Stariji bračni parovi su povezani u bolesti

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 8.000 bračnih parova pokazuje da, kako stare, zdravlje jednog supružnika može značajno uticati na zdravlje drugog.

“Kada razmišljamo o kvalitetu i poboljšanju života starijih osoba, izgleda da bi obraćanje pažnje na pojedinca trebalo da bude samo dio priče. Naši nalazi ukazuju da je kod starijih osoba veliki dio sopstvene dobrobiti određen zdravljem i kognitivnim funkcionisanjem supružnika“, kaže Dejvid Sbara, vanredni profesor psihologije na Univerzitetu Arizone.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Psychology and Ageing, zasnovano je na analizi podataka iz Ankete o zdravlju, starenju i penziji u Evropi tzv. SHARE (Survey of Health, Aging and Retirement in Europe). Ispitanici su bile osobe starije od 50 godina, a podaci su prikupljeni u tri intervala tokom perioda od šest godina, između 2004-2005. i 2010-2011. godine.

Istraživači su proučili izveštaje ispitanika o njihovom fizičkom zdravstvenom stanju i o kvalitetu života, kao i njihove rezultate na testovima kojima je mjerena verbalna fluentnost, pamćenje riječi i odloženo pamćenje riječi. Istraživanje je bilo fokusirano na standardno zdravlje i kognitivne funkcije u starijem dobu, a ne na kliničke kognitivne poremećaje ili na hronične bolesti.

Nalazi podržavaju postojeće teorije o međuzavisnosti kod starijih bračnih parova i proširuju ih identifikacijom kognicije i fizičkog zdravlja kao dva posebno važna faktora koji utiču na kvalitet života bračnih drugova.

“Kvalitet života muževa i žena izgleda da je podjednako pogođen fizičkim zdravljem njihovog partnera, bez razlike među polovima“, kaže Kajl Burasa, doktorant kliničke psihologije i vodeći autor istraživanja. Drugim riječima, fizičko zdravlje žene utiče na kvalitet života njenog muža koliko i fizičko zdravlje muža utiče na kvalitet života njegove žene.

“Ako imate osobu čije fizičko zdravlje je slabo – npr. ako pati od određene bolesti ili nije u stanju da se kreće, ta vrsta zdravstvenih problema ne utiče samo na nju već i na osobu sa kojom je u braku”, kaže Burasa. “Njen suprug ili supruga je ona osoba koja će možda morati da se prilagodi i pomogne partneru u novom načinu života.”

Što se tiče kognicije, izgleda da kognitivne funkcije žene imaju uticaja na kvalitet života muža podjednako koliko i njegove sopstvene kognitivne sposobnosti. Kvalitet života žene nije pod tako snažnim uticajem muževljeve kognicije, mada postoji merljiv uticaj, objašnjava Burasa.

Promjene u ukupnom kvalitetu života ispitanika, tokom tri anketna intervala, varirale su slično i kod žena i kod muževa, što ukazuje da se promene u kvalitetu života jednog supružnika tokom vremena preslikavaju na promjene kod drugog.

“Populacija starijih osoba drastično raste i kako imamo sve više ljudi koji žive sve duže i duže, veoma je važno razumeti uspešno starenje. Ovi nalazi mogu se proširiti tako što ćemo razmišljati ne samo o ciljanim intervencijama za unapređenje fizičkog zdravlja i kognicije kod pojedinca, već i kod njegovog partnera.”

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares373 views

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura

Ana Ana - apr 16, 2024

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru prijedlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da…

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci