U Austriji minimalna penzija 1.200 eura

Starosna granica za penziju pomjera se svuda u svijetu pa tako i u Austriji gdje se ona razlikuje za žene i muškarce, a ista prava važe i za građane Crne Gore koji su godinama radili u Austriji i plaćali osiguranje.

Muškarci u redovnu penziju mogu otići sa 65 godina, dok žene za sada sa 5 godina manje, što bi do 2033. godine trebalo da se izjednači. I za jednu i za drugu grupu uslov za sticanje regularne penzije je da su minimum 15 godina, odnosno 180 mjeseci bili osigurani u ovoj zemlji.

Kao i u Njemačkoj, ni u Austriji ne postoji određena minimalna penzija. Ipak, postoje “minimalni iznosi” zbog kojih austrijske vlasti “pomažu” svojim građanima. Na primjer, samci koji primaju manje od 1.110 eura mogu zatražiti i dodatnu socijalnu kompenzaciju i onda se to smatra minimalnim iznosom.

Prema podacima od prošle godine, prosječna penzija u Austriji je oko 1.800 eura za parove, a 1.200 eura za samce.

Vrijednost penzije

Kako bi se odredila vrijednost austrijske penzije koja vam pripada, referentna vrijednost (od 1.058) se množi sa određenim procentom na osnovu broja mjeseci kada ste plaćali doprinose za penziju.

Procenat se, kako je polovinom prošle godine pisao Kurir, izračunava korišćenjem sistema inkrementnih poena. Praktično, za svaku godinu u kojoj ste platili doprinose dobijate 1,78 poena povećanja. Na primjer ako plaćate doprinose više od 45 godina bodovi u tom slučaju mogu iznositi više od 80 odsto iznad referentne penzije.

Kako je polovinom prošle godine kao primjer istakao ovaj portal, čistačica u Austriji, nakon punog radnog vijeka, može da računa na penziju od čak 1.340 eura, a nakon najavljenog povećanja u 2024. godine, ta penzija bi trebalo da iznosi 1.700 eura.

Koje sve penzije postoje u Austriji?

Inače, u Austriji postoji nekoliko tipova penzija. Koridorska je najčešće korišćena vrsta prevremenog penzionisanja u Austriji. Može se zatražiti najranije nakon 62 godine, a penzionisanje je moguće ako je ispunjen odgovarajući minimalni broj mjeseci osiguranja (480 mjeseci osiguranja ili 40 godina osiguranja).

To važi za muškarce, dok će za žene to biti relevantno tek od 2028. godine, pošto će do tada biti moguća starosna penzija prije 62. godine.

Penzija za težak rad

Ova vrsta penzije odnosi se na osiguranike koji su dugo radili u posebno teškim psihičkim i fizičkim uslovima. Penzija za težak rad može se zatražiti najranije po navršenoj 60. godini života ako je stečeno najmanje 540 mjeseci osiguranja (45 godina), uz najmanje 120 mjeseci teškog rada (10 godina) u poslednjih 240 kalendarskih mjeseci (20 godina) prije ključnog datuma.

Ova vrsta penzije za žene u Austriji trebalo bi da je postala relevantna od ove godine. Do tada, osiguranice i dalje imaju mogućnost da traže prijevremenu starosnu penziju ako su dugo osigurane, ili starosnu penziju.

Neophodni uslovi za ovu vrstu prijevremenog penzionisanja su:

Navršenih 55 godina za žene ili 60 godina za muškarce,

Potreban broj mjeseci teškog rada

Najmanje 480 mjeseci doprinosa za žene ili najmanje 540 mjeseci doprinosa za muškarce.

Djelimična penzija

Ovim modelom osiguranici koji ispunjavaju uslove za koridorsku penziju i koji su navršili 62 godine života mogu nastaviti da učestvuju u radnom vijeku sve dok ne dostignu standardnu starosnu granicu za korišćenje penzija i istovremeno provode više slobodnog vremena.

Prednosti djelimične penzije su što omogućava nedjeljno smanjenje radnog vremena od 40 do 60 odsto. A to u praksi znači da ako neko na djelimičnoj penziji radi 50 odsto, ima pravo na 75 odsto plate. Međutim, doprinosi za socijalno osiguranje će se i dalje plaćati u visini od 100 odsto prethodne plate.

Kasno penzionisanje u Austriji

Kao dodatna podrška za duži ostanak u radnom vijeku, učešće zaposlenog i poslodavca u doprinosu za penzijsko osiguranje se u fazi bonusa umanjuje za polovinu, čime se povećava mjesečni neto prihod od rada. Međutim, pune osnovice doprinosa i dalje se koriste za kreditiranje penzionog računa u naknadnom obračunu penzije.

Ako se starosna penzija traži tek nakon što se navrši standardna starosna granica za penzionisanje, uprkos tome što su ispunili period čekanja ili minimalni period osiguranja, naknada za mjeseci kasnijeg potraživanja uvećava se za 4,2 odsto godišnje. Bonus faza se odobrava na najviše tri godine.

Primjera radi, ukoliko se osoba penzioniše u 61. godini sa iznosom penzije od 1.050 eura, kroz dodatne penzijske doprinose za 3 godine ova cifra bi se povećala za 120 eura odnosno 150 eura, pa bi penzija u 64. godini bila 1.320 eura.

Gubitak penzije

Čak iako se svi od navedenih uslova za odlazak u penziju ispune, isplata svih vrsta prevremene penzije može biti obustavljena iz nekoliko razloga:

Ako prihod od zaposlenja iznad praga graničnog prihoda od 500,91 eura (2023.),

Ako postoji obavezno osiguranje u penzijskom osiguranju,

Ako korisnik penzije samostalno vodi poljoprivrednu radnju čija procijenjena vrijednost prelazi 2400,00 eura,

Ako postoji mjesečna uplata iz javnog mandata koja prelazi granicu od 4.837,56 eura.Svi ovi iznosi su vjerovatno porasli početkom ove godine kada su u Austriji penzije porasle.

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci