Zašto žene žive duže od muškaraca?

Najstarije osobe na svijetu su uglavnom žene. Štaviše, od 53 najstarije osobe (ljudi koji imaju 110 ili više godina) samo su dva muškarca.

Postavlja se pitanje zašto je jaz dugovječnosti toliko upadljiv i koliko dugo je to tako.

Međunarodni tim istraživača u potrazi za odgovorima proučavao je životni vijek muškaraca i žena rođenih između 1800. i 1935. godine i to u 13 razvijenih zemalja. Otkrili su da se dugovječnost žena tek nedavno ispoljila.

Prije 1840. godine stopa smrtnosti je bila slična između muškaraca i žena. Međutim već 1880. godine zahvaljujući poboljšanim dijetama, vakcinama i zdravstvenoj zaštiti, stopa smrtnosti žena je opala 70 odsto brže nego stopa smrtnosti muškaraca.

Dokazano je da su muškarci podložniji kardiovaskularnim zdravstvenim problemima, a njihova težina takođe igra važnu ulogu u tome.

Istraživači planiraju da dalje istražuju razlike između muške i ženske biologije, genetike i načina života u potrazi za odgovorima, a najstariji čovjek u Americi tvrdi da je jedna limenka piva dnevno zaslužna za njegovu dugovječnost.

penzioneri.me/b92.net

Slične novosti

Fondacija Blažo Sredanović: 20.000 eura penzionerima sa Cetinja
Novosti, Porodica, Treće doba
shares320 views

Fondacija Blažo Sredanović: 20.000 eura penzionerima sa Cetinja

Ana Ana - jun 12, 2024

Na sjednici održanoj 20. maja 2024. godine, članovi Upravnog odbora Fondacije Blažo Sredanović su donijeli odluku o dodjeli 20 hiljada eura pomoći ekonomski…

Vladimir Drobnjak na čelu Fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares120 views

Vladimir Drobnjak na čelu Fonda PIO

Ana Ana - jun 11, 2024

Finansijski ekspert Vladimir Drobnjak novi je direktor Fonda PIO, saznaje Portal RTCG. To je odluka Upravnog odbora Fonda PIO. Upravni odbor Fonda PIO…

Upravni odbor Fonda PIO mijenja Aligrudića
Novosti, Penzije, Treće doba
shares150 views

Upravni odbor Fonda PIO mijenja Aligrudića

Ana Ana - jun 11, 2024

Upravni odbor Fonda PIO danas bi trebalo da promijeni vršioca dužnosti Fonda PIO Ranka Aligrudića, saznaje “Dan”. Aligrudiću je juče istekao mandat vršioca…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci