VEŽBE ZA BOLJU CIRKULACIJU

U slobodno vreme, kod kuće možete raditi vežbe istezanja, sklekove, a napolju voziti bicikl, ili da otplivate jedan školski čas na bazenu. Ni na poslu ne morate radno vreme provesti u istom položaju: ustanite i prošetajte, savijte se prema napred, vrtite stopalima dok sedite ukoliko osećate bol u nogama.

Potrudite se da vam rutina nakon ustajanja ujutru postane 5-ominutno masiranje akupunkturnih tačaka. Prvenstveno ušnih školjki, od kojih i treba početi, zatim pređite na ušne resice, a završite sa zglobovima i listovima.

Stručnjaci preporučuju nekoliko vežbi kojima će se znatno poboljšati cirkulacija, a telo održati u tonusu i kondiciji.

Istezanje

Ujutru nemojte odmah ustajati iz kreveta, nego se prvo protegnite. Dobro istegnite ruke i noge.

Razgibavanje zglobova

Vrtite šakama da razgibate zglobove. Dok stojite, stanite na prste i spuštajte se na pete osećajući mišiće kako se zatežu. Ovo ponovite najmanje desetak puta.

Vežbe vrata

Okrećite glavu levo, zatim desno brojeći do 10. Nakon toga vrtite glavu u krug, a vežbu završite spuštajući glavu dok ne dotaknete prsa. Ukoliko osetite i čujete pucketanje u vratu ne brinite, to je znak da vježbe radite ispravno i da vam se ligamenti vrata uspešno razgibavaju.

Sklekovi

Pre jutarnjeg tuširanja napravite seriju od 10 sklekova. To će vam dati snagu potrebnu tokom dana.

Podizanje peta i prstiju

Vežba naizmenično podizanje prsti-peta je dobra za pumpanje krvi u noge kada osetite utrnulost, peckanje ili bol u nogama. Sednite s kolenima pod uglom od 90 stepeni u odnosu na pod. Zatim podignite prste od poda držeći pete na podu. Zatim ih spustite natrag na pod. Ponavljajte vežbu jednom nogom, a potom drugom nogom, a onda pokušajte radite obema nogama u isto vreme, da biste konačno završili vežbu prelaskom sa peta na prste.

Kruženje stopalima

Dok sedite na stolici, okrećite stopalo u smeru kazaljke na satu 10 puta. To će povećati fleksibilnost i dotok krvi u noge. Odmah ćete osetiti poboljšanje cirkulacije i fleksibilnost nogu.

Vežbe za šake

Istegnite i raširite prste na rukama. Stisnite šaku i držite nekoliko sekundi, zatim, opet raširite prste. To će sprečiti grčeve i omogućiti bolju cirkulaciju. Pustite zglob i kružnim pokretima okrećite ruku u ramenu, oko jedne minute.

Hodanje

Hodanje je jedna od najboljih vežbi za cirkulaciju. Hodanje čini da se mišići nogu stežu i opuštaju i na taj način pumpaju krv u celom telu. Hodanje je lakši oblik vežbanja koji takođe snižava krvni pritisak. Počnite sa kratkim šetnjama dva ili tri puta nedeljno.

Plivanje

Plivanje najmanje opterećuje zglobove i korisno je i lako za tijelo, jer je vježba bez opterećenja. Plivanjem radi cijelo tijelo i poboljšava se protok kisika do srca i pluća. Ljudi svih uzrasta i nivoa kondicije mogu plivati, kao i oni koji pate od boli u mišićima i zglobovima.

Joga

Joga zahteva kontrolisano disanje i ovaj tip disanja povećava koncentraciju kiseonika u krvi, pomaže protok krvi u mišićima i tako poboljšava cirkulaciju.

Biciklizam i ples

Biciklizam je odličan za poboljšanje cirkulacije u donjem delu tela. Ples možda nije svakodnevna vežba, ali je odličan za poboljšanje cirkulacije kroz celo telo.

 

penzioneri.me/lepotaizdravlje

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci