Broj starih u Crnoj Gori utrostručen poslednjih 50 godina: Spadaju u najugroženije grupacije

Nezavisna ekspertkinja za prava starijih koju su imenovale Ujedinjene nacije, Rosa Kornfeld-Mate, pozdravila je tokom svoje posjete Crnoj Gori značajne napore Vlade, ali i dodala da je “starijima u Crnoj Gori potrebna odgovarajuća socijalna zaštita”.

Kako je saopšteno, broj starijih u Crnoj Gori se utrostručio tokom prethodnih 50 godina i očekuje se da će do 2050. godine svaki peti stanovnik države imati 60 i više godina.

“U populaciji koja stagnira, udio starijih će se povećati i ostati na visokom nivou. Obezbjeđivanje punog poštovanja prava starijih u sistemu socijalne zaštite postalo je jedno od ključnih pitanja”, rekla je Kornfeld-Mate.

Ona je pozdravila nedavni završetak Strategije za razvoj novog sistema socijale zaštite za starije.

“Kompleksnost procesa starenja zahtijeva sveobuhvatan pristup u obezbjeđivanju ostvarivanja svih ljudskih prava starijih”, navela je Kornfeld-Mate.

Ekspertkinja je ocijenila da je Crna Gora unaprijedila svoj zakonodavni okvir u oblasti socijalne zaštite, ali je, ko je dodala, neophodno da se nastavi sa reformama, kako bi se osigurala socijalna i zdravstvena zaštita za starije.

“Brine me što značajan broj starijih i dalje žive u apsolutnom siromaštvu. Stariji, naročito žene, spadaju među najugroženije grupacije u Crnoj Gori; ako pored toga pripadaju i nekoj od manjinskih grupa, suočavaju se sa višestrukim izazovima. Apelujem na Vladu Crne Gore da se postara da zaštita bude obezbijeđena i najranjivijim grupacijama”, kazala je Kornfeld-Mate.

Ona je takođe zabrinuta zbog značajnog broja starijih, prije svega onih sa invaliditetom, kojima, kako je kazala, nije omogućeno da u potpunosti ostvare lična prava.

“Apelujem na Vladu da uspostavi sistem donošenja odluka uz pružanje podrške, koji bi u potpunosti poštovao autonomiju, integritet, dostojanstvo, volju i specifičnosti pojedinaca”, naglasila je ekspertkinja.

Tokom sedmodnevne posjete Crnoj Gori, Kornfeld-Mate se susrela sa brojnim predstavnicima Vladinih tijela, akademske zajednice, civilnog društva i ostalima koji se bave ljudskim pravima starijih, kao i sa samim starijim osobama.

Nezavisna ekspertkinja će u septembru 2018. predstaviti Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi svoj sveobuhvatni izvještaj, koji će sadržati i finalne nalaze i preporuke donešene tokom posjete Crnoj Gori.

Slične novosti

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života
Novosti, Penzije, Treće doba
shares500 views

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života

Ana Ana - apr 11, 2024

Tradicionalno se u penziju odlazilo sa navršenih 65 godina, ali sada se sve više ljudi suočava sa idejom da je napuštanje radnog mjesta…

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares398 views

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Ana Ana - apr 11, 2024

Predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) još su jedan pokušaj neviđene normativno pravne gimnastike u cilju produžetka mandata pojedinim sudijama…

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
shares350 views

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis

Ana Ana - apr 10, 2024

Sekretarka za sport i mlade Opštine „Pljevlja“ Milica Sekulić sa svojim saradnicima posjetila je Dom starih „Pljevlja“ i donirala sto za stoni tenis…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci