Penzioneri u komšiluku odlaze u penziju sa skoro 32 godine radnog staža: Evo koliko njihova primanja iznose u prosjeku

Broj novih korisnika penzija se menja, ali neznatno, a to najbolje pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje. Tako je u prvom kvartalu ove godine bilo ukupno 13.239, tačnije 6.805 žena i 6.434 muškaraca. Prosječan staž novih korisnika penzije u aprilu iznosio je 31 godinu i devet mjeseci, dok su u penziju odlazili u prosjeku sa 62 godine i 11 mjeseci. Većina njih je otišla u penziju. Kada se uporede godine staža u vremenu, vidi se da je on skoro uvijek isti, a nema većih odstupanja u broju korisnika koji svake godine odlaze u penziju.

U aprilskoj isplati penzija bilo je 9.446 novih korisnika penzija, dok je ovog mjeseca taj broj povećan za 3.793 lica. Povećan je i broj godina staža, koji je u martu iznosio 30 godina i osam mjeseci. S druge strane, u poređenju sa prethodnim godinama, razlike su neznatne.

Novi penzioneri imaju penziju od 432 evra

Broj novih penzionera se mijenja iz meseca u mjesec i nešto manje na godišnjem nivou. U statističkim podacima se tako vidi njihovo stanje u prvom kvartalu godine. U 2024. godini, od januara do aprila, bilo je 13.239 novih korisnika penzija, i to 6.805 žena i 6.434 muškaraca. Ovo je povećanje u odnosu na prošli mesec za 3.793 penzionera, ali i manje povećanje u odnosu na prošlu godinu u istom periodu. Od januara do aprila 2023. godine bilo je ukupno 11.263 novih korisnika penzija.

Promijenili su se i prosječni iznosi penzija onih koji su penziju primili prvi put. Prošle godine su bili vidno manji. Prosječna penzija tada je bila 380,34 evra, dok su se penzije žena i muškaraca razlikovale bukvalno za cent. Noviji podaci, oni za 2024. godinu, govore da su novi penzioneri u prosjeku primali 432,22 evra, odnosno žene 427,28, a muškarci 437,44 evra. To je zbog dva prilagođavanja koja su se desila u međuvremenu. Podsećanja radi, prosječna penzija je u aprilu premašila 500 evra, o čemu smo pisali ovdje, dok je u maju iznosila 515 evra.

Radni staž se nije previše mijenjao

Što se tiče staža, u 2023. godini novi penzioneri su imali 31 godinu i šest mjeseci staža kada su otišli ​​u penziju, što nije velika razlika u odnosu na sadašnje podatke i staž od 31 godinu i devet mjeseci. S druge strane, u penziju su otišli ​​sa 64 godine. Ostali penzioneri u aprilu su imali 31 godinu i dva mjeseca, dok su u penziju otišli ​​sa 72 godine i pet mjeseci.

Kao što se vidi, za samo godinu dana staž penzionera nije se mnogo promijenio. Ako pogledamo još starije podatke, 2022. su otišli ​​u penziju sa 32 godine i deset mjeseci staža, a godinu dana ranije je to bio vrlo sličan staž od 32 godine i sedam mjeseci. U 2020. godini najviše ljudi je otišlo u penziju sa 32 godine i šest mjeseci.

Starosna dob penzionera u trenutku odlaska u penziju takođe se nije bitno menjala, pa je za sve četiri godine prosječna starost penzionera bila oko 62 godine. Vidi se i kako je svih ovih godina rasla prosječna penzija koja je za nove korisnike u aprilu 2020. iznosila tada 2.524 kune, a danas 335 eura. To je otprilike 100 evra manje nego ove godine, ali opet treba uzeti u obzir već pomenuta prilagođavanja.

(Mirovina.hr)

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci