Mladi stare sa roditeljima

Mladi u Crnoj Gori najduže žive sa roditeljima, a u prosjeku roditeljski dom napuštaju tek u 33 godini života, za razliku od Šveđana i Danaca, koji počinju sa samostalnim životom već u 21. godini, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. Ipak, ova drastična razlika između osamostaljivanja kod mladih kod nas i na sjeveru Evrope lako se može objasniti standardom, jer je prosječna plata u Crnoj Gori 500 eura, a mladi tu zaradu teško da mogu ostvariti jer su uglavnom nezaposleni, dok je prosječna zarada Danaca i Šveđana oko 3.000 eura.

Balkan je izgleda poluostrvo gdje se u roditeljskom gnijezdu živi najduže, pa tako i naši susjedi Hrvati porodičnu kuću napuštaju u 32. godini. Nakon njih slijede Slovaci i Italijani, koji se osamostaljuju sa 31, dok se Grci i Španci, dvije države Evropske unije koje su u ekonomskoj krizi, osamostaljuju sa 30 godina.

Poljaci se osamostaljuju u 28 godini, Irci 27, Englezi i Francuzi 25, Njemci i Holanđani 24, a Finci sa 22.

Istraživanja Ujedinjenih nacija za Crnu Goru pokazuju da zaposlene mlade osobe rjeđe žive sa roditeljima, odnosno češće žive odvojeno od njih, dok obrnuto važi za trenutno nezaposlene i učenike, odnosno studente. Takođe, sa zaposlenjem dolazi i do finansijske nezavisnosti mladih, pa tako manji broj zaposlenih mladih izdržavaju roditelji ili im pružaju finansijsku pomoć. U poređenju sa nezaposlenima i mladima koji su još uvijek u sistemu formalnog obrazovanja porodica u Crnoj Gori sa roditeljima žive mladi stariji od 25 godina.

U istraživanju UN navodi se da sa roditeljima živi i 53 odsto mladih koji su zaposleni, dok 45 procenata živi odvojeno od njih. Preko 67 odsto nezaposlenih mladih izdržavaju roditelji, dok je 32 posto izjavilo da se sami staraju o sebi. Da nekad ni zaposlenje ne garantuje mogućnost samostalnog života, pokazuje podatak da 7,3 odsto zaposlene omladine izdržavaju otac i majka, samostalno ali uz pomoć roditelja živi 39 odsto mladih, a bez bilo čije pomoći 52 odsto zaposlenih.

Prema podacima Monstata, u 33.868 crnogorskih porodica sa roditeljima žive njihova djeca koja su starija od 25 godina. Prema podacima sa popisa, u našoj državi je 140.000 građana od 25 do 40 godina, a procjene su da oko 40.000 njih i dalje živi sa ocem i majkom.

U 18.328 porodica mladi stariji od 25 godina žive sa roditeljima koji su vjenčani ili žive u vanbračnoj zajednici. Mladi stariji od 25 godina žive u 2.453 porodice sa samohranim ocem, dok je na drugoj strani 13.000 familija u kojima samohrana majka živi sa potomcima navedenog uzrasta.

Slična situacija je i sa državama u regionu pošto u Srbiji prema podacima istraživanja „Položaj i potrebe mladih u Srbiji”, koje je sprovelo Ministarstvo omladine i sporta, čak 70 odsto mladih u toj zemlji živi sa roditeljima i poslije 25. godine.

U državama Evropske unije mladi sa roditeljima prosječno žive 26 godina.

penzioneri.me/cdm.me

Slične novosti

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci