Fond pokrenuo 104 postupka a 96 penzionera tužilo fond

Fond PIO je u prošloj godini pokrenuo 104 postupka protiv penzionera da vrate preplaćeni dio penzije. Penzioneri su u 96 slučajeva tužili Fond PIO da im se vrati dug zbog manje isplaćene penzije i mnogim drugim osnovama, navodi se u izvještaju Ministarstva rada i socijalnog staranja u dijelu koji se odnosi na Fond PIO.

PREPLAĆENO 29 HILJADA

U izvještaju se navodi da su penzioneri pristali da vrate preplaćenih 29.000 eura. – Fond je pokrenuo postupak u 104 predmeta radi povraćaja neosnovano isplaćenih i primljenih iznosa penzija ili nekog drugog pripadajućeg prava – sticanja bez osnova. Na osnovu opomena, vansudskih i sudskih poravnanja ili presuda preplaćena lica uplatila su ili su prihvatila da im se od penzije odbija iznos od 29.000 eura. U prošloj godini bilo je 14 predmeta preplate penzija u ukupnom iznosu od 33.911 eura, koje su pravosnažno okončane u korist Fonda zaključenjem vansudskih i sudskih poravanja ili dobrovoljnom uplatom po presudama ili odbijanjem duga od penzija – navedeno je u dokumentu. U šest predmeta podnesene su tužbe protiv fizičkih lica radi sticanja bez osnova sa potraživanjima od 22.368 eura. – Radi se o predmetima iz prethodnih godina u kojim su strankama prvo bile poslate opomene pred utuženje, ali oni nijesu postupili po njima pa su pokrenuti postupci pred sudom – objasnili su iz Fonda.

Protiv Fonda PIO u prošloj godini podneseno je 96 tužbi zbog isplate duga, manje isplaćene razlike penzije, neisplaćivanja vanrednih usklađenja vojnim penzionerima, isplata razlike penzije zbog neisplaćivanja usklađenja prema odluci Upravnog odbora Fonda PIO iz 2007. a koja se odnosi na usklađivanja penzija i novčanih davanja za 11,89 odsto, naknade štete zbog manje isplaćene otpremnine, penzije, utvrđenja ništavosti administrativne zabrane, izjave za žiranta i ugovora o kreditu, izdavanja privremene mjere zabrane postupanja po administrativnoj zabrani, kao i naknade materijalne štete.

NA SUDU I STANOVI

U ovim predmetima, kako se navodi, vrijednost spora nije precizirana tužbom, već će se to uraditi u toku postupka pred sudom – na osnovu nalaza i mišljenja vještaka. Postupci pred sudom još nijesu pravosnažno okončani. – U toku prošle godine doneseno je 10 pravosnažnih presuda protiv Fonda PIO u ukupnoj vrijednosti od 16.428 eura. Prije 2017.

Pravosnažno su okončana 24 predmeta i prinudno naplaćena, u ukupnom iznosu od 95.156 eura – navodi se u izvještaju. Istovremeno su pravosnažno okončana povlačenjem ili odbijanjem tužbi protiv Fonda PIO u 43 predmeta vrijednosti 420.000 eura koji su pokrenuti u prethodnim godinama. – U radu ovog se nalaze još i na desetine predmeta, koji su iz raznih razloga prenijeti iz ranijih godina. Oni se zbog prekida postupka, ukidanja presuda ili postupaka po žalbama i revizijama vode i po nekoliko godina. Među njima je i utuženje zbog raspodjele stanova i kredita korisnicima prava iz PIO, kao i neki predmeti iz privatizacije.

U određenom broju predmeta treba pokrenuti ili je u toku postupak prinudne naplate potraživanja. U većini predmeta, kako zbog kompleksnosti spora, kao i pravila parničnog postupka, prvostepeni postupak još nije okončan, u ne malom broju slučajeva Viši sud još nije donio presudu po žalbi – objašnjeno je u ovom dokumentu.

penzioneri.me/portalanalitika.me

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci