Kako su rumunske bakice uzvratile šamar velikom Dioru

Mnoge stvari posluže kao inspiracija modnim dizajnerima.

Nekada, to su priroda, muzika ili neki određeni umjetnički pokreti.

Međutim, u posljednje vrijeme modne krugove pomeo je novi trend, a to je onaj kojim prisvoje etno dizajn koji je gotovo sinonim identitetu određene zajednice.

Iako je lijepo vidjeti da tradicionalno još uvijek stimuliše umjetnike širom svijeta, kada treba podvući crtu? Kada je produkt original, a kada ga možemo smatrati kopijom?

Izvor: branding.news

Da vas uputimo u stanje stvari u modnoj industriji: jedna od Luj Viton (Louis Vuitton) kolekcija posudila je dizajn obrazac koji ukrašava deke koje nose pripadnici Basato plemena (fotografija gore). Za kolekciju proljeće/ljeto 2018. godine, dizajnerka Stela MekKartni (Stella McCartney) je bila inspirisana tradicionalnim printovima iz Afrike. Ni Kristijan Dior (Christian Dior) nije odolio, pa je i njegova marka optužena da je plagirala dizajn jednog indijskog brenda.

Ipak, ovo nije prvi put da je ovaj luksuzni brend kopirao tradicionalnu odjeću. U njihovoj kolekciji “Pre-Fall 2017” našao se prsluk koji je gotovo identična kopija rumunskog vezenog kaputa.

Najveća razlika između ova dva odjevna predmeta je to što Dior svoju verziju prodaje za tričavih 30.000 evra.

Izvor: branding.news

Uprkos ovoj cijeni, originalni kreatori ne dobijaju ništa od prodaje. Iako je jasno da se radi o kopiji, modna kuća nije navela originalne zanatlije kao inspiraciju ili ih pomenula u bilo kom kontekstu. Ali ne brinite se, u priču je ušao modni magazin “Beau Monde” sa namjerom da ispravi ovu nepravdu.

Naime, magazin se udružio sa organizacijom “McCann Worldgroup Romania” i lansirao novu liniju odjeće koju su sugestivno nazvali “Bihor Couture” (Bihor visoka moda).

Ovaj modni brend inspirisan folklorom prodaje odjeću koju prave lokalne zanatlije iz okruga Bihor, u Rumuniji.

Izvor: branding.news

U njihovoj ponudi se našao i prsluk koji je inspirisao Dior, nazvan je “Beius Jacket” i može se kupiti po mnogo povoljnijoj cijeni od 500 evra. Osim što je jeftinije, na ovaj način biste kupili original, a ne originalnu kopiju, kako je Diorov produkt nazvala jedna od lokalnih dizajnerki.

“Bihor Couture” nudi i druge autentične rumunske odjevne predmete poput bluza, košulja ili bilo kakvih modnih dodataka, a svi su kreirani prateći tradicionalni dizajn motiv Bihora.

Izvor: branding.news

Kreirana je i online prodavnica čiji je cilj da pomogne prikupljanju novca za zajednicu, kao i za promociju duha folklora u ovim modernim danima.

Svi prihodi idu direktno zanatlijama iz Bihora. U ovom trenutku, inicijativi su se pridružila tri lokalna umjetnika, a regrutacija još uvijek traje. Kampanja je počela prije nekoliko dana, a prodavnica je već primila mnogo narudžbi. Imamo bar pet narudžbi za poznati prsluk, ali i za neke druge predmete”, rekli su iz tima kampanje “Bihor Couture”.

Izvor: branding.news

U svrhe promocije ovog ekskluzivnog modnog brenda, agencija je kreirala i video u kom su omogućili lokalnim dizajnerima da izraze svoje mišljenje na temu Diorovog kopiranja, a iskoristili su i priliku da pozovu neke poznate osobe da kupe autentičnu odjeću iz Bihora.

 

 

penzioneri.me/branding.news prevod:Sonja Savić

 

 

 

 

 

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci