Pola sata baštovanstva dnevno može smanjiti rizik od srčanog udara

Samo pola sata baštovanstva, pecanja ili hodanja dnevno može da smanji rizik od srčanog udara kod starijih osoba za više od polovine – rezultat velike studije finskih naučnika.

U studiji je učestvovalo 2.456 muškaraca i žena, od 65 do 74 godine, i oni koji se bavili navedenim aktivnostima imali su čak duplo manju stopu smrtnosti tokom istraživanja od onih neaktivnih.

I do sada je postojalo dosta dokaza o tome kako aktivnosti doprinose kod mlađih ili sredovečnih, ali ova studija se koncentrisala isključivo na starije od 65 godina.

Učesnici studije deljeni su u tri grupe prema tome kako su se izjasnili o svojim aktivnostima: malo, srednje i veoma aktivni.

Oni najmanje aktivni imali su manje od četiri sata nedeljno kretanja i vežbanja. Kod njih je bila za 54% veća smrtnost od srčanih problema, uz 31% veću opasnost od srčanih i moždanih udara, i to u odnosu na one koji su umereno bili aktivni, tek preko čestiri sata nedeljno.

U odnosu na grupu najaktivnijih, neaktivni su umirali tokom studije za dve trećine češće, a doživljavali srčane i moždane udare skoro duplo češće – 45%.

Studija je trajala 12 godina tokom kojih su praćene sve tri navedene grupe starijih osoba.

Autori studije navode da je važno početi sa aktivnostima bilo kada, te da se rizici tako mogu umanjiti bez obzira na prethodno ponašanje, prenosi Telegraf.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci