na drugoj strani 13.000 familija u kojima samohrana majka živi sa potomcima navedenog uzrasta.

Slična situacija je i sa državama u regionu pošto u Srbiji prema podacima istraživanja „Položaj i potrebe mladih u Srbiji”, koje je sprovelo Ministarstvo omladine i sporta, čak 70 odsto mladih u toj zemlji živi sa roditeljima i poslije 25. godine.

U državama Evropske unije mladi sa roditeljima prosječno žive 26 godina.

penzioneri.me/cdm.me

Slične novosti

Danas počinje isplata majskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares662 views

Danas počinje isplata majskih penzija

Ana Ana - jun 19, 2024

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja…

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci