Broj starih u Crnoj Gori utrostručen poslednjih 50 godina: Spadaju u najugroženije grupacije

Nezavisna ekspertkinja za prava starijih koju su imenovale Ujedinjene nacije, Rosa Kornfeld-Mate, pozdravila je tokom svoje posjete Crnoj Gori značajne napore Vlade, ali i dodala da je “starijima u Crnoj Gori potrebna odgovarajuća socijalna zaštita”.

Kako je saopšteno, broj starijih u Crnoj Gori se utrostručio tokom prethodnih 50 godina i očekuje se da će do 2050. godine svaki peti stanovnik države imati 60 i više godina.

“U populaciji koja stagnira, udio starijih će se povećati i ostati na visokom nivou. Obezbjeđivanje punog poštovanja prava starijih u sistemu socijalne zaštite postalo je jedno od ključnih pitanja”, rekla je Kornfeld-Mate.

Ona je pozdravila nedavni završetak Strategije za razvoj novog sistema socijale zaštite za starije.

“Kompleksnost procesa starenja zahtijeva sveobuhvatan pristup u obezbjeđivanju ostvarivanja svih ljudskih prava starijih”, navela je Kornfeld-Mate.

Ekspertkinja je ocijenila da je Crna Gora unaprijedila svoj zakonodavni okvir u oblasti socijalne zaštite, ali je, ko je dodala, neophodno da se nastavi sa reformama, kako bi se osigurala socijalna i zdravstvena zaštita za starije.

“Brine me što značajan broj starijih i dalje žive u apsolutnom siromaštvu. Stariji, naročito žene, spadaju među najugroženije grupacije u Crnoj Gori; ako pored toga pripadaju i nekoj od manjinskih grupa, suočavaju se sa višestrukim izazovima. Apelujem na Vladu Crne Gore da se postara da zaštita bude obezbijeđena i najranjivijim grupacijama”, kazala je Kornfeld-Mate.

Ona je takođe zabrinuta zbog značajnog broja starijih, prije svega onih sa invaliditetom, kojima, kako je kazala, nije omogućeno da u potpunosti ostvare lična prava.

“Apelujem na Vladu da uspostavi sistem donošenja odluka uz pružanje podrške, koji bi u potpunosti poštovao autonomiju, integritet, dostojanstvo, volju i specifičnosti pojedinaca”, naglasila je ekspertkinja.

Tokom sedmodnevne posjete Crnoj Gori, Kornfeld-Mate se susrela sa brojnim predstavnicima Vladinih tijela, akademske zajednice, civilnog društva i ostalima koji se bave ljudskim pravima starijih, kao i sa samim starijim osobama.

Nezavisna ekspertkinja će u septembru 2018. predstaviti Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi svoj sveobuhvatni izvještaj, koji će sadržati i finalne nalaze i preporuke donešene tokom posjete Crnoj Gori.

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci