VEŽBE ZA BOLJU CIRKULACIJU

U slobodno vreme, kod kuće možete raditi vežbe istezanja, sklekove, a napolju voziti bicikl, ili da otplivate jedan školski čas na bazenu. Ni na poslu ne morate radno vreme provesti u istom položaju: ustanite i prošetajte, savijte se prema napred, vrtite stopalima dok sedite ukoliko osećate bol u nogama.

Potrudite se da vam rutina nakon ustajanja ujutru postane 5-ominutno masiranje akupunkturnih tačaka. Prvenstveno ušnih školjki, od kojih i treba početi, zatim pređite na ušne resice, a završite sa zglobovima i listovima.

Stručnjaci preporučuju nekoliko vežbi kojima će se znatno poboljšati cirkulacija, a telo održati u tonusu i kondiciji.

Istezanje

Ujutru nemojte odmah ustajati iz kreveta, nego se prvo protegnite. Dobro istegnite ruke i noge.

Razgibavanje zglobova

Vrtite šakama da razgibate zglobove. Dok stojite, stanite na prste i spuštajte se na pete osećajući mišiće kako se zatežu. Ovo ponovite najmanje desetak puta.

Vežbe vrata

Okrećite glavu levo, zatim desno brojeći do 10. Nakon toga vrtite glavu u krug, a vežbu završite spuštajući glavu dok ne dotaknete prsa. Ukoliko osetite i čujete pucketanje u vratu ne brinite, to je znak da vježbe radite ispravno i da vam se ligamenti vrata uspešno razgibavaju.

Sklekovi

Pre jutarnjeg tuširanja napravite seriju od 10 sklekova. To će vam dati snagu potrebnu tokom dana.

Podizanje peta i prstiju

Vežba naizmenično podizanje prsti-peta je dobra za pumpanje krvi u noge kada osetite utrnulost, peckanje ili bol u nogama. Sednite s kolenima pod uglom od 90 stepeni u odnosu na pod. Zatim podignite prste od poda držeći pete na podu. Zatim ih spustite natrag na pod. Ponavljajte vežbu jednom nogom, a potom drugom nogom, a onda pokušajte radite obema nogama u isto vreme, da biste konačno završili vežbu prelaskom sa peta na prste.

Kruženje stopalima

Dok sedite na stolici, okrećite stopalo u smeru kazaljke na satu 10 puta. To će povećati fleksibilnost i dotok krvi u noge. Odmah ćete osetiti poboljšanje cirkulacije i fleksibilnost nogu.

Vežbe za šake

Istegnite i raširite prste na rukama. Stisnite šaku i držite nekoliko sekundi, zatim, opet raširite prste. To će sprečiti grčeve i omogućiti bolju cirkulaciju. Pustite zglob i kružnim pokretima okrećite ruku u ramenu, oko jedne minute.

Hodanje

Hodanje je jedna od najboljih vežbi za cirkulaciju. Hodanje čini da se mišići nogu stežu i opuštaju i na taj način pumpaju krv u celom telu. Hodanje je lakši oblik vežbanja koji takođe snižava krvni pritisak. Počnite sa kratkim šetnjama dva ili tri puta nedeljno.

Plivanje

Plivanje najmanje opterećuje zglobove i korisno je i lako za tijelo, jer je vježba bez opterećenja. Plivanjem radi cijelo tijelo i poboljšava se protok kisika do srca i pluća. Ljudi svih uzrasta i nivoa kondicije mogu plivati, kao i oni koji pate od boli u mišićima i zglobovima.

Joga

Joga zahteva kontrolisano disanje i ovaj tip disanja povećava koncentraciju kiseonika u krvi, pomaže protok krvi u mišićima i tako poboljšava cirkulaciju.

Biciklizam i ples

Biciklizam je odličan za poboljšanje cirkulacije u donjem delu tela. Ples možda nije svakodnevna vežba, ali je odličan za poboljšanje cirkulacije kroz celo telo.

 

penzioneri.me/lepotaizdravlje

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci