Odluka Ustavnog suda o uslovima za penziju ni danas neće biti objavljena u Službenom listu

Službeni list ni danas ne može objaviti odluku Ustavnog suda o ukidanju odredbe člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) iz tehničkih razloga, jer im je stigao veliki broj akata sa oznakom hitno.

Akta koja imaju oznaku hitnosti moraju biti objavljena u roku od 48 sati, a odluka Ustavnog suda nema takvu oznaku i iz tehničkih razloga ne može biti uvrštena u današnji broj. Ranije je bilo najavljeno da će odluka biti objevljena u ponedjeljak.

USTAVNI SUD: Vlada u roku od mjesec dana da predloži novo rješenje za penzije

ILIČKOVIĆ: Ustavni sud završio posao nekim sudijama i napravio haos društvu

UNIJA SLOBODNIH SINIDKATA: Ustavni sud da preispita odluku o penzijama, na udaru hiljade ljudi

Ova odluka Ustavnog suda stupa na snagu od dana objavljivanja, tako da od narednog dana od objave neće važiti odredba po kojoj su žene mogle da idu u penziju sa 64 godine starosti i muškarci sa 66 godina ako su imali minimum po 15 godina staža. Ustavni sud je odluku donio navodeći da su ovakvom normom diskriminisani muškarci. Inicijativu za ocjenu ustavnosti podnio je Sudski savjet na predlog Udruženja sudija, jer sutkinjama sa 64 godine i sudijama sa 66 godina prestaje ta funkcija.

Sada će jedini uslov za penziju svim građanima biti punih 40 godina staža osiguranja, dok ne bude donesene nove izmjene zakona.

Ustavni sud je odlukom naredio Vladi da u roku od 30 dana donese novi tekst zakona, koji mora biti u skladu sa ocjenom Suda da žene ne smiju biti pozitivno diskriminisane u odnosu na muškarce.

Tim novim predlogom Vlada bi mogla da vrati rješenje da se u penziju ide i sa minimum 15 godina staža, ali da muškarci i žene budu ravnopravni po broju potrebnih godina života ili da navede drugačije obrazloženje zašto žene treba imati privilegovaniji status.

Slične novosti

SPAJIĆ: Srazmjerni penzioneri će imati 450 eura penzije od naredne godine
Novosti, Penzije, Treće doba
shares488 views

SPAJIĆ: Srazmjerni penzioneri će imati 450 eura penzije od naredne godine

Ana Ana - maj 10, 2024

Najkasnije od sledeće godine će svi srazmjerni penzioneri dobiti dostojanstven tretman kao i ostali penzioneri, najavio je premijer Milojko Spajić na pres konferenciji…

MILOVIĆ: Smanjenje penzionih doprinosa tektonski potres ekonomije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares195 views

MILOVIĆ: Smanjenje penzionih doprinosa tektonski potres ekonomije

Ana Ana - maj 09, 2024

Smanjenje penzionih doprinosa tekstonski potres ekonomije Crne Gore, kazao je Nikola Milović, poslanik Demokratske partije socijalista i nosioc liste “Budva može bolje”. Upozorava…

Fond PIO: Povećanje minimalnih penzija dovelo do deficita od 35 odsto
Novosti, Penzije, Pitanja
shares723 views

Fond PIO: Povećanje minimalnih penzija dovelo do deficita od 35 odsto

Ana Ana - maj 04, 2024

Prihodi od doprinosa na zarade porasli su u prvom kvartalu za 22,5 odsto, ali bez obzira na veće prihode, deficit Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci