Kafa produžava život

Djelotvorna u smanjenju smrtnog rizika od srčanih bolesti, šloga, infekcija, povreda i nesrećnih slučajeva.

NJUJORK – Stariji ljudi koji svakog dana piju nekoliko šolja kafe su pod manjim smrtnim rizikom u narednih 14 godina od onih koji je uopšte ne piju ili je retko piju, rezultat je američke studije, kojom je bilo obuhvaćeno čak 400.000 ljudi.

Pokazalo se da je kafa naročito djelotvorna u smanjenju smrtnog rizika od srčanih bolesti, šloga, infekcija, povreda i nesrećnih slučajeva, prenosi Rojters.

Vođa istraživanja Nil Fridman, iz Nacionalnog instituta za zdravlje u Rokvilu, Merilend, ističe kako je poznato da kafa utiče na mozak, tako da je moguće da to ima neku ulogu. On navodi i mogući uticaj kafe na zdravlje kostiju.

Oko kafe se već dugo lome koplja. Neke ranije studije su ukazale da su ljubitelji kafe pod manjim rizikom od dijabetesa, a druge da ovaj napitak možda povećava rizik od srčanih bolesti.”Za one koji piju kafu, nema razloga da s tim prestanu. S vremena na vrijeme, neko će reći da to nije zdravo, ali ja mislim da ovo istraživanje podupire stanovište da kafa ne škodi”, kaže Lorens Krakof, kardiolog Medicinskog fakulteta Maunt Sinaj u Njujorku, uz ogradu da ipak ne bi ohrabrivao one koji ne piju kafu, da odjednom počnu da je konzumiraju u velikim količinama, očekujući neku korist od toga.

Tim s pomenutog instituta je istražio rezultate velike studije o ishrani i zdravlju iz 1995. i 1996. godine, kojom su bile obuhvaćene osobe starosti od 50 do 71 godine.

Učesnici te studije su bili praćeni do 2008. godine. Utvrđeno je da su muškarci koji su pili dvije do više od šest šolja kafe dnevno bili pod 10 odsto manjim smrtnim rizikom tokom trajanja studije od onih koji nisu pili kafu.

Žene koje su pile navedene količine kafu su bile pod čak 16 odsto manjim smrtnim rizikom tokom trajanja studije. Stručnjaci upozoravaju da ovo istraživanje ipak ima jednu manu. Naime, ona operiše s navikama ispitanika sredinom devedesetih, a te navike su kasnije mogle i da se promene.

penzioneri.me/kurir.rs

Slične novosti

U maju Senior fest Kotor 2024
Novosti, Treće doba, zanimljivosti
shares500 views

U maju Senior fest Kotor 2024

Ana Ana - apr 29, 2024

JU Dom starih “Grabovac” sa zadovoljstvom najavljuje Senior fest Kotor, uz podršku opštine Kotor, TO Kotor i drugih sponzora. Na kotorskim trgovima 11.…

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci