Ispod 100 eura 3.550 penzija

41.000 penzionera prima penziju ispod minimalne zarade od 193 eura, što je skoro donja granica siromaštva.

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR) je “uvrijeđena odnosom resornih ministarstava rada i zdravlja, kao i Vlade Crne Gore prema najstarijoj populaciji, gdje ogroman broj penzionera živi u neprimjerenim uslovima 21. vijeka. To je  saopštio  juče predstavnik te partije Radisav Korać.

“Ako se ima u vidu da preko 3.550 penzionera prima penziju ispod 100 eura, da 13.200 penzionera prima penziju ispod minimalne penzije koja iznosi 122 eura, ili  oko 41.000 penzionera prima penziju ispod minimalne zarade od 193 eura, što je skoro donja granica  siromaštva, ili blizu 69.000 penzionera prima penziju ispod prosječne penzije koja iznosi u 2017. godini 280 eura,  uz to mnogi penzioneri izdržavaju  članove porodice  pa čak  i treće generacije.  Ako se ovome doda i činjenica da ima oko 53.000 nezaposlenih, suvišno je komentarisati kakvim životom  živi više od trećine građana”, poručio je Korać.

Na drugoj strani, kako je dodao, Skupština, Vlada, ministarstva, razne agencije i institucije, nagrađuju svoje zaposlene 13. platom, varijabilom, raznim bonusima, od 200, 300, 500 pa i više, pa se nameće penzionerima  logično pitanje od čijih para  se dijele te nagrade.

“Posebno penzionere boli saznanje da se ove nadoknade dodjeljuju  krijući od očiju javnosti. Čak se ove naknade daju poslanicima, ministrima i drugim licima čija su primanja malo je reći neskromno visoka za naše prilike”, istakao je Korać.

On smatra da  je “uzalud nedavno Milo Đukanović izjavio da ova država ima veliki dug prema penzionerima, da su penzioneri izgradili ovu državu i da prema njima Vlada mora da ima najveće obaveze”.

“U tom smislu je govorio i predsjednik Vlade Duško Marković. Umjesto da se za Novu godinu najugroženijem dijelu ove populacije da pristojna pomoć, jer žive bijednim životom, a nije rijedak slučaj, da zbog nedostatka hrane i ljekova umiru i to sve više”, naglasio je Korać.

Korać napominje da se “treba ugledati na neke zemlje iz susjedstva, gdje su penzije, recimo, u Austriji do 1,5 hiljada eura povećane za 2,2 odsto, a od 1,5 hiljada do 2.000 eura 33 eura mjesečnog paušala, dok penzionerima sa visokim primanjima penzije nijesu povećavane”.

“Kod njih su i dječiji dodaci i druga davanja značajno povećani, što je humani i socijalni čin”, zaključio je Korać.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci