Ispod 100 eura 3.550 penzija

41.000 penzionera prima penziju ispod minimalne zarade od 193 eura, što je skoro donja granica siromaštva.

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) je “uvrijeđena odnosom resornih ministarstava rada i zdravlja, kao i Vlade Crne Gore prema najstarijoj populaciji, gdje ogroman broj penzionera živi u neprimjerenim uslovima 21. vijeka. To je  saopštio  juče predstavnik te partije Radisav Korać.

“Ako se ima u vidu da preko 3.550 penzionera prima penziju ispod 100 eura, da 13.200 penzionera prima penziju ispod minimalne penzije koja iznosi 122 eura, ili  oko 41.000 penzionera prima penziju ispod minimalne zarade od 193 eura, što je skoro donja granica  siromaštva, ili blizu 69.000 penzionera prima penziju ispod prosječne penzije koja iznosi u 2017. godini 280 eura,  uz to mnogi penzioneri izdržavaju  članove porodice  pa čak  i treće generacije.  Ako se ovome doda i činjenica da ima oko 53.000 nezaposlenih, suvišno je komentarisati kakvim životom  živi više od trećine građana”, poručio je Korać.

Na drugoj strani, kako je dodao, Skupština, Vlada, ministarstva, razne agencije i institucije, nagrađuju svoje zaposlene 13. platom, varijabilom, raznim bonusima, od 200, 300, 500 pa i više, pa se nameće penzionerima  logično pitanje od čijih para  se dijele te nagrade.

“Posebno penzionere boli saznanje da se ove nadoknade dodjeljuju  krijući od očiju javnosti. Čak se ove naknade daju poslanicima, ministrima i drugim licima čija su primanja malo je reći neskromno visoka za naše prilike”, istakao je Korać.

On smatra da  je “uzalud nedavno Milo Đukanović izjavio da ova država ima veliki dug prema penzionerima, da su penzioneri izgradili ovu državu i da prema njima Vlada mora da ima najveće obaveze”.

“U tom smislu je govorio i predsjednik Vlade Duško Marković. Umjesto da se za Novu godinu najugroženijem dijelu ove populacije da pristojna pomoć, jer žive bijednim životom, a nije rijedak slučaj, da zbog nedostatka hrane i ljekova umiru i to sve više”, naglasio je Korać.

Korać napominje da se “treba ugledati na neke zemlje iz susjedstva, gdje su penzije, recimo, u Austriji do 1,5 hiljada eura povećane za 2,2 odsto, a od 1,5 hiljada do 2.000 eura 33 eura mjesečnog paušala, dok penzionerima sa visokim primanjima penzije nijesu povećavane”.

“Kod njih su i dječiji dodaci i druga davanja značajno povećani, što je humani i socijalni čin”, zaključio je Korać.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
2 shares187 views

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Redakcija - jan 23, 2023

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti…

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)
ljudi, Novosti, Penzije
5 shares438 views

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)

Redakcija - jan 21, 2023

Podgorički Dom starih u ponedjeljak će primiti prve korisnike. Ta vijest obradovala je penzionere koji su s nestrpljenjem čekali taj dan. Nakon više…

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu
Novosti
2 shares157 views

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Redakcija - jan 21, 2023

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci