Dolaze i zbog GLAVOBOLJE, POVRAĆANJA,… Urgentni centar PREOPTEREĆEN

Dnevno pomoć u Urgentnom centru zatraži i do 300 pacijenata, dok je tokom 2018. u toj ustanovi pregledano 75.000 osoba.

Kapaciteti Urgentnog su preopterećeni, naročito noću, kaže direktor Nermin Abdić. Još jednom su apelovali na građane da na preglede ne idu u Urgentni već kod izabranog ljekara ili u Hitnu pomoć.

Ko je i jednom ušao u hodnik Urgentnog, zna da tamo nema pauze.

“Za ove dvije godine se nije desilo, prije da dođe da nemamo kad da popijemo kafu, ili da nešto jedemo, nego da imamo nekog viška slobodog vremena”, kazao je Mitar Radulović, doktor specijalizant urgentne hirurgije.

Osim pacijenata koji nisu hitni, gužvu u hodniku Urgentnog dodatno pravi porodica pacijenata. Sve češće su nestrpljivi i prave probleme ljekarima.

“Ovdje imate pacijenata koji su pod dejstvom alkohola i narkotika, i obično ta pratnja je vrlo neprijatna”, navodi direktor Urgentnog centra Nermin Abdić.

“Svakodnevno ima takvih situacija. Razumijemo da je svakom njihov bol, njihov problem najhitniji, ali nemaju obzira da ima neko uvijek prednost”, navodi dr Radulović.

Ljekari poručuju i da urgentni slučajevi moraju biti prvo pregledani.

“Ne mogu da prihvatim da je stanje proliva ili povraćanja koje traje preko 15 dana, da je bolna menstruacija, da su glavobolje koje traju više mjeseci…slučaj za Urgentni centar”, poručuje dr Abdić.

Kada bi pacijenti pomoć tražili kod izabranog ljekara ili u Hitnoj, Urgentni bi bio znatno rasterećen.

“Pedeset ako ne i više procenata pacijenata koji nam se javlja bez uputa, većina bolesnika zaobilazi Zavod za hitnu medicinsku pomoć i izabrane doktore, već se direktno javljaju u Urgentni centar i bivaju zbrinuti”, navodi direktor dr Abdić.

Broj onih koji pomoć traže u Urgentnom iz godine u godinu raste. Svakodnevno u Urgentni se pregleda i do 300 pacijenata, od kojih samo desetak bude upućeno na bolničko liječenje. Tokom prošle godine kroz Urgentni centar je prošlo 75.000 pacijenata.

 

penzioneri.me/kolektiv.me

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci