Zašto žene žive duže od muškaraca?

Najstarije osobe na svijetu su uglavnom žene. Štaviše, od 53 najstarije osobe (ljudi koji imaju 110 ili više godina) samo su dva muškarca.

Postavlja se pitanje zašto je jaz dugovječnosti toliko upadljiv i koliko dugo je to tako.

Međunarodni tim istraživača u potrazi za odgovorima proučavao je životni vijek muškaraca i žena rođenih između 1800. i 1935. godine i to u 13 razvijenih zemalja. Otkrili su da se dugovječnost žena tek nedavno ispoljila.

Prije 1840. godine stopa smrtnosti je bila slična između muškaraca i žena. Međutim već 1880. godine zahvaljujući poboljšanim dijetama, vakcinama i zdravstvenoj zaštiti, stopa smrtnosti žena je opala 70 odsto brže nego stopa smrtnosti muškaraca.

Dokazano je da su muškarci podložniji kardiovaskularnim zdravstvenim problemima, a njihova težina takođe igra važnu ulogu u tome.

Istraživači planiraju da dalje istražuju razlike između muške i ženske biologije, genetike i načina života u potrazi za odgovorima, a najstariji čovjek u Americi tvrdi da je jedna limenka piva dnevno zaslužna za njegovu dugovječnost.

penzioneri.me/b92.net

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci