Zašto žene žive duže od muškaraca?

Najstarije osobe na svijetu su uglavnom žene. Štaviše, od 53 najstarije osobe (ljudi koji imaju 110 ili više godina) samo su dva muškarca.

Postavlja se pitanje zašto je jaz dugovječnosti toliko upadljiv i koliko dugo je to tako.

Međunarodni tim istraživača u potrazi za odgovorima proučavao je životni vijek muškaraca i žena rođenih između 1800. i 1935. godine i to u 13 razvijenih zemalja. Otkrili su da se dugovječnost žena tek nedavno ispoljila.

Prije 1840. godine stopa smrtnosti je bila slična između muškaraca i žena. Međutim već 1880. godine zahvaljujući poboljšanim dijetama, vakcinama i zdravstvenoj zaštiti, stopa smrtnosti žena je opala 70 odsto brže nego stopa smrtnosti muškaraca.

Dokazano je da su muškarci podložniji kardiovaskularnim zdravstvenim problemima, a njihova težina takođe igra važnu ulogu u tome.

Istraživači planiraju da dalje istražuju razlike između muške i ženske biologije, genetike i načina života u potrazi za odgovorima, a najstariji čovjek u Americi tvrdi da je jedna limenka piva dnevno zaslužna za njegovu dugovječnost.

penzioneri.me/b92.net

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci