Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura.

To je “Vijestima” zvanično rečeno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) kojim rukovodi Vladimir Joković. Resor ove naknade kako su naveli, isplaćuje nakon usvajanja Agrobudžeta, a ovogodišnje su uvećane na 315 eura. Agrobudžetom za 2024. za ove isplate planirano je 12,84 miliona eura. Na staračku naknadu pravo ima nosilac poljoprivrednog domaćinstva ako je stariji od 65 godina (za muškarce), odnosno 60 godina (za žene), živi na selu, bavi se poljoprivredom i ne ostvaruje primanja po drugom osnovu.

Ova naknada je definisana Zakonom o poljoprivredi, a od 2015. godine je bila vezana na nivo od 50 odsto minimalne penzije. U 2021. je ta granica, na predlog poslanika Demokratske Crne Gore, povećana na 70 odsto minimalne penzije.

Iz MPŠV su naveli da se staračke naknade za januar i februar zavisno od usvajanja Agrobudžeta, isplaćuju u drugoj polovini marta, te da se generalno daju početkom mjeseca za prethodni.

“Prema zakonskim normama, iznos staračke naknade je 70 odsto minimalne penzije, tako da je od 1. januara 2024. ovaj iznos korigovan sa prethodnih 207,45 eura na 315 eura”, naveli su iz MPŠV.

Direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević je tokom predstavljanja Agrobudžeta, juče pojasnio da su staračke naknade vezane za tu uredbu pa će biti isplaćene nakon njegovog usvajanja. On je pojasnio da će Agrobdužet postati operativan nakon izlaska u Službenom listu, što očekuju danas.

“Agrobudžet će danas ili sjutra izaći u Službenom listu, pa će biti operativan za sva zaostala potraživanja, uključujući staračke naknade za dva mjeseca, za januar i februar. Za 3.3 hiljade korisnika biće isplaćene vrlo brzo”, kazao je Cimbaljević.

U 2020. godini ova naknada iznosila 64,41 euro, u 2021. godini 72,89 eura, u 2022. godini 177 eura, u 2023. godini 207 eura, a sada je 315 eura, radi povećanja minimalne penzije.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci