PO LIČNOJ ŽELJI U PENZIJU SA 70 GODINA: Samo penzioner Srbiju spasava!

Rešenje Predlogom pravnika da se radni vek na dobrovoljnoj bazi produži za pet godina rešava se problem deficitarnih iskusnih kadrova i štiti penzioni fond, smatraju poslodavci i penzioneri

Inicijativu srpskih pravnika da se zaposlenima dozvoli da rade do 70. godine života podržali su predstavnici poslodavaca i penzionera, koji smatraju da će radnici time dobiti zakonsku mogućnost da produže radni vek za pet godina, što će, s druge strane, smanjiti finansijski pritisak na penzioni fond i tržištu obezbediti deficitarne kvalitetne kadrove.

Predstavnici radnika, međutim, u tome vide samo perfidan pokušaj produžetka izrabljivanja radnika koji će prihvatiti da duže rade ne zato što to vole, već zato što su penzije mizerno male.

Naime, Savez udruženja pravnika Srbije predlaže izmenu Zakona o radu prema kojoj radni odnos ne mora da prestane po sili zakona u 65. godini, već da se ta granica pomeri na 70 godina ako zaposleni to sam želi i ako postoji potreba poslodavca za njegovim radom. Sve radne godine tada bi ušle u obračun penzije, a namera pravnika je da ovu inicijativu prosledi nadležnim ministarstvima za promenu Zakona o radu.

Nebojša Atanacković, član Predsedništva Unije poslodavaca Srbije, saglasan je da je Zakon o radu prevaziđen i da ga treba menjati u pravcu da odnos između zaposlenih i poslodavaca bude što fleksibilniji.

FOTO: DADO ĐILAS

– Radni odnos treba da bude stvar dogovora poslodavaca i radnika u zavisnosti od njihovih potreba, i tu ne treba da bude prinude da neko mora u penziju. Onima koji se osećaju sposobnim treba dozvoliti da rade i nakon sticanja uslova za penziju. Mlada radna snaga jeste potrebna na mnogim mestima, ali su takođe potrebni i praktično iskustvo, znanje i veštine, koje diplomci i masteri koji počinju da rade oko 30. godine nemaju. Starije kolege to mogu da im prenesu – smatra Atanacković.

On ističe da bi omogućavanje produženog radnog odnosa doprinelo rešavanju problema deficitarnih kadrova u privredi, a pre svega manjak lekara, građevinskih inženjera, IT stručnjaka i ostalih eksperata koji su otišli da rade u inostranstvo.

– Takođe, uz duži radni vek profitiraće i penzioni fond, jer će se izdvajati manje novca, a i penzioneri će imati kraći penzioni staž – zaključio je Atanacković.

Predsednik Udruženja penzionera Beograda Vasilije Belobrković takođe podržava ideju da se zaposlenima da mogućnost produženja radnog veka, ali pod uslovom da to ne bude obavezno za sve.

 

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Penzioneri nemaju ništa protiv da oni koji mogu i žele nastave da rade i nakon sticanja uslova za penziju, pod uslovom da je to njihov lični interes, a ne obaveza. Za ovo su već zainteresovani mnogi profesori visokoškolskih ustanova i sudije, dok rudari, recimo, to sigurno ne bi mogli da izdrže – ukazao je Belobrković, koji je saglasan da se inicijativom pravnika rešava i problem nedostatka iskusnih kadrova.

– Stručan kadar koji je u punoj snazi masovno odlazi iz zemlje i dovedeni smo u situaciju da više nemamo koga da zaposlimo, tako da je i ovo pokušaj da se pomogne državi da zadrži kadrove – smatra Belobrković.

 

RANKA SAVIĆ
MLADI ĆE OSTATI BEZ POSLA

 

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić smatra da inicijativa pravnika ne ide u korist radnika.
– Ako se to dozvoli, u penziju neće odlaziti ni stručni ni oni nestručni radnici, a to ne zato što mogu, vole i žele da rade, već zato što su plate ipak veće od penzija, od kojih ne može da se živi. Istovremeno se na drugoj strani produbljuje problem manjka radnih mesta za mlade ljude, koji će tada dodatno biti motivisani da odu u inostranstvo – kaže Savićeva.
Ona podseća da zaposleni i sada imaju mogućnost da, ako žele, radni vek produže za dve godine, odnosno da se penzionišu u 67. godini, kao i da penzioneri mogu ponovo da rade po ugovorima o privremenom angažovanju i istovremeno primaju i penziju i platu.

BROJKE
65 godina života i 15 godina staža uslov je za starosnu penziju
2,1 milion zaposlenih ima u Srbiji
1,7 miliona penzionera ima u Srbiji
2 odsto penzionera prima i platu i penziju

penzioneri.me/kurir.stil.rs Sanja Đorđević

Slične novosti

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise
Novosti, Penzije, Treće doba
shares252 views

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise

Ana Ana - maj 17, 2024

Veličina jednog društva ogleda se u odnosu prema ranjivim kategorijama stanovništva, poručio je Predrag Zenović, nosilac liste “Evropa sad – Budva ima šansu”.…

Kreće isplata aprilskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares623 views

Kreće isplata aprilskih penzija

Ana Ana - maj 17, 2024

Isplata penzija za april počeće danas, saopšteno je iz Fonda PIO. Kako su oni istakli, prosječna penzija za april iznosi 488,48 eura, a…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci