Penzioneri Boksita traže novi zakon o otpremninama

Bivši rudari traže da se napravi dogovor o iznosu otpremnina za nekoliko preduzeća.

Penzioneri Rudnika boksita najavili su da će tražiti od Vlade da ispuni obećanje i da usvoji novi zakon o otpreminama koji bi obuhvatio njihovo preduzeće, Kombinat aluminijuma (KAP), Preradu, Kovačnicu, Fabriku elektroda Piva (FEP), Montavar Metalac i dio radnika ŠIK Javorka Nikšić.

Predstavnik penzionera Boksita Radivoje Knežević, kazao je za “Vijesti” da penzioneri Boksita, njih oko 120, traže da se napravi dogovor o visini otpremnina i da se one isplate što prije.

“Svi smo isti, nema razlike“, poručio je Knežević svim bivšim radnicima koji su u penziju otišli bez otpremnina.

On je podsjetio da je bivši ministar ekonomije Vladimir Kavarić gostujući na Televiziji Nikšić početkom septembra 2016, rekao da će penzioneri Boksita sigurno dobiti otpremnine.

„Kad je Duško Marković preuzeo Vladu poslali smo mu pismo i on je za Televiziju Crne Gore u januaru rekao da će svi penzioneri dobiti otpremnine. Pozivam sve radnike Boksita, KAP-a, Prerade Kovačnice, Metalca, FEP-a i dio radnika ŠIK Javorka da ovo zajedno rješavamo složno, jer smo svi u istoj situaciji”, poručio je Knežević.

Za radnike KAP-a je u julu 2015. godine usvojen Zakon o izmirenju obaveza prema njima, ali im nije isplaćeno obećanih 5,45 miliona eura za otpremnine. Ustavni sud je oborio taj zakon.

Grupa od oko 120 bivših radnika Boksita u penziju je otišla krajem 2014. godine, bez otpremnina. Otpremnine koje su rudari tražili kretale su se od šest do 13,5 hiljada eura.

Rudnike boksita je u oktobru 2015. godine kupila kompanija Uniprom metali, nikšićkog biznismena Veselina Pejovića.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci