Pola sata baštovanstva dnevno može smanjiti rizik od srčanog udara

Samo pola sata baštovanstva, pecanja ili hodanja dnevno može da smanji rizik od srčanog udara kod starijih osoba za više od polovine – rezultat velike studije finskih naučnika.

U studiji je učestvovalo 2.456 muškaraca i žena, od 65 do 74 godine, i oni koji se bavili navedenim aktivnostima imali su čak duplo manju stopu smrtnosti tokom istraživanja od onih neaktivnih.

I do sada je postojalo dosta dokaza o tome kako aktivnosti doprinose kod mlađih ili sredovečnih, ali ova studija se koncentrisala isključivo na starije od 65 godina.

Učesnici studije deljeni su u tri grupe prema tome kako su se izjasnili o svojim aktivnostima: malo, srednje i veoma aktivni.

Oni najmanje aktivni imali su manje od četiri sata nedeljno kretanja i vežbanja. Kod njih je bila za 54% veća smrtnost od srčanih problema, uz 31% veću opasnost od srčanih i moždanih udara, i to u odnosu na one koji su umereno bili aktivni, tek preko čestiri sata nedeljno.

U odnosu na grupu najaktivnijih, neaktivni su umirali tokom studije za dve trećine češće, a doživljavali srčane i moždane udare skoro duplo češće – 45%.

Studija je trajala 12 godina tokom kojih su praćene sve tri navedene grupe starijih osoba.

Autori studije navode da je važno početi sa aktivnostima bilo kada, te da se rizici tako mogu umanjiti bez obzira na prethodno ponašanje, prenosi Telegraf.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Fond PIO: Povećanje minimalnih penzija dovelo do deficita od 35 odsto
Novosti, Penzije, Pitanja
shares723 views

Fond PIO: Povećanje minimalnih penzija dovelo do deficita od 35 odsto

Ana Ana - maj 04, 2024

Prihodi od doprinosa na zarade porasli su u prvom kvartalu za 22,5 odsto, ali bez obzira na veće prihode, deficit Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja…

Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija

Ana Ana - maj 03, 2024

Fond PIO donijeće krajem maja ili početkom juna odluku o eventualnom povećanju penzija. “Podatke o visini parametara koji su bitni za usklađivanje penzija…

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti
Novosti, Penzije, Treće doba
shares522 views

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti

Ana Ana - maj 01, 2024

Udruženja penzionera Crne Gore – Za život dostojan čovjeka, Pokreta penzionera i mjesnih udruženja Masline, Gornja Gorica, Ljubović, Gorica i Jedinstva kazali su…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci