Mladi stare sa roditeljima

Mladi u Crnoj Gori najduže žive sa roditeljima, a u prosjeku roditeljski dom napuštaju tek u 33 godini života, za razliku od Šveđana i Danaca, koji počinju sa samostalnim životom već u 21. godini, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. Ipak, ova drastična razlika između osamostaljivanja kod mladih kod nas i na sjeveru Evrope lako se može objasniti standardom, jer je prosječna plata u Crnoj Gori 500 eura, a mladi tu zaradu teško da mogu ostvariti jer su uglavnom nezaposleni, dok je prosječna zarada Danaca i Šveđana oko 3.000 eura.

Balkan je izgleda poluostrvo gdje se u roditeljskom gnijezdu živi najduže, pa tako i naši susjedi Hrvati porodičnu kuću napuštaju u 32. godini. Nakon njih slijede Slovaci i Italijani, koji se osamostaljuju sa 31, dok se Grci i Španci, dvije države Evropske unije koje su u ekonomskoj krizi, osamostaljuju sa 30 godina.

Poljaci se osamostaljuju u 28 godini, Irci 27, Englezi i Francuzi 25, Njemci i Holanđani 24, a Finci sa 22.

Istraživanja Ujedinjenih nacija za Crnu Goru pokazuju da zaposlene mlade osobe rjeđe žive sa roditeljima, odnosno češće žive odvojeno od njih, dok obrnuto važi za trenutno nezaposlene i učenike, odnosno studente. Takođe, sa zaposlenjem dolazi i do finansijske nezavisnosti mladih, pa tako manji broj zaposlenih mladih izdržavaju roditelji ili im pružaju finansijsku pomoć. U poređenju sa nezaposlenima i mladima koji su još uvijek u sistemu formalnog obrazovanja porodica u Crnoj Gori sa roditeljima žive mladi stariji od 25 godina.

U istraživanju UN navodi se da sa roditeljima živi i 53 odsto mladih koji su zaposleni, dok 45 procenata živi odvojeno od njih. Preko 67 odsto nezaposlenih mladih izdržavaju roditelji, dok je 32 posto izjavilo da se sami staraju o sebi. Da nekad ni zaposlenje ne garantuje mogućnost samostalnog života, pokazuje podatak da 7,3 odsto zaposlene omladine izdržavaju otac i majka, samostalno ali uz pomoć roditelja živi 39 odsto mladih, a bez bilo čije pomoći 52 odsto zaposlenih.

Prema podacima Monstata, u 33.868 crnogorskih porodica sa roditeljima žive njihova djeca koja su starija od 25 godina. Prema podacima sa popisa, u našoj državi je 140.000 građana od 25 do 40 godina, a procjene su da oko 40.000 njih i dalje živi sa ocem i majkom.

U 18.328 porodica mladi stariji od 25 godina žive sa roditeljima koji su vjenčani ili žive u vanbračnoj zajednici. Mladi stariji od 25 godina žive u 2.453 porodice sa samohranim ocem, dok je na drugoj strani 13.000 familija u kojima samohrana majka živi sa potomcima navedenog uzrasta.

Slična situacija je i sa državama u regionu pošto u Srbiji prema podacima istraživanja „Položaj i potrebe mladih u Srbiji”, koje je sprovelo Ministarstvo omladine i sporta, čak 70 odsto mladih u toj zemlji živi sa roditeljima i poslije 25. godine.

U državama Evropske unije mladi sa roditeljima prosječno žive 26 godina.

penzioneri.me/cdm.me

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci