DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima, tvrde u upravi Doma.

Napustila je Berane i došla da živi u nikšićki Dom za stare. Osamdestsedmogodišnja Milosava Zogović kaže, nije se pokajala, sve joj je potaman.

„Nije lako se raskućiti. Ali kad te sretnu dobro i nađeš dobro društvo onda makneš onu muku, onu brigu što si imala. Meni se čini da mi je ovo kuća“, kazala je zadovoljna starica.

Posvećenost svih zaposlenih u Domu, naročito medicinskog osoblja olakšava staračke dane. Za Milosavu su i više od podrške.

„Moje su unuke, moje su đevojke. Nemam šta da se požalim, to su zlatna đeca. Voljela bih da se malo nadoknadi rad mojih sestara koje rade u Domu“, poručuje Milosava.

A prva godina rada ustanove bila je izazovna. V.d direktorice Doma Jelena Banjević kaže da su, uprkos izazovima, uspjeli da organizuju funkcionisanje, uvedu i zadrže standarde, i što je navažnije zadovolje potrebe korisnika kojih trenutno ima 110.

„Finansijsko stanje Doma u ovom trenutku je dobro. Nemamo dugova, što je najvažnije. Imamo i određeni broj donatora, koji se sjete Doma. U ovoj godini od strane resornog Ministarstva za sve korisnike, koji su socijalno ugrožene kategorije, imaćemo upotpunosti plaćene troškove smještaja. Dom će imati minimalne izdatke po tom pitanju“, istakla je Banjević.

Otvorena je i ambulanta u sklopu Doma, koja je umnogome olakšala rad i unaprijedila zdravstvenu zaštitu. Očekuje se i donacija ambulantnog vozila. No, nedostatak medicinskog kadra otežava.

„Dešava se da nam zaposleni prelaze u zdravstveni sistem, prvenstveo zbog većih zarada. Sa sigurnošću mogu da kažem da je to razlog nedostatka motivacije medicinskih radnika i ljekara, da rade u Domu“, kazala je Banjević.

Unapređenje ustanove i zadovoljni korisnici biće prioritete i u narednom periodu, uvjeravaju u upravi Doma, koji je zvanično počeo sa radom sredinom marta prošle godine, iako je izgradnja počela 2019. godine, u okviru Regionalng stambenog programa. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 4,8 miliona eura.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci